Contrar tuturor greutăților, Viorel Clipca, directotul SRL „Florplus Agro”, bun producător de mere, prună, dar și cereale în raza localităților Rădoaia, dar și Izvoare nu pleacă din sector. Este dintre cei îndârjiți care nu se lasă bătut de problemele domeniului unde activează. Deține terenuri și locul cu demnitate printre producătorii agricoli prosperi , pe care se sprijină producerea producției agricole a raionului. Totdeauna e în câmp ori la depozit și are aceleași mâini bătătorite. Muncite ca și mâna cea de oameni cu care lucrează pământurile, crește producția.
Nu este șeful cu papion la gât. Conduce și gestionează prin pregătirea sa profesională și puterea de a rezista provocărilor, destul de dificile, despre care ne spun toți producătorii agricoli din raion. El este recunoscător oamenilor săi, cu care se află alături zi de zi în largul câmpurilor or livezilor.
Cu ocazia Zilei agricultorilor, dar și a încheierii anului agricol le mulțumește: „ Sunt încrezut că la mine în gospodărie lucrează cel mai bun mecanizator și combainer din raion, cum fiecare producător ar dori să aibă. Este Vitalie Rotaru, care practic treieră, recoltând fiecare bob de grâu , de floarea soarelui sau porumb. Este un specialist de mare calitate, pe care-l prețuiesc. De mare ajutor ne este și tractoristul Iurie Garbuz, care se isprăvește cu fiecare muncă și moft al tractorului și tehnicii când este nevoie. În livezi sprijin este pentru gospodăria noastră Lucia Onceanu. Ea-i bună organizatoare a procesului muncii, gestionează fiecare situație. În genere suntem toți ca într-o familie, cinci angajați permanenți. În toiul lucrărilor cum ar fi la cules fructe angajăm sezonieri. Prin anul 2007, la început îmi părea dificil și greu domeniul agricol. Făceam primii pași ca specialist și producător. Acum nu zic că nu avem mâinile sau chipul obosit. Dar ne place să înfruntăm greutățile și să mergem înainte. Agricultura e tot o provocare și încă una zilnic dificilă. Împărtășesc cu sinceritate că se produce mult mai greu, decât pe timpul când produceau părinții noștri, producătorii dintr-o generație de până la noi, când livezile îmi erau loc de joacă sau de îndulcire cu un măr sau o prună, nu loc de producere. Acum plantațiile mai des cer să fie tratate. Sunt mulți dăunători, multe boli apar asupra pomilor, plantelor, dar și asupra aceluiași lan semănat cu cereale. Fără chimicale nu faci nimic. Înainte nu făceau atât de multe stropiri, tratamente câte suntem nevoiți noi să facem ”, susține producătorul Viorel Clipca.
Continuarea citiți în n.48 din 26 noiembrie 2021