Duminica trecută, 23 iunie, satul Pepeni a găzduit cea de-a patra ediție a fascinantului Festivalului Național de Folclor „Nicolae Glib”. Am avut cu toții parte de o Mare și Sfântă Duminică, caldă, senină, coborâtă din rai. Celebrul interpret de muzică populară, o figură reprezentativă a folclorului românesc, artist al poporului din Republica Moldova, Cavaler de Onoare, Cetățean de Onoare al raionului și baștinei, nașul mare de Ungheni, are o contribuție majoră în promovarea și păstrarea tradițiilor naționale.
Ediția din anul curent a fost una specială dedicată celebrării jubileului de 75 de ani ai maestrului din care 55 de ani dedicați artei cântecului popular. În cadrul sărbătorii au participat formații folclorice, ansambluri de dans popular, interpreți vocaliști și instrumentiști care promovează folclorul muzical, stilul și maniera tradițională. Evenimentul a fost organizat de Primăria comunei Pepeni în parteneriat cu Consiliul raional, Secția Cultură Sângerei și Ministerul Culturii.
Ediția din acest an a fost cea mai reușită. Ea a fost structurată în două părți. În prima parte au evoluat ansamblurile folclorice, iar în cea de-a doua evoluarea în scenă a Orchestrei Naționale de muzică populară „Lăutarii”, condusă de Nicolae Botgros.
Oaspeți de seamă la marele eveniment cultural au fost Cristian Cainarian, Președintele raionulului, Veronica Serbușca, vicepreședintă a raionului, Igor Curca, șef-adjunct al Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat, Președintele Asociației Primarilor din raion Arcadie Covaliov, Gheorghe Ichim și Lilian Carp, deputați în Parlamentul Republicii Moldovei, admiratori ai cântecului popular, au întregit cu prezența lor elanul festiv al omagierii artistului Nicolae Glib la cei 75 ani împliniți, dintre care 55 ani de activitate.
Este de apreciat faptul că evenimentul a adunat în scuarul din fața Casei de Cultură „Nicolae Glib” sute de spectatori. Primăria comunei, edil Oleg Cernei, angajații căminului cultural, săteni au muncit mult pentru a da un aspect sărbătoresc localității, în deosebi scena care i-a servit drept „CASA MARE”, fiind amenajată cu covoare, țesute de gospodinele din sat, prosoape brodate de meșterițele neîntrecute din localitate. Și cum Moldova se mândrește cu o bogată și variată tradiție în arta populară, meșteri din raion și din toate colțurile țării și-au expus lucrările, confecțiile originale și colorate, o expoziție de lucrări autentice, de-a lungul străzii centrale a localității.
Festivalul a demarat cu o paradă a portului popular. Sute de oameni îmbrăcați în haine naționale, corespunzător zonei de unde vin, au defilat prin centrul satului, în acordul muzicii și a aplauzelor celor care îi admirau.
Celebrarea portului popular a continuat și pe scena din fața Casei de Cultură, gazda evenimentului. Participanții au fost binecuvântați prin measale lor de Oleg Cernei, Cristian Cainarian, Igor Curca, Verononica Serbușca, Arcadie Covaliov, Oleg Volontir, Centul de Conservare a Patrimoniului Cultural. În fața spectatorilor au evoluat rând pe rând cele 22 de colective artistice, toți îmbrăcați în port național. Festivalul a fost moderat cu multă înflăcărare creativă de către Valeriu și Anastasia Rusu, secția raională de cultură.
Oleg Cernei, Primarul și directorul ediției actuale în mesajul său de salut, a menționat că: „ Nu orice localitate are marele noroc să aibă ca băștinaș, un artist de valoare. Locuitorii comunei noastre sunt recunoscători maestrului Nicolae Glib pentru că grație valorii numelui care-l poartă este cunoscută localitatea noastră în țară, dar și peste hotarele ei, pentru faptul că ne dă posibilitatea să savurăm an de an din momentele unice ale acestui festival, pentru că prin melodiile sale ajunge la sufletul oricărei generații, deoarece ele ne caracterizează.
Nicolae Glib a potolit setea de cântec mereu, melodiile sale înaripând și înduioșind pe oricare. Marele rapsod al neamului s-a născut în zodia muzicii populare, a purtat scutec confecționat din note muzicale, s-a alimentat cu roua cântecului matern, de acea a crescut frumos ca un cântec, asemenea unui stejar rotat, spunând lumii întregi că „Moldovean ca mine nu-i.” A demonstrat nu o dată că este un dar trimis de la Dumnezeu, dar și mare patriot, băștinaș de excepție care își iubește satul: „La Pepeni mi-e inima/ La Pepeni mi-e viața mea.”
Maestre, vă mulțumim că ne-ați dus satul în lume. V-am iubit și prețuit, vă vom iubim în continuare maestre!”
Picături de dragoste eternă s-au prelins în acea Duminică Mare, spirituală în sufletele noastre și acopereau depărtările, distanțele, despărțirile… Și ni s-a dat definiția exhaustivă a Omului Frumos, Omului Talentat, Omului Valoare…
Am avut un noroc nesperat de a ne înflori simțirea cu metafora iubirii de folclor, tradiție, port național…Am trăit o bucurie neașteptată de a ne împrospăta gândurile cu roua dorului etern, a cântecului lui Nicolae Glib
Calde urări de sănătate a rostit artistului și omagiatului Nicolae Glib, președintele raionului: „Mult stimate, distinse Nicolae Glib, este o onoare să mă aflu astăzi, aici, în satul de baștină ai unuia dintre cei mai distinși interpreți ai românilor. Mă bucur că am prilejul de a împărtăși emoția acestui jubileu a Dumneavoastră, care a conferit acestui festival o însemnătate aparte. Această sărbătoare de amploare este o mândrie pentru raionul nostru, precum este însuși artistul Nicolae Glib, Izvorul de cântece pe care le-ați adus totdeauna pe scenele mari rămân nemuritoare, deoarece cu ele am crescut cu toții.
Fiind un promotor neobosit al muzicii populare românești, al tradițiilor și valorilor noastre, ați reușit, prin ani de activitate artistică, prin talentul inegalabil și muncă asiduă, să dovediți că profunzimea culturii noastre și rezistență prin cultură sunt o formă privilegiată de alinare a sufletului.
Cântecul popular este mai mult decât muzică și poezie, este suflet. Vă sunt recunoscător pentru această bogăție inestimabilă și pentru dragostea de oameni, de care ne-ați dat dovadă de-a lungul întregii activități, dăruindu-ne continuu muzica sufletului poporului român. Vă doresc multă sănătate, bucurie, și să alinați mulți ani înainte lumea cu cântecele Dumneavoastră minunate.
Vă oferim astăzi florile recunoștinței noastre, și îl rugăm pe Dumnezeu să vă dăruiască viață lungă și frumoasă, în care să continuați să ne încântați sufletele cu muzica populară.”
Ce noroc e să fii contemporan cu oameni de un talent covârșitor- directă și convingătoare dovadă că avem tot dreptul, dar și onoarea să ne mândrim cu numele marelui Artist al poporului, distins om al culturii, Nicolae Glib, menționau în mesajele lor deputații Gheorghe Ichim și Lilian Carp, aducând cele mai alese cuvinte de gratitudine și apreciere marelui artist al neamului, care prin talentul și munca sa, alină, de fiecare dată, sufletele oamenilor conferind în același timp perenitate valorilor și tradițiilor neamului.
Igor Curca: „55 de ani la rând ați alimentat și alimentați sufletul melomanului cu speranțe sacre: „ Mă mândresc că-s moldovean, port căciulă de cârlan…” Suntem mândri că festivalul a devenit un reper în viața culturală din nordul Republicii Moldova și nu numai. Cântecul Dumneavoastră, alături de alți interpreți de valoare de la noi, a fost și rămâne un simbol al rezistenței și al afirmării valorilor adevărate. Gândurile noastre comune privind neamul, rădăcinile, limba, istoria, tradițiile ne adună în Sălile unde cântați. Sunteți vlăstarul sănătos care adună seve dătătoare de viață din glia pepeneană. Ați știut dintotdeauna să descoperiți prin cântec noi și noi valențe ale spiritualității neamului. Vom fi fericiți să vă admirăm încă mulți ani înainte!”
La eveniment a fost prezentă și Gabriela Malcoci, născută la Pepeni, originară din orașul Sângerei, de mai mulți ani stabilită cu traiul în Toulouse, Franța. Medic de profesie, grație eforturilor, căutărilor i-a reușit implementarea mai multor proiecte pentru orașul Sângerei. Cu ajutorul ei parcul auto a Spitalului raional a fost suplinit cu 4 autospeciale. Au fost primite și alte donații medicale. Gabriela s-a învrednicit de Diplomă de gradul întâi din Partea Parlamentului Republicii Moldova, în semn de respect și apreciere pentru donațiile oferite raionului Sângerei.
În cadrul evenimentului, a avut loc ceremonia de conferire a titlului de Cetățean de Onoare al comunei Pepeni, lui Nicolae Botgros, Artist al Poporului, Legenda vie a Neamului, dirijorului Orchestrei Naționale de Muzică Populară „Lăutarii”. Vădit emoționat Nicolae Botgros, a menționat: „Sunt mișcat și profund surprins. Mulțumesc din suflet pentru cinstea și onoarea ce mi-ați oferit-o, stimate primar Oleg Cernei, Cristian Cainarian, președinte de raion, mult îndrăgitului meu prieten și cumătru, artistului Nicolae Glib, actualului director al Palatului Național „Nicolae Sulac”, Andrei Locoman, băștinaș al satului Pepeni, frumoase localități cu nume Pepeni pentru înaltul titlu conferit.
Un artist de o asemenea valoare cum este Nicolae Glib de mult este intrat în legendă. Recent, a împlinit o onorabilă vârstă și toată lumea bună de pretutindeni- stele ale folclorului au venit la baștina –i, unde s-a retras distinsul nostru protagonist de ceva ani, ca să se bucure împreună cu interpretul iubit și preferat.
Publicul a aplaudat frenetic evoluarea în scenă a artiștilor Nicolae Cibotaru, Valentin Bututcel, Ion Paladi, Anatolie Latîșev, Mihaela Tabură, Lilia Roșca, Tatiana Jacot, Diamanta Paterău, Mariana Dobzeu, cât și a soliștilor de la noi -Vasile Cojocaru și Larisa Clipca.
Maestrul Nicolae Glib este un artist împlinit și, implicit, fericit. A cutreierat lumea cât ține ea, ducând cântecul românesc și imaginea Moldovei și asta asigurându-i, după noi, titlul de Excelența Sa Ambasadorul satului Pepeni, a raionului Sângerei și a Republicii Moldova.
Și cum sfârșitul încununează opera Margareta Pântea, artistă a poporului, prezentatoarea și moderatoarea spectacolului susținut de „Lăutarii”, profund emoționată l-a invitat în scenă pe artistul de valoare Nicolae Glib, care a avut un repertoriu și cântece la temă. Indiscutabil. „Lauri și ovații, diplome, aplauze, mesaje, cadouri, flori pentru bucuria creației și împlinirii a primit Nicolae Glib, al nostru, iubit, prețuit și admirat, grație felului lui de a fi, și grație vocii, repertoriului lui. Or, cântecele lui Nicolae Glib au avut o încărcătură spirituală excepțională. Auzindu-le pentru a câta oară, parcă renășteam, dar și fiori ne treceau – atâta forță, dramatism, foc și pară ne ofereau.
Numărul impunător al spectatorilor au demonstrat încă odată că oamenii din Pepeni, dar și oaspeții lor, adoră cântecele maestrului.
Îi urăm pe această cale maestrului Nicolae Glib sănătate și inepuizabilă energie creatoare.