DISTRIBUIȚI

Te-ai uitat vreo dată pe etichetele de pe produsele alimentare ori care le cumperi?
Ele par să devină tot mai mari de la an la an. De aceea au fost stabilite o serie de reguli stricte privind informațiile pe care producătorii trebuie să le ofere consumatorilor. Astfel, etichetele ne spun care este termenul de valabilitate al alimentelor, de unde provin acestea și cum trebuie să le păstrăm sau să le pregătim și, cel mai important, ce conțin. Acest lucru este deosebit de important pentru oamenii care suferă de alergii.
E bine să știi:
Toate ingredientele, inclusiv apa și aditivii alimentari, trebuie să fie menționate pe etichetă, în ordinea descrescătoare a cantității;
Dacă produsele alimentare conțin ingrediente sau substanțe care pot provoca o reacție alergică, acest lucru trebuie să fie menționat pe etichetă;
Elementele referitoare la nutriție include informații cum ar fi cantitatea de calorii, proteine, carbohidrați, grăsimi, fibre, sodium, vitamine și minerale conținute de produsul respectiv;
Imaginile de pe etichetă trebuie să fie conforme cu realitatea. Un iaurt la a cărui fabricare s-au folosit arome artificiale în loc de zmeură nu pot avea pe etichetă o imagine cu acest fruct;
Eticheta trebuie să indice în mod clar detaliile de contact ale producătorului sau ale comerciantului astfel încât consumatorii să poată obține mai multe informații despre produsul respectiv sau să poată face o plângere.
Dacă un aliment conține sau constă din produse modificate genetic (OMG) sau conține ingrediente obținute din astfel de organism, acest lucru trebuie să fie menționat prin etichetarea MG. Însă produsele precum carnea, laptele și ouăle care provin de la animalele care au primit hrana modificată genetic nu trebuie să fie etichetate.
Printre cele mai des întâlnite ingrediente care pot provoca alergii se numără: cerealele care conțin gluten, crustaceele și moluștele (cum ar fi crab, homar, crevete, etc), ouăle, peștele, semințele de susan, boabele de soia, laptele, muștarul, dioxidul de sulf, șulfiții în concentrații mari.
Avețe grijă ce mâncați! Sănătatea Dumneavoastră depinde doar de voi înși-Vă!
Ludmila PROCIUC, Centrul de Sănătate Publică