Festivalul „Două inimi gemene” a identificat noi talente

Festivalul „Două inimi gemene” a identificat noi talente

256
DISTRIBUIȚI

Ziua de duminică a umplut inimile multora dintre noi cu emoțiile care  le provocă și le generează minunatele cântece patriotice, interpretate de marii artiști  ai neamului Ion și Doina Aldea Teodorovici. După o pauză  îndelungată,provocată de criza pandemică,dar și de războiul din Ucraina, Festivalul sub genericul„ Două inimi gemene”, consacrat  memoriei artiștilor din eternitate și-a reluat  activitatea.

Participanții la festivalul –concurs  au interpretat câte o melodie de-a autorilor consacrași și altă melodie la discreția fiecăruia. În scena concursului au evoluat  trei categorii de interpreți: 12-15 ani, 15-17 ani , 18 plus. În prima categorie au fost mai mulți concurenți, toți fiind însoțiți de părinți, or de mama ,frați și surori, alții de profesorii de muzică și  în toate cazurile de directorii Caselor de Cultură. Interpretele Măgdălena Ciurcă din satul Prepelița, Andreea Cibotariuc din satul Chișcăreni, Magdalena  Ciugureanu din localitatea Dumbrăvița au fost apreciate cu mențiuni. Nu pentru prima dată participă la festival Elena Socolenco din or. Sângerei. La această ediție ea s-a clasat pe locul III. Milena Donțu din satul Heciul Nou, susținută de mama sa și directoarea Ana Matiescu a ocupat locul II cu vocea sa minunată. De locul I s-a bucurat Giulia Brașoveanu din Grigorăucă, eleva profesoarei Aliona Hadîrcă a Școlii de Arte din Sângerei.

 În categoria de vârstă 15-18 ani  locul I l-a ocupat Gheorghe Șoimu,elev la Gimnaziul din satul Prepelița. În categoria de vârstă 18 + au evoluat Maria Chițan de la Casa de Cultură Dumbrăvița, Alexandru Frasin de la Casa de Cultură Biruința și Bunescu Maria din Coșcodeni care a ocupat locul I și șanse mari de a ocupa  mai multe locuri  întâi și a evolua pe scenele mari. Alături, la festival cât și în pregătirea sa au fost profesorul  de muzică și îndrumătorul Vladimir Dînga ,cât și directoarea  Casei de cultură Valentina Dînga. Potrivit președintei juriului Tamara Deleu „rezultatele  participanților rezultă din decizia noastră comună a membrilor juriului. Ne-a fost plăcut să observăm că participanții au ținut cont de cerințele regulamentului de participare și au respectat. Fiecare a interpretat câte o melodie a autorilor consacrați: Lăsați-ne, Iertare, Limba Română, Răsai, Maluri de Prut, Iartă-mă. Și la discreția fiecăruia câte o melodie preferată.  Echipa de jurați a trăit momente de bucurie și de plăcere,auzind la festival voci noi, puternice, pe care le-am apreciat cu drag și admirație”.Fondatorul festivalului „Două inimi gemene” aici, la Sângerei, Valeriu Rusu, prin promovarea  festivalului concurs  a descoperit talente și le-a promovat pe scenele mari. Câteva dintre aceste nume sunt Mariana Tabură  din Flămânzeni și Victor Crihan, din or. Sângerei. Noi talente a identificat și în ediția 2023 a Festivalului-concurs. Urmează să le mai ajute să-și crească aripile, prin îmbunătățirea ținutei scenice, a mișcării pe scenă în timpul interpretării melodiilor. Recomandările lui Valeriu Rusu au bucurat și au fost la momentul potrivit ca și premiile și diplomele cu care au fost apreciați concurenții.

 Ca si patruzeci de ani în urmă, când marilor artiști li s-a organizat decesul printr-un accident rutier în drum de la România în Basarabia, a rămas actual și până astăzi mesajul cântecelor lor cum ar  fi: ”Vrem să trăim sub stea albastră,Lăsați-ne odată pace, Lăsați-ne în pace”(melodia Doinei Aldea Teodorovici„Lăsați-ne”. Afectați de războiul din Ucraina și de pericolul care vine asupra Moldovei din partea războiului declanșat la comanda  lui Putin, copiii participanți la festival au ales prin acest cântec să transmită  îngrijorarea lor pentru pacea Moldovei și pentru pericolul care vine peste viața fiecărui dintre ei.