În raionul Sângerei a fost organizat un eveniment dedicat tinerilor și în sprijinul acestora. Masa rotundă cu prezentarea raportului privind evaluarea cheltuielilor de tineret în raionul Sângerei a fost promovată de Asociația Obștească „Caroma Nord”, în cadrul Proiectului „Societatea Civilă pentru integrare europeană”.
Potrivit Rodicăi Frecăuțanu, directoarea asociației scopul evenimentului a fost„ de a discuta problemele și provocările cu care se confruntă tinerii din raionul Sângerei și a cântări analitic situația lor, inclusiv prin prisma raportului prezentat și a evaluărilor făcute”. La discuție au participat reprezentanții autorităților raionale, președintele raionului Cristian Cainarian , șeful Direcției Generale Finanțe Octavian Banaru, primarul orașului Arcadie Covaliov și Ana Bucur, coordonatoarea Centrului Tinerilor din primăria orașului Sângerei, Roman Banari, expertul proiectului, Marina Soloviova, directoare de programe Expert Grup, primara comunei Iezărenii Vechi Renata Gabor, Mihaela Vozioanov, șefa Centrului raional de Tineret, Viorica Hadârcă, specialistă în cadrul Serviciului Tineret și Sport al Consiliului raional și alții. Implicarea fiecărui în discuțiile pe marginea subiectului mesei rotunde a conținut îndemnul: să ne unim eforturile și să găsim soluții de susținere a tineretului și pentru tineri. Fără ei nu vom putea a ne integra în Uniunea Europeană. Rodica Frecăuțanu a informat, participanții la masa rotundă, că:„ principalele probleme și necesități ale tinerilor din raionul Sângerei au fost identificate în baza unui sondaj de opinie. Acesta a fost realizat de AO „Caroma Nord”, în cadrul proiectului „Fondul pentru tineri din Bălți și Sângerei”. Potrivit sondajului „42% dintre tineri sunt de opinia că principala problemă este insuficiența banilor care se alocă acestora cât și posibilități limitate de afirmare. Circa o treime dintre tineri( 25 %) s-au referit la accesul limitat la servicii pentru tineri”. În topul problemelor menționate de tinerii de la Sângerei se află: dificultatea de a obține un loc de muncă, discriminarea pe piața muncii, migrația tinerilor. Dintre respondenții implicați 138 s-au referit la aceste probleme – top, a fost menționat pe parcursul discuțiilor.
„Este foarte bine că ni se spun aceste probleme, nouă tuturor, în baza unor cercetări făcute. Fără tineri nu ne putem integra în UE. E timpul nostru să acționăm, mai cu seamă că eu de câțiva ani tot strig și afirm că Sângerei este centrul Europei. Este mare nevoie să debirocratizăm accesul tinerilor, inclusiv și la piața muncii, cum ei bine s-au referit în sondaje. Să ne grăbim, să investim în tineret, să găsim bugete pentru ei. Să gestionăm cu toții cu simț gospodăresc alocarea resurselor bugetare. Să nu dăm vina pe bugete deficitare. Bani în bugete sunt, cât duce trenul, doar că se cheltuiesc și sunt alocați fără chibzuință. Nu mă refer doar la primăria care o administrez. Prezența tinerilor este majoră în parcursul nostru european. Este foarte bine că s-a organizat acest eveniment ,că Asociația „Caroma Nord” este cu ochiul și sufletul pe necesitățile de afirmare a tinerilor,inclusiv pe ai noștri, din raionul și orașul Sângerei”.
A fost accentuat și de ceilalți vorbitori că este bine că a fost adus la cunoștință raportul privind evaluarea cheltuielilor de tineret în raionul Sângerei. Prin discuțiile la masa rotundă, tinerii au atenționat că „fără ei nu ajungem ne integrăm în spațiul european. „Deschideți-ne ușile atunci când sunt ale noastre.”
Roman Banari, președintele Consiliului național al Tinerilor:„ Lipsește o Strategie de Dezvoltare a Tineretului la nivel raional. Prioritar din banii alocați pentru tineret, 1 milion și peste 400 mii lei, sunt consumați prioritar pe domeniul sport. Servicii pentru tineret alocații zero în buget. Aveți structură de tineret la nivel raional și zero lei în buget alocații pentru acest centru, cu excepția evenimentelor ce-i vizează. Trebuie să mai spun, per tânăr în raion sunt prevăzut 89 de lei, din bugetul total. În anii precedenți, ca 2021 era alocată o sumă și mai mică. Să fiu înțeles,raionul nu este în topul celor 5 din republică care nu prevăd resurse pentru tineri”.
Sunteți mult mai bine decât alte raioane. De la an la an a crescut bugetul per tineret, la 1 milion și circa 480 mii lei, dar nu se execută până la urmă acest buget prevăzut. La replicile că poate banii sunt direcționați către alte domenii sau necesități, Octavian Banaru a argumentat, că „nici sub o formă nu recurgem la modificări , categoric nu se umblă la acești bani destinați pentru tineret și sport. Și nu ar fi o problemă cu noi acoperiri financiare dacă ar parveni aceste inițiative din partea tinerilor”.
Deschis, receptiv la problema pusă a fost și președintele raionului Cristian Cainarian.