Virgil Botnaru, originar din localitatea Bursuceni este un poet care nu se împiedică de cuvinte, fraze sau sensuri. El scrie exact așa cum trăiește și gândește. Frumusețea în cărțile lui apare atunci când nu te aștepți, așa cum fântânarii găsesc apa acolo unde nimeni nu ar căuta-o. Astfel a fost apreciat poetul la întâlnirea de suflet, organizată la baștina sa, localitatea Bursuceni, demult așteptată de toți participanții la ea.
Pentru cei care au citit creația poetului au înțes că poezia lui nu este una simplă. Nepregătit, fără a fi iubit lectura ani șir și profund, nu prea poți să te apleci asupra ei. Poezia lui înseamnă a face să încapă marea într-un pahar. El continuă să valorifice cu instrumente de finețe experiențele copilăriei. În poemele sale conviețuiesc parfumurile delicate și mirosurile tari ale unei istorii imediate. Dar partea de noutate și reușită a scrierii sale o constituie poezia familiei, autorul reușind secvențe de-a dreptul eclatante. Pentru a-l descoperi pe poet răsfoiți în continuare poeziile și poemele sale. De la volumul de debut Return to Inocente treceți la al doilea volum de poezie – Schimbare de altitudine, editat în anul 2017, pentru care a obținut Premiul Național pentru Tineret .În anul 2021, la 33 de ani Virgil scoate de sub tipar al treilea volum de poezie ALIBI. Continuă să scrie și să publice, poeziile fiindu-i incluse în antologii, apărute în Moldova, România, Ungaria.
Pe lângă poezie, mai realizează și antologii. Împreună cu Daniela Botnaru au realizat antologiile PAȘII MAMELOR NOASTRE și PAȘII TAȚILOR NOȘTRI. Ambele sunt expuse pe rafturile Bibliotecii Publice raionale și te atrag să le citești.
Fiind veneratul întâlnirii„ Poetul la el acasă,” el fost onorat pentru vasta și profunda activitate literară. Regizorii și scenariștii Valeriu și Anastasia Rusu au realizat un scenariu pe măsura talentului poetului . Au dat suflet sărbătorii și revelație poetului și mesajele exprimate de primara comunei Liubovi Gobjilă, de Maria Bajura, managera Casei Memoriale„ Adrian Păunescu”din satul Copăceni, de mama Valentina, de profesorilor mândri de elevul lor, de profesorului universitar Anatol Moraru, care i-a descoperit talentul literar, l-a ajutat și promovat. S-au bucurat pentru poetul la el acasă și i-au dăruit bucurie membrii ansamblurilor folclorice Datina, Dumbrăvioara, Țărăncuța, Moștenitorii, Floare de dor, Doinița.
Sângereienii sunt o comunitate norocoasă, care este bogată în scriitori și personalități culturale de valoare personalități, a făcut această referire nemuritorul Nicolae Dabija. Mesajul a fost un mulțumesc și pentru talentatul Virgil Botnaru. Referindu-ne la ziua consumată de cei prezenți la Proiectul literar – cultural„Poetul la el acasă”, (în Casa de cultură a satului Bobletici) ,nu –i strângi în continuare cartea sa la inimă Să te convingi că poezia sa e altfel nu știu cum. Miroase frumos, dar nu a floare. Descoperi acest farmec și filozofie, dacă dormi cu culegerea sa de poezie a lângă tine sau petreci duminica cu ea .