Răzălăi este o ancoră pentru credincioșii care  vin aici pentru a-și găsi...

 Răzălăi este o ancoră pentru credincioșii care  vin aici pentru a-și găsi alinarea

174
DISTRIBUIȚI

Biserica „Pogorârea Duhului Sfânt” și „Sfântul Iosif NANIESCU” din satul Răzălăi, raionul Sângerei (preot paroh – Protoiereu Mitrofor Valeriu CERNEI, Vicar administrativ al Episcopiei de Bălți) a fost joi, 17 septembrie curent, sfințită și inaugurată. Slujba de sfințire a Bisericii, oficiată de Înalt preasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Antonie, Episcopul de Bălți, preotul paroh – Protoiereu Mitrofor Valeriu CERNEI însoțiți de un sobor de preoți. S-a sfințit prestolul și sa săvârșit înconjurul Bisericii cu citirea Sfintei Evanghelii. În timpul Serviciului Divin, mai mulți ctitori din partea locului, pentru activitate sârguincioasă spre binele Bisericii sau învrednicit de  distincții.  100 de copii din clasele I-IV au primit ghiozdane echipate cu rechizite necesare pentru școală.

La importantul eveniment duhovnicesc au participat Dl. Adrian-Mihail-TICAN, Generat interimar, Consulatul General al României la Bălți, Cristian CAINARIAN, Președintele raionului, Oleg CERNEI, Primarul comunei Pepeni.

Biserica a fost și rămâne pilonul faptelor bune, locul unde dragostea, jertfirea și lucrarea misionară și-au găsit adăpost, au prins curaj și s-au revărsat în lume. La Răzălăi, spiritul este moștenit de la naștere și cultivat pe parcursul vieții, astfel încât să fie dus mai departe din generație în generație.

    Rădăcinile creștinismului în satul Răzălăi coboară până la începuturile acestei localități

Localitatea este cunoscută prin faptul că în anul 1818, s-a născut unul dintre sfinții neamului românesc, marele Ierarh Iosif cel Milostiv (NANIESCU), Mitropolitul Moldovei, care a păstorit la Iași între 1875 -1902.

Este cunoscut prin faptul că prin anii 1828 -1830 în urma unui incendiu biserica din lemn a satului, unde a slujit tatăl marelui Ierarh Iosif cel Milostiv, a ars, iar clopotul cel mare a fost dus la biserica din satul Pepeni. După ce focul a mistuit biserica satului, creștinii din Răzălăi au mers la sfintele slujbe la biserica din satul Pepeni.

În data de 03 martie 2003, comunitatea de creștini ortodocși din Răzălăi aderă la Mitropolia Basarabiei. În data de 16 aprilie 2003 prin decizie mitropolitană PC părinte Valeriu CERNE este numit preot paroh al acestei comunități. Parohia cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt” este înregistrată ca persoană juridică la 01 iulie 2003 de către Serviciul de stat pentru problemele cultelor de pe lângă Guvernul Republicii Moldova.

În luna iulie  a aceluiași ani a fost pusă piatra de temelie de către  Înalt preasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor.

Ridicarea sfântului locaș a început în anul 2007. Construcția au început-o credincioșii din Răzălăi cu propriile lor forțe, ca semn de mulțumire Bunului Dumnezeu pentru că a rânduit ca la ei în sat să se nască un mare Ierarh.

După ce Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința sa din 5-6 octombrie 2017, l-a trecut pe Mitropolitul Iosif (NANIECSCU) al Moldovei în rândul Sfinților, cu ziua de pomenire 26 ianuarie, Înalt preasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a binecuvântat ca cel de-al doilea hram al bisericii din Răzălăi să fie Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei.

În ziua de 22 mai 2018 Înalt preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a adus, în dar, pentru comunitatea din Răzălăi o raclă cu o parte din moaștele Sfântului Iosif cel Milostiv. Sfânta și Dumnezeiască Liturghie a fost oficiată de către un sobor de preoți din cinci ierarhi. După Sfânta și Dumnezeiască Liturghie a fost dat citirii Tomosului Sinodal de Canonizare.

Banii necesari pentru construirea și înzestrarea bisericii cu cele necesare săvârșirii sfintelor slujbe au provenit din donațiile oferite de creștinii din localitate. Cu ajutorul venit a fost executată catapeteasma și exteriorul sfântului locaș.

 O veritabilă ancoră către cer

Încă de la primele ore ale dimineții  nenumărați credincioși, de la mic la mare, s-au adunat la sfânta biserică pentru a întâmpina pe Întâistătător și pentru a se bucura de rugăciunea arhierească întru Hristos Domnul Mântuitorul. Înalt preasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Antonie, Episcopul de Bălți, preotul paroh – Protoiereu Mitrofor Valeriu CERNEI, soborul  de preoți, Dl. Adrian-Mihail-TICAN, Generat interimar, Consulatul General al României la Bălți, Cristian CAINARIAN, Președintele raionului, Oleg CERNEI, Primarul comunei Pepeni împreună cu  numeroși credincioși, au avut bucuria de a participa la slujba de târnosire a sfântului locaș.

După tradiționala rânduială de înconjurare a Bisericii și  stropirea zidurilor cu apă sfințită și ungerea lor cu Sfântul și Marele Mir, ca o încununare a Sfintei Ierarhii, Î.P.S. Preot Casian, Preasfințitul Antonie, Episcopul de Bălți, preotul paroh – Protoiereu Mitrofor Valeriu CERNEI însoțiți de un sobor de preoți, au  târnosit Sfânta Masă, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de corul unit: parohial și al soborului de preoți prezenți.

Mai apoi a fost săvârșită Sfânta Liturghie, răspunsurile liturgice  fiind date de corul parohiei.

În timpul Slujbei de Sfințire, arhiereii, preoții împreună cu toți invitații și creștinii prezenți au adus rugăciuni de mulțumire și cereri de binecuvântare a sfântului locaș și a tot satul.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Î.P.S. Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a aminti că acest binecuvântat moment al Sfințirii unei Biserici, cum este și această parohie, este un moment de revărsare a Harului, moment ce transfigurează întreaga suflare a comunității euharistice. Arhiepiscopul Dunării de Jos,  a felicitat soborul de preoți, ctitorii, enoriașii, invitații cu prilejul sfințirii bisericii dorindu-le prosperitate și ajutor de la Dumnezeu. „Este o binecuvântare faptul că  marele Ierarh Iosif cel Milostiv (NANIESCU), Mitropolitul Moldovei, născut la Răzălăi. Astfel îmi exprim mândria și recunoștința pe care localitatea dumneavoastră o poartă față de acest sfânt, venerat în Moldova și România. Biserica din Răzălăi rămâne a fi o ancoră pentru foarte mulți credincioși,  care vor veni aici din mai toate părțile să-și găsească alinarea și să-l afle pe Dumnezeu. O veritabilă ancoră către cer.

Dumnezeu să Vă răsplătească și să sporească darul lucrătorilor, donatorilor, miluitorilor, binefăcătorilor, slujitorilor care au ctitorit această sfântă biserică.

Scrie, Doamne, în cartea vieții, pe iubitorii locașului Tău cel  sfânt!””

PS Antonie în cuvântul său a mulțumit Înalt preasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos , pentru dragostea sa pentru Basarabia și pentru faptul că a acceptat să vină până la Răzălăi pentru a binecuvânta această comunitate, invitându-l să mai vină în spațiul canonic al Episcopiei de Bălți și cu alte ocazii. PS Antonie i-a mulțumit înalt preasfințitului Părinte Casian pentru cele 100 de ghiozdane dăruite copiilor din Răzălăi.

La rândul său și  părintele Valeriu a mulțumit Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul  Bisericii Ortodoxe Române pentru autorul acordat la zidirea bisericii, Înalt preasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, pentru dragostea de a veni la Răzălăi și pentru darurile aduse, și PS Antonie pentru distincția acordată. Părintele Valeriu CERNEI, a mulțumit ctitorilor și beneficiarilor, tuturor celor care au donat din puținul lor pentru biserica din Răzălăi.

Cuvinte de felicitare creștinilor  din localitate au adresat Președintele raionului Cristian CAINARIAN și Primarul comunei Pepeni Oleg CERNEI, cu acest prilej dorindu-le ctitirilor și enoriașilor prosperitate și ajutor de la Dumnezeu.

Înalt preasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a acordat distincțiile de vrednicie oferite de Înalt preasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, pentru ctitorii și binefăcătorii bisericii din Răzălăi, și i-a dăruit PS Antonie două icoane cu chipurile nou- canonizaților sfinți Cleopa și Paisie OLARU.

Distincții de vrednicie a acordat și Preasfințitul Antonie, Episcopul de Bălți a gratificat câțiva credincioși, iar PC Părinte paroh Protoiereu Valeriu CERNEI,  pentru că în inima sa arde focul dragostei de Dumnezeu,  pentru  toată osteneala în zidirea acestui sfânt locaș i-a înmânat Ordinul Episcopiei de Bălți „Crucea bălțeană pentru clerici.”

Cristian CAINARIAN, a acordat Diplome de onoare Înalt preasfințitului și PS Antonie, Episcopul de Bălți Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos și părintelui Valeriu CERNEI.

Credincioșii din satul Răzălăi au dat importanța cuvenită sărbătorii de o încărcătură spirituală deosebită.

Nina PIETRARU, satul Răzălăi: „ Ceea ce a spus Iorga, dacă nu ne cunoaștem trecutul, nu vom avea viitor. Exact se întâmpla ac4easta, azi, aici la Răzălăi.”

Maria PIETRARU: „Mă mândresc că fac parte dintr-un sat de răzeși care, este și satul natal al  Sfântului Ierarh Iosif (NANIESCU) cel Milostiv.”