DISTRIBUIȚI

Iarna este cea mai magnifică perioadă care ne aduce sărbători deosebite, însoțite de tradiții, obiceiuri și daruri dintre cele mai așteptate. Pomul de Crăciun este un simbol indispensabil al acestor manifestații instalat la loc de cinste, împodobit cu minuțiozitate.
Tradițional, la Sângerei, Pomul de Crăciun este inaugurat în Piața Independenței, pentru a fi admirat atât de sângereieni, cât și de către oaspeți. Anul curent faimosul pom a fost donat de către un agent economic. Potrivit viceprimarului Andrei Cucoș, „bradul a fost donația unui agent economic din teritoriu, dar care vrea ca numele lui să rămână în anonimat. Pomul este natural și formidabil, el a fost împodobit de către angajații Întreprinderii Municipale Direcția de Producție Comunală și de Locuințe. Toate cheltuielile – instalarea pomului, decorul, asigurarea acestuia cu iluminare ș.a. sunt suportate de către Primăria Sângerei și Direcția de resort, suma totală fiind estimată la circa 45 000 de lei. Este o adevărată podoabă a orașului și o atracție pentru pici, cât și pentru maturi pe parcursul Sărbătorilor de Iarnă.”
Și pentru că polemicile în jurul Pomului de Crăciun sunt la ordinea zilei, și în acest an ele sunt în vogă. Pentru a afla opiniile oamenilor, am mers în stradă. Era timp însorit, perfect pentru o promenadă. Câteva perechi se plimbau prin preajmă, alții se fotografiau pe fundalul Pomului.
Unii trecători erau plăcut surprinși de Pom, dându-se cu părerea că:” un brad natural aduce atmosfera de sărbătoare. Pomul din anul acesta este plăcut să-l privești. Și copiilor le place foarte mult,” a adăugat Elena Moraru, o bunicuță ce se plimba cu nepoțeii.
Ana Manoil nu a ezitat să-și arăte trăirile, considerând că „ bradul natural emană atmosfera sărbătorilor de iarnă. La vârsta mea, prefer cel mai mult un brad natural, însăși mirosul îmi creează dispoziție. ”
Mulți dintre cei intervievați ne-au mărturisit că pomul din anul acesta arată mai bine decât în anii precedenți. Vasile Crigan:„Sunt momente în an în care ne simțim foarte bine. Astfel de emoții am trăit și eu în seara Sfântului Andrei, când în orașul Sângerei s-a inaugurat Pomul de Crăciun.

Sincer, mă simțeam copil fiind prezent la sărbătoarea în cauză, mai cu seamă când au fost aprinse luminițele multicolore pe Pom, când și-a făcut apariția Moș Crăciun. Vreau să Vă zic că, am avut parte anul acesta de o frumoasă, feerică sărbătoare. Moderatoarea și protagonista serii, Ana Bucur, întreaga echipă a Primăriei, dirijați și ajutați în toate de primarul Arcadie Covaliov și viceprimarul, Andrei Cucoș, au știut de minune să dea startul și atmosfera Sărbătorilor de Iarnă. Am savurat cu multă plăcere această frumusețe de basm. Grație eforturilor funcționarilor urbei noastre s-a îmbrăcat în haine europene de sărbătoare. Într-adevăr, avem în centrul orașului o mică europă. Sunt mândru de orașul meu Sângerei.”
După cum am fost informați din surse demne de încredere, la festivitatea de inaugurare a Pomului de Crăciun și-au dat concursul angajații Primăriei de Sângerei în colaborare cu Secția Cultură a Consiliului raional. A fost organizat de Direcția Economie a Consiliului raional Târgul de Crăciun.
Arcadie Covaliov, Primarul orașului i-a felicitat pe cei prezenți la eveniment cu frumoasele și splendidele sărbători de iarnă, a adus recunoștință tuturor organizatorilor, celor care și-au adus aportul la desfășurarea sărbătorii. „Suntem în ajunul frumoaselor și sfintelor sărbători de iarnă. Am moștenit de la părinți, buneui și străbunei cele mai frumoase obiceiuri și tradiții. Fiind în preajma sărbătorilor de Crăciun și An Nou, ne-am adunat în capitala raionului, orașul nostru drag, pentru a da startul magicelor sărbători. Suntem cu toții martorii inaugurării Pomului de Crăciun.”. La eveniment au participat vicepreședințiiraionului: Tudor Tutunaru, Ion Bîrsanu, Iulian Erimei.
Iulian Erimei, vicepreșe-dintele raionului i-a felicitat pe toți cu spiritul sărbătorilor de iarnă. „Stimați cetățeni și Dragi prieteni, în primul rând Vă mulțumesc pentru încurajare și vreau să menționez că, ,,fiecare început are continuitate” – acesta este unul din moto-urile mele, însă doar împreună vom da o nouă viață acestui raion și o să-l facem să lumineze nu doar astăzi, dar zilnic de acum în colo.
Fie ca bradul în acest an să simbolizeze un nou început pentru noi toți și în primul rând pentru copii și tineri care sunt viitorul Raionului Sângerei .
Vă doresc ca să încheiați cu bine acest final de an, iar anul care vine să fie unul prosper, să aveți sănătate multă, oameni dragi alături și copii sănătoși.”
Pentru a aprinde lumi-nițele pe brad, primarul împreună cu copii au solicitat ajutorul lui Moș Crăciun. Minunea s-a produs și luminițele s-au aprins, după care Moș Crăciun împreună cu micii, marii artiști, le-a ascultat poeziile, cântecele, răsplătindu-i cu dulciuri.
Primăria orașului Sângerei, Consiliul raional, agenți economici din teritoriu au creat o atmosferă feerică, împodobind centrul urbei. Iar ca evenuimentul să aibă și mai mult fast, s-a dat un concert susținut de vedete autohtone. Molipsiți de reveria pe care numai spiritul sărbătorilor o poate provoca, cei implicați și prezenți la sărbătoare au lăsat ca raza de lumină și speranță să le pătrundă adânc în suflet și în gând.
Majoritatea dintre cei cu care am discutat s-au arătat satisfăcuți de atmosfera feerică și frumusețea creată în oraș. Ei au menționat că se simt ca într-un basm. Viorica Onceanu:” Sunt câteva momente pe an în care simțim nevoia să vorbim de bine. Dar toate aceste lucruri sunt doar aparente ( și, pe alocuri, campanie electorală)”
E totuși, ceva care ne bucură la sfârșit de an,de faptul că oamenii nu și-au pierdut speranța. Sună romantic sau pare un clișeu, dar asta am putut citi pe fețile trecătorilor, oameni zâmbind, mâncând o plăcintă, alte dulciuri la Târgul de Crăciun. Am văzut oameni cu brăduțul în mână, mame cumpărând globuri, frumoase și colorate, tineri cântând colinde. Am obsevat copii bucuroși în preajma Pomului de Crăciun, mai multă lume bună, veselă. Crăciunul ne aduce lumină .
Așa că m-am gândit să Vă îndemn să observați aceste mici momente de bucurie. Să le conștientizați și să le prețuiți. Și deoarece am pășit în perioada feerică a sărbătorilor de iarnă sperăm că acestea ne vor uimi cu surprizele sale, dar totodată ele ne oferă posibilitatea de a organiza ceva deosebit pentru familiile numeroase, aflate în dificultate, bătrânii singuratici, persoanele cu performanțe etc. Nu ezitați să le faceți acte de caritate, să le aduceți lumină și speranță.