Anul acesta s-au împlinit 80 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare nazist Auschwitz – Birkenau, și, totodată, de la înființarea Organizației Națiunilor Unite (ONU).
Tragedia Holocaustului a atins și raionul Sângerei, mai cu seamă comuna Pepeni, localitatea cu cea mai mare comunitate de evrei. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial în această comună au fost nimiciți peste 300 de evrei. Luni dimineața, la monumentul „Maica îndurerată” s-au adunat administrația și aparatul primăriei comunei, directoarea, profesori și liceeni ai Liceului Teoretic „A. Agapie”, angajați din cultură, cetățeni din Pepeni, Președintele raionului , șeful Secției Cultură și șeful Casei de Cultură din Sângerei, la un miting- recviem. Cei prezenți la eveniment au vorbit despre lecțiile pe care omenirea este obligată să le învețe din Holocaust.
La Pepeni, ziua de 27 ianuarie a fost marcată printr-un eveniment de comemorare a victimelor Holocaustului. Oleg CERNEI, primarul comunei a evocat suferințele celor care au avut de suferit în urma acestui masacru. „Data de 27 ianuarie marchează eliberarea lagărelor de concentrare naziste și sfârșitul Holocaustului, care a ucis milioane de evrei de către regimul nazist, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Pentru noi, această dată nu este doar o parte a istoriei globale, ci și o rană a comunității noastre. În timpul războiului, sute de evrei din Pepeni au fost uciși si îngropați in cariera de la Buzdarevici. Printre ei se aflau copii, femei, vârstnici, a căror singură „vină” era naționalitatea lor. Astăzi, ne-am adunat la Monumentul „Maica îndurerată” pentru a comemora, împreună, un capitol atât de tragic, încât nu putem să vorbim fără emoții de fiecare dată când ne amintim de viețile de evrei masacrați cu atâta cruzime, veți care au căzut victime ale Holocaustului. În satul nostru au fost uciși doar într-o singură zi peste 300 de evrei. În satul nostru trăia o comunitate mare de 27-28 familii de evrei. Soarta lor a fost una tragică. Or, odată cu începutul celui de-al Doilea Război Mondial, în Pepeni, a avut loc masacrarea evreilor. Ținta genocidului au fost anume evreii, considerați drept rasă inferioară de către regimul nazist. Omorârea lor era însoțită de o cruzime sadică. La Pepeni a fost unul din cele 50 ghetouri care au existat în Moldova. Istoria lagărului din localitate este una foarte tristă. Acesta a rezistat numai trei zile, până ce toți evreii care nu reușeau să fugă din sat au fost uciși.
Avem responsabilitatea să vorbim și datoria să facem tot ce ne stă în puteri ca niciodată să nu se mai întâmple asemenea tragedii.”
Edilul comunei a încheiat cu un îndemn la credință în puterea de a ne apăra valorile democratice și de a combate urmele toleranței.
Holocaustul reprezintă zile foarte crude care s-au petrecut acum 80 de ani și este necesar să ne amintim de aceste zile pentru că istoria,dacă este uitată, tinde să se repete, spunea profesoara de istorie Liliana SIMINICĂ. „Această tragedie nu a fost doar a poporului evreu, aceasta este tragedia tuturor popoarelor care au căzut în acel cazan, în momentul în care nu era nici dreptate, nici milă sau bunătate.
Comunitatea noastră a fost marcată de „un drum de sânge” mă refer la traseul dintre satul Pepeni și dealul Bozdarevici, acolo unde au fost aruncate cadavrele evreilor masacrați în seara zilei de 16 iulie 1941. Asemenea momente sunt greu de trecut cu vederea. Dar aceste povești de viață trebuie spuse. Or, nu avem dreptul să le dăm uitării, avem responsabilitatea să vorbim și să facem tot ce ne stă în puteri pentru a face ca niciodată să nu se mai întâmple astfel de tragedii.
Constatăm astăzi, la 80 de ani cu mare regret că din păcate, animatismul care a alimentat Holocaustul există în lume și astăzi. În fiecare an avem menirea și grija să ducem lecția de viață în rândurile tinerilor. Din propria experiență, am înțeles că tânăra generație conștientizează ororile și crimele împotriva umanității. Tragedia nu trebuie să se mai repete niciodată și pentru acest fapt avem cu toții responsabilitatea. Este datoria noastră să educăm generațiile viitoare despre atrocitățile naziste, bazate pe superioritate, ură rasială, să promovăm cultura toleranței, să combatem discriminarea.”
În mesajul său, Cristian CAINARIAN, Președintele raionului, și-a exprimat profunda durere în memoria victimelor acelei teribile catastrofe din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. „Astăzi, este o dată semnificativă, se împlinesc 80 de ani de la eliberarea ghetoului de la Auschwitz. Evenimentele de acum 80 de ani arată cât de periculoasă este inocularea sentimentului de ură față de semeni, învrăjbirea societății pe criterii etnice, religioase, culturale sau de altă natură. Comemorând asemenea fapte istorice tragice înțelegem mai mult prețul și valoarea păcii. În timp ce ne plecăm capetele în memoria victimelor, trebuie să ne gândim și la acei oameni care au trecut și trec prin ororile distrugerilor în masă și care trăiesc aproape de noi. Trăim vremuri în care se încearcă iar diminuarea importanței vieții. Copiii de astăzi și generațiile următoare trebuie ferite de riscul de a trece prin asemenea durere. Avem cu toții responsabilitatea să vorbim și datoria să facem tot ce ne stă în puteri ca niciodată să nu se mai întâmple asemenea tragedii. Acum mai mult ca altă dată trebuie să ne unim eforturile pentru a construi o societate democratică în care să nu mai fie loc pentru ură și teroare, prejudecățile să nu mai reușească să prindă rădăcini, pentru că ele sunt sursele răului.”
Cei prezenți la evenimentul de comemorare a victimelor Holocaustului la Pepeni, au depus flori la Monumentul „Maica îndurerată”. Evenimentul a continuat la Liceul Teoretic „A. Agapie” unde liceenii ghidați de directoarea instituției și profesoarele de istorie, au adus omagiu victimelor Holocaustului. Ei au reușit să atingă struna sensibilă a inimilor prezente. Am asistat cu toții la o lecție publică de comemorare a celor peste 300 de victime ale Holocaustului.