SRL „BĂLȚI-GAZ” ATENȚIONEAZĂ

 SRL „BĂLȚI-GAZ” ATENȚIONEAZĂ

19
DISTRIBUIȚI

O dată cu începerea sezonului cald, întreprinderile de construcții sau persoanele fizice efectuează lucrări de construcție, de excavare sau lucrări agricole.

Prin urmare, SRL „Bălți-Gaz”, în calitate de operator de distribuție a gazelor naturale, amintește despre excluderea deteriorării rețelelor de distribuție a gazelor naturale și a obiectelor aferente lor, pentru a evita careva tragedii umane, pierderi materiale sau întreruperea furnizării gazelor naturale.

Conform HG nr. 1104 din 14.11.2018, pct. 44, proprietarii/deținătorii terenurilor traversate de conducte de gaze naturale sunt obligați să asigure integritatea conductelor şi accesul liber către acestea a personalului operatorului sistemului de distribuție.

Astfel, deținătorii sau gestionarii terenurilor și spațiilor verzi sunt rugați să efectueze lucrări de curățare a arborilor sau arbuștilor din apropierea gazoductelor, cu scopul creării zonelor de protecție.

În zonele de protecție a rețelelor de distribuție a gazelor naturale se interzice îndeplinirea oricăror acțiuni care pot determina perturbarea funcționării normale a rețelelor sau deteriorarea lor:

1) permutarea, acoperirea, distrugerea indicatoarelor de identificare a amplasării rețelelor de gaze naturale, posturilor de control şi măsurare;

2) depozitarea articolelor de construcții, a solului și altor materiale sau deșeuri;

3) îngrădirea şi blocarea zonelor de protecție, reținerea accesului personalului operatorului sistemului de distribuție către rețele și a procesului de deservire şi de înlăturare a deteriorărilor la rețelele de distribuție a gazelor naturale;

4) excavarea beciurilor, săparea şi prelucrarea solului cu utilaje şi mecanisme agricole la o adîncime mai mare de 0,3 m;

5) pătrunderea pe teritoriul și deschiderea ușilor şi porților SRG, PRG, PRMG, a instalațiilor de protecție împotriva coroziunii, capacelor căminelor de gaze naturale;

6) fixarea, sprijinirea de conductele supraterane de gaze naturale, de pilonii lor, îngrădirile şi clădirile rețelelor de distribuție a gazelor naturale, precum și aruncarea pe acestea a obiectelor străine, cablurilor, scărilor, urcarea pe ele;

7) aprinderea focului şi a surselor de foc deschis;

8) efectuarea neautorizată a săpăturilor şi altor lucrări de terasament, necoordonate cu operatorii sistemelor de distribuție a gazelor naturale.

Conform HG nr. 552 din 12.07.2017 și ale HG 1104 din 14.11.2018 pentru aprobarea „Regulamentului privind zonele de protecție a rețelelor de gaze naturale”, lucrările de construcție, inclusiv lucrările de excavare se efectuează cu respectarea următoarelor cerințe:

– întreprinderea care efectuează lucrări de excavare în apropierea conductelor de gaze trebuie să prezinte la SRL „Bălți-Gaz” proiectul de executare a lucrărilor, pentru coordonare;

– efectuarea lucrărilor de construcţie, inclusiv a lucrărilor de excavare, la o distanţă mai mică de 15 m de la conducta de gaze este admisă numai prin misiunea cu privire la lucrările de terasament (anexa 2 a HG 552 din 12.07.2017), emisă de operatorul sistemului de distribuție, în care trebuie să fie indicată condiţia şi modul de efectuare;

– la misiunea cu privire la lucrările de terasament se anexează schema amplasării conductei de gaze cu punctele de reper.

La depistarea unor situații de avarie: distrugerea conductei de gaze naturale, surparea construcțiilor, mirosul de gaze, etc.:

se anunţă imediat Serviciul de Dispecerat şi Intervenţie Tehnică la nr. de telefon 904;

se interzice fumatul;

se interzice folosirea focului deschis şi aparatelor electrice.

Stimați consumatori de gaze naturale! Pentru asigurarea furnizării neîntrerupte a gazelor naturale în Republica Moldova, rugăm să achitați la timp facturile primite pentru consumul curent de gaze, precum și să asigurați accesul colaboratorilor sucursalei „Sîngerei-Gaz” la echipamentele de măsurare pentru citirea indicilor.

Totodată, SRL „Bălți-Gaz”, recomandă:

Să accesați pagina web oficială a întreprinderii (https://www.balti-gaz.md/), precum și rubricile: „Contacte”, „Centrul relații cu consumatorul”, „Întrebări frecvente”, pentru soluționarea problemei consumatorului la distanță, în cazul în care situația o permite.

Să utilizați modalitățile de plată online a facturilor pentru gazele naturale consumate, precum internet-banking-ul oferit de băncile comerciale ale Republicii Moldova: Energbank, Moldinconbank, Victoriabank, Moldova-Agroindbank, FinComBank, Comerțbank, Eximbank, Mobiasbanca, EuroCreditBank și/sau accesând paginile web RunPay, Paynet, Qiwi și Bpay.

În aceiași ordine de idei, prin prisma actului administrativ RG 35-04-25:2000 “Modul de cercetare și evidență a avariilor și accidentelor legate de utilizarea gazelor în sectorul comunal”, noțiunea de gospodărie de gaze (serviciul de intervenție) i se impune și agențiilor economici care furnizează și comercializează gaze lichefiate, corespunzător, în cazul producerii exploziilor și incendiilor care au provocat deteriorarea totală sau parțială a clădirilor, utilajului și bunurilor materiale ale cetățeniilor, accidentele, cauza cărora sânt intoxicările, sufocările, arsurile termice și traumatismele mecanice ca rezultat al defecțiunilor și/sau exploatării defectuoase a utilajului consumatoare de hidrocarburi de gaze lichefiate, lucrările de localizare a situației de avarie și de salvare a oamenilor trebuie efectuate de personalul tehnic al gospodăriei de gaze care furnizează și comercializează gaze lichefiate, ori S.R.L. „Bălți-Gaz” în corespundere cu licența deținută nu operează cu gazele petroliere lichefiate (GPL).

În final, cu un deosebit regret informăm, Serviciul Intervenție al S.R.L.” Bălți-Gaz” sucursala „Sângerei – Gaz” nu este în drept să asigure lucrările de localizare a avariilor, incidentelor și accidentelor legate de utilizarea hidrocarburilor de gaze lichefiate inclusiv provocate de exploatarea defectuoasă a utilajului alimentat de la buteliile de uz casnic.

Pentru informații suplimentare, puteți apela la tel. de contact: 0262 2 62 90, sucursala „Sângerei-Gaz”.