În dialog cu cititorul

În dialog cu cititorul

16
DISTRIBUIȚI

 

Puteți să ne explicați cum sa întâmplat că la Vasieni, localitate cu tradiții comunitare a fost implementat proiectul  șorist de iluminare stradală? Fiindcă din filmulețul de pe internet unde apare Regina Apostolova s-a spus clar – este o investiție a Partidului Șor…Cea fost de fapt – un transfer din bugetul raionului sau o investiția a partidului respectiv?

  1. Stegărescu, satul Suhuluceni

  De ce  investițiile lui Șor sunt precum merele otrăvite

Și  nouă, domnule Stegărescu, situația ne trezește nedumerire  fiindcă noi  la ziarul ”Cuvântul”  aveam o rubrică  ”Harta victoriilor civice” care avea în topul ei știri despre proiectele implementate la Vasieni de soții Sabina și Lilian Danilov.  Proiecte au fost o mulțime, acestea au avut un impact benefic asupra mentalității satului  unde lumea cu demnitate evită să facă cârdășie cu alde Șor și secta lui. Remarc că pentru  iluminare nu cunoaștem suma investiției  care nu a fost  direcționată nici de CR Telenești,suma respectivă nu este menționată nici pe site-ul Agenției Naționale de Achiziții Publice. În genere satul Vasieni, raionul Telenești spre deosebire de satul Vasieni, raionul Ialoveni  este aproape deloc menționat  în agenda electronică a autorității respective. Adică o cantitate X de bani a căzut peste sat precum de pe sputnic  iar madam  Apostolova  a declarat plină de importanță – gata, sunteți sub influența noastră benefică, bucurați-vă, v-am adus lumină în satul dumneavoastră!

Paradoxul situației e că în satele raionului Orhei dar și în Telenești era lumină stradală și până la Șor.  De fapt mecanismul acesta hoțesc de a unge ochii lumii cu te miri ce ni l-a developat Vasile Ouatu, ex-primar de Piatra-Neamț  și cetățean de onoare a Orheiului  căruia matrapazlâcurile lui Șor nu i-au plăcut:

”Este cel mai ușor să faci iluminare stradală peste rețeaua de iluminare care funcționează deja, să asfaltezi, să deschizi  terenuri de joacă cheltuind bani din surse obscure și să declari că gata, ai făcut  totul pentru oraș din banii tăi! Hoțească concepție de activitate pe care o știm din România de după 1990!”, iar fi spus regretatul Vasile Ouatu lui Șor în timpul unei vizite ale sale la o serbare a orașului  din care cauză   ”primarul-investitor”  s-a supărat foc. De atunci și până la decesul său Vasile Ouatu (a fost prima victimă a COVID-ului în România acum 2 ani) n-a mai călcat pragul primăriei Orhei.

Regretatul  Vasile Ouatu numea  cadourile oferite de Șor comunității ”mere otrăvite”. Or, consecințele domniei lui Șor de la 2015  sunt evidente: toate primăriile au ieșit din componența CALM, s-au rupt orice relații de fraternitate cu Polonia, România și Cehia. Au semnat  la 2013  Orheiul cu poviatul polonez  Kalisz un acord de înfrățire – s-a uitat de el. Primăria  Mălăiești era  înfrățită cu 5 (!) comune din România și Polonia – au murit toate aceste acorduri. Cu Mălăieștii e mare poznă or, Ilie Vârtosu, ex-primarul localității respective aduse în sat investiții de 50 milioane lei. Dar satul la alegerile din 2019  l-a preferat pe omul lui Șor, care avea aceleași similitudini cu Mălăieștii precum  cu craterele de pe planeta Marte. ”De ce nu l-ați votat pe Ilie, îl întreb pe un sătean care-l credeam mai dezghețat. ”Fură!”,- îmi spune acesta. ”Dacă fura, îi zic, de ce umbla într-o Samară de 30 ani și nu într-un geep nou? -îi ripostez eu  la care uncheșul nu a avut ce să răspundă.

Mai reiterez o situație curioasă – Ilie Vârtosu într-un video  lăsa viitorului primar ales de comunitate mape cu 12 proiecte neterminate pentru succesorul său. Apoi iată- au trecut trei ani dar  Victor Ceban, actualul primar  a definitivat doar un proiect – cel al apeductului din localitate.

Dar să revenim la iluminarea stradală. În cei trei ani de mandat  folosind bani publici  majoritatea șoristă a CR Orhei a alocat  bani cu nemiluita  în satele cu primarii partidului respectiv anume pentru iluminare. Felinare au instalat practic pe fiecare stâlp, în cartierele satelor unde practic lumea este plecată de acasă, adică lumina arde pentru bufnițele care păzesc iarna casele părăsite.  Ion Voloșciuc, ex-primar de Chiperceni care a adus în timpul celor două mandate ale sale investiții de 40 milioane de lei ne spune că o asemenea risipă de bani publici l-a lăsat perplex:

”Știți cât trebuia să plătim anual pentru iluminare stradală? 300 000  lei anual. Apoi iată noi, la Chiperceni care este o comună din 2 sate acumulăm taxe și impozite sub 300 000  lei. Am ieșit cu propunerea ca lumina stradală să fie conectată pe două ore seara și pe două ore –spre dimineață. Sincer să fiu – nici nu știu dacă am fost auzit fiindcă consilierii partidului respectiv sunt în majoritate.  Bani pentru iluminare alocă cu siguranță raionul, arde lumina câte odată și ziua. Am postat asemenea lumini arzând în plină zi – n-a reacționat nimeni”,- ne relatează  ex-primarul.  

Aceiași situație mi-au relatat-o și alți ex-primari – Elena Rotaru de la Clișova, Ion Gamarț de la Pelivan, Ion Vlas de la Biești. Ion Gamarț  îmi vorbi de o situație ieșită din comun –aleea de plopi sădită pe strada Ion Pelivan în cadrul unui lunar de înverzire se usca or, succesorul său la scaunul de edil  nu s-a osândit să aibă grijă în vară secetoasă a anului 2020 :

”M-am dus la Dinu Țurcanu, președintele raionului și i-am explicat situația. Cu mare greu dar au udat aleea. Dar, unii copaci s-au uscat, nimeni n-a mișcat barem un deget să remedieze situația”, ne spune dl Gamarț.

Ex-primarii de la Orhei mai atenționează că Partidul Șor nimic nu face pe gratis. Au dorit veteranii  războiului de la Nistru uniforme noi de la Șor – le-au primit, dar au fost poftiți, îmbrăcați  în uniformele respective să participe la depunerile de flori de la 5 aprilie, ziua așa zisei eliberări a Orheiului de sub ocupația fascistă și la  24  august, altă zi sărbătorită cu mult fast în perioada sovietică. Adică i-a umilit precum rațele mute. În cazul Vasienilor   sătenii au fost scoși cu nemiluita la protestele de la Chișinău care au avut loc acum o lună. Era neapărată nevoie?

 Mie unuia nu  mi se primește discuția cu oamenii partidului respectiv. E discuția mutului cu surdul.  La vederea lui Dinu Țurcanu, Pavel Verejanu etc., imi apare în subconștient cele opt tone, adică cât încape într-un camion KAMAZ, volumul lichidităților în sumă de un miliard de euro, stivuite la Biblioteca BP Hașdeu acum trei ani. Cum să fii complice acestui Șor care se împarte cu banii care i-a furat nu mă taie capul.