Tradițiile prind viață: Șezătoare de Sfântul Andrei la Bălășești, Sângerei

Tradițiile prind viață: Șezătoare de Sfântul Andrei la Bălășești, Sângerei

20
DISTRIBUIȚI

În ajunul Sfântul Andrei, locuitorii din comuna Bălășești, raionul Sângerei, au organizat o șezătoare tradițională.

VERONICA BOTNARU, locuitoarea com. Bălășești, Sângerei: „Ne aducem aminte de tinerețe și acuma suntem în vârstă și ne place să păstrăm obiceiurile și aceasta este cea mai mare emoție. Ne-am întâlnit un grup de femei care ne plac tradițiile noastre din sat și acum să facem o șezătoare.”

ANDREI BOTNARU, locuitorul com. Bălășești, Sângerei: „Asta este o sărbătoare tradițională de a transmite tinerei generații de la bătrâni această zi cum se petreceau în anii trecuți bătrânii, facem aceste tradiții.”

Evenimentul a adunat împreună tineri și vârstnici, toți uniți de dragostea pentru tradiție

LILIA HARGHEL, locuitoare com. Bălășești, Sângerei: „Sunt multe superstiții pe care fetele în seara Sf. Andrei facem mai multe superstiții cu lumânările, cu nuielele de la gard. Sunt și superstiții pe care le fac fetele singure acasă, de exemplu pun busuiocul sub pernă și își visează ursitul. Se adună și spun ghicitori, cântă, dansează.”

MAXIM BÎRSANU, locuitorul com. Bălășești, Sângerei: „Această șezătoare va aduce înapoi tradițiile pe care  strămoșii și străbunicii noștri le-au pus în practică. Am pregătit câteva dansuri populare, în majoritatea programului vor fi cântece și pe lângă asta vom avea superstiții care se făceau de Sf. Andrei.”

Pe lângă distracție, șezătoarea a avut un scop educativ

INA BORȘ, directoarea Casei de Cultură, com. Bălășești, Sângerei: „Pentru a altoi dragostea de frumos în tinerii care activează la Casa de Cultură, pentru a le transmite meșteșugurile tradiționale din localitatea noastră, pentru a promova, valorifica tot ce ține de cultura națională. Aceasta este o comoară a noastră, o perlă a neamului nostru – tradițiile și obiceiurile sărbătorilor de iarnă.”

ELENA NEAGA, primara com. Bălășești, Sângerei: „Avem un sat plin de oameni frumoși, oameni care iubesc tradițiile, le păstrează și le valorifică, încercând să transmită tinerei generații acele obiceiuri de cândva și  ne străduim în fiecare an să menținem aceste tradiții. ”

Creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei, anual pe 13 decembrie.