24
DISTRIBUIȚI

Eudochia Rusu, o cititoare fidelă a ”Ecoului nostru” ne-a rugat să publicăm  un material despre proprietățile, beneficiile și modalitățile de utilizare a păducelului. Iar Raisa Bontea s-a interesat de proprietățile porumbrelelor.

PĂDUCELUL

Fructele de păducel sunt folosite în caz de angină, miocardită, arterioscleroză, afecțiuni nervoase, insomnie, diaree. De asemenea sunt indicate pentru consolidarea vaselor de sânge, în caz de insuficiență vasculară sau cheaguri de sânge și pentru refacerea peretelui muscular al inimii. Ele sunt utile pentru aproape orice tip de boală a inimii, ajută la scăderea tensiunii arteriale, la digestie și sunt folosite pentru pofta de mâncare. Cei cu probleme ale colesterolului și cu boli valvulare au de beneficiat în urma consumului de păducel. Semințele roșii de păducel sunt un bun remediu pentru nervi și insomnie. Fructele de păducel sunt comestibile și pot fi consumate proaspete, sunt fierte la foc mic pentru  prepara ceai ori se folosesc pentru a prepara  tinctură. Ele pot fi uscate la soare, în strat subțire și păstrate pe iarnă.

Fierbeți la foc mic 2 lingurițe de fructe de păducel  la o cană de apă, timp de 20 min. Doza este de un sfert de cană de 4 ori pe zi.

Din flori de păducel se face ceai pentru inimă. La o cană fiartă se adaugă 2 lingurițe de flori uscate de păducel  și se lasă  20min să se infuzeze. Doza este aceeași.

Pentru a beneficia la maximum de proprietățile  și beneficiile lor fructele de păducel se mănâncă proaspete.

PORUMBARUL

Deoarece fructele de porumbrele ( sau porumbare, cum li se mai zice prin alte părți)  sunt foarte rezistente la frig, ele pot fi culese și în timpul iernii. Porumbrelele au proprietăți diuretice, astringente, antidiuretice, depurative, laxative, sedative, antiseptice renale.

Se folosesc florile, frunzele, fructele și rădăcinile de porumbar. Infuzia din flori de porumbar și-a dovedit eficiența în tratamentul hipertensiunii arteriale (tensiune înaltă), cardiopatiei ischemice și insomniei. În schimb, ceaiul preparat din frunze și din fructe tratează cu succes tusea convulsivă. Numeroasele cercetări de laborator din țările europene au dezvăluit un lucru extraordinar: porumbrelele  sunt printre cele mai eficiente remedii în lupta cu kilogramele în plus. Totodată, fructele de porumbrele sunt indicate într-o varietate de boli: uremie, nevroze, dureri de stomac, enterite, dischinezii biliare, dureri de inimă, cistite, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competențe în fitoterapie și nutriție, în volumul „ Carte pentru sănătatea ta.”. Extractul din mugurii plantei, care pot fi procurați din magazinele naturiste, crește puterea de apărare a organismului față de viruși.

Infuzia din rădăcini

Trei linguri de rădăcină de porumbar se mărunțesc, se fierb în 250 ml de apă timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se consumă câte două câni pe zi în afecțiuni ale inimii, în  enterite sau diaree.

Infuzie din fructe

 Două lingurițe de porumbrele se fierb  15 min. în 500 ml. De apă, la foc mic.  Decoctul  tratează tusea, boala gutoasă și stimulează digestia. Se consumă câte trei căni de cei pe zi.

Sirop de porumbrele

La început se prepară un decoct din 10 linguri de fructe și un litru de apă, care se fierbe 15 minute, apoi se strecoară. În decoctul obținut se adaugă  un kilogram de zahăr și se lasă să fiarbă  până când aceasta capătă consistența smântânii. Cât este cald, siropul se toarnă în sticluțe închise la culoare și se sigilează. Siropul este indicat în afecțiuni pulmonare și se administrează câte trei linguri pe zi, un interval de o lună.