Vuiet de tractoare pe ogoare

Vuiet de tractoare pe ogoare

130
DISTRIBUIȚI

Pe terenurile agricole din teritoriul raionului lucrările de primăvară sunt în deplină desfăşurare. Pe ogoare gospodăresc tractoarele. În mare parte se produce alimentaţia suplimentară a culturii de grâu. Producătorii agricoli pe solurile fertilizate, seamănă mazărea cât şi orzul de primăvară.

Potrivit celor expuse de mai mulţi agenţi economici din domeniu, în acest sezon agricol vor fi mai mici suprafeţele semănate cu orz de primăvară. Ei susţin că anul trecut cultura le-a dat o roadă slabă la hectar şi au suferit pierderi.Unii seamănă suprafeţe mai mici cu orz, alţii s-au dezis a creşte cultura dată. Ei îşi fac griji şi pentru câmpurile semănate cu grâu. Nu pe toate suprafeţele gâul este înfrăţit conform standartelor tehnologice, după cum au aşteptat. Motivul este că toamna, în momentul semănatului terenurile erau lipsite de umezeală. Prin intuiţia de buni gospodari, ei au introdus în sol cu 20% mai multă seminţă, fapt de care acum câmpurile se recuperează, prin densitatea necesară plantelor.
Mai animate sunt lucrările pe ogoarele unde este semănată mazărea. Plugarii SRL „Protuvim agro” au reuşit să semene cultura dată pe întreaga suprafaţă programată.
Potrivit şefului Direcţiei Agricultură şi Alimentaţie a Consiliului Raional Grigore NEGRUŢE, ,,la moment pe terenurile agricole se îndeplinesc lucrări specifice acestei perioade: se nivelează solul şi se efectuiază operaţiuni de păstrare a umedităţii în sol. Agenţii economici chibzuiesc asupra fondului semincer pregătit de care au nevoie pentru semănat. Totodată, la un nivel de 70-80% ei au reuşit a se asigura cu îngrăşăminte minerale şi produse de uz fitosanitar”, ne-a spus specialistul.
Activ s-au încadrat în lucrările de primăvară îngrijitorii plantaţiilor de vii şi livezi din raion. Ei au dus la bun sfârşit curăţatul pomilor şi a viţei-de-vie. Pe plantaţiile viticultorii efectuiază legatul în uscat.