Modificări la Codul contravențional: amenzi mai mari înainte de alegerile prezidențiale și...

Modificări la Codul contravențional: amenzi mai mari înainte de alegerile prezidențiale și sancționarea doar cu avertisment a unor șoferi

13
DISTRIBUIȚI
 
Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, 18 septembrie, un proiect de lege pentru modificarea Codului contravențional. Astfel, înainte de alegerile prezidențiale și referendum, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a propus majorarea, până la 5000 de lei, a sancțiunii pentru neînmânarea nejustificată a buletinului de vot persoanei înscrise în lista electorală sau înmânarea către un singur alegător a mai multor buletine decât este prevăzut de lege. Încălcarea legislaţiei electorale de către membrii organului electoral se sancționa până acum cu amendă între 300 și 600 de lei.

La faza de consultări, Ministerul Justiției solicitase excluderea acestei modificări, dar MAI a susținut că „majorarea sancțiunii pentru comiterea contravenției de neamânarea nejustificată a buletinului de vot persoanei înscrise în lista electorală sau înmânarea către un singur alegător a mai multor buletine decât este prevăzut de lege, reprezintă un instrument relevant prin intermediul căruia persoana ar fi descurajată să comită o ilegalitate”.

Conform aceluiași proiect de lege propus de MAI, conducerea unui vehicul cu numărul de înmatriculare indescifrabil sau cu placa de înmatriculare amplasată cu încălcarea standardului nu va mai fi sancționată cu puncte de penalizare.

De asemenea, punctele nu vor fi aplicate pentru exploatarea vehiculelor cu defecte tehnice în sistemul de frânare sau în mecanismul de direcție, în dispozitivele de iluminare ori de semnalizare, precum și pentru exploatarea vehiculelor reutilate fără autorizația de rigoare.

Conform proiectului ce vizează modificarea Codului contravențional, încălcările care generează „urmări nesemnificative” pentru securitatea cetățenilor vor fi sancționate doar cu avertisment. 

Acest lucru va fi posibil în cazurile în care șoferii vor întruni, cumulativ, câteva condiții. Avertismentul va fi aplicat doar dacă, pe parcursul ultimului an înainte de comiterea faptei contravenționale, persoana nu a fost sancționată pentru o contravenție similară și a achitat amenzile aplicate pentru faptele comise anterior.