- Doamnă doctor Adela Roșca, trăim timpuri când nu mai avem frică să discutăm despre ce ne interesează și nu ne jenăm să fim deschiși când vine vorba despre sănătate.
- – Cum vorbesc pacienții cu Dumneavoastră despre SIDA? Este un subiect tabu sau își dau interesul ca să afle mai multe detalii despre boala secolului?
- Adela Roșca: „Cu părere de rău, multe persoane nu cunosc și nici nu vor să afle nimic despre o astfel de maladie, crezând că nu se pot îmbolnăvi… Ca să nu te îmbolnăvești trebuie să cunoști cum să te protejezi… Dar ca să te protejezi trebuie să știi cum se transmite această maladie și să respecți măsurile de precauție. De aproximativ două decenii se tot vorbește de ciuma veacului XX, dar încă mulți dintre pacienți îmi răspund că nu cunosc destule despre SIDA. Puțini sunt cei care știu despre această infecție, cu toate că atât de multă informație a fost propagată în literatura de specialitate sau mass media. Lucrătorii medicali tot mai des informează pacienții despre riscuri și cauze; centrele prietenoase tinerilor îi ghidează și îi direcționează pe căile „sănătoase”; însăși pacienții HIV infectați, uneori, sunt de acord să-și divulge statutul pentru binele altcuiva.”
- – Explicați-ne diferența dintre SIDA și HIV?
- Adela Roșca: „Infecția HIV este afectarea imunității de către virusul imunodeficienței umane, care puțin câte puțin distruge imunitatea și scade receptivitate organismului față de infecții. HIV este perioada bolii la etapele incipiente, când pacientul se află în perioada asimptomatică, fără acuze, imunitate este bună. SIDA este boala propriu zisă, perioada când imunitatea este foarte scăzută, asociindu-se…
continuarea o veți citi în numărul 48 al ziarului din săptămâna aceasta
Interviu cu Adela Roșca, medic infecționist