DISTRIBUIȚI
Poză:simbol

    Mulţi dintre tinerii zilelor noastre care se declară creștini ortodocși, serbează pe 31 octombrie Halloweenul. Este e o sărbătoare 100% păgână, ocultă, „ziua când morții, fantomele părăsesc mormintele…”. Ea e cea mai mare sărbătoare a slujitorilor satanei: vrăjitori sau sataniști. Americanii au dezvoltat o adevărată industrie legată de această sărbătoare.
Se achiziționează cu această ocazie accesorii macabre: măști, costume de vampiri, diavoli, dragoni, zombi, leproși, schelete și nelipsiții dovleci, ajungându-se până la vânzări de o jumatate de miliard de dolari anual. Vânzările filmelor horror cresc în această perioadă, promotorii filmelor de groază speculând și ei interesul mare pentru acest praznic. America face cu ocazia Halloween-ului pregătiri mai mari decât de la Nașterea Domnului sau Paște. Copii se costumează în stil horror, se amuză prin sperieturi și merg din casă în casă pentru a primi prăjituri. Tinerii, mai curajoși, merg în cimitire în miez de noapte și se distrează făcând spiritism. S-a constatat că în noaptea Halloween-ului se săvârșesc foarte multe crime în Statele Unite.
De altfel, în cunoscutul documentar TV „Invazia păgână” se spunea că la întrebarea “Cum ați vrea să serbați Halloween-ul?”, 80% din elevii americani de clasa a IV-a au răspuns zâmbind: „Aș vrea să omor pe cineva…” Acesta este impactul sărbătorii ! Ca și în anii precedenți și în acest an la noi se promovează această sărbătoare în rândul tinerilor. De nu vom fi cu luare-aminte, copii noștri își vor forma treptat gustul pentru macabru, ocult, sadism și violență (îi ajută în acest sens desenele animate cu monștrii, jocurile agresive pe calculator, filmele horror și cărțile pentru copii, deja clasice, din seria Harry Potter, etc.).
Biserica, adică noi, mădularele ei vii, nu trebuie să luăm parte la această sărbătoare oribilă și demonică.
Atunci când Binecredinciosul Ștefan cel Mare și Sfânt ridica biserici, americanii abia auzeau de învățătura lui Hristos! De ce ar trebui să luăm aminte acum la ce și cum ne învață ei să sărbătorim? Să sperăm că ai noștri credincioși vor înțelege deșertăciunea acestei false sărbători și că pe viitor o vor ocoli. Sărbătoarea pe care americanii o celebrează în zilele noastre este un amestec păgân de magie, spirite rele, moarte, stafii, schelete şi cranii specifice festivalului celtic “Samhain” .
Oricât de inofensivă ar părea la prima vedere astfel de manifestare şi oricât de multă bucurie ar aduce copiilor, fapt pentru care mulţi părinţi sunt confuzi, conţinutul său ne duce în lumea întunericului, nu în împărăţia luminii. Pentru orice creştin, fenomenul Halloween este o aderare la lucrarea celui rău şi a unor acte magice păgâne. Ca mărturisitori creştini nu putem opta şi pentru rău şi pentru bine, pentru Dumnezeu şi pentru diavol ci să luăm aminte la cuvintele Sfântului Apostol Petru: “Fiţi treji, privegheaţi; potrivnicul vostru, diavolul, umblă răcnind ca un leu, căutând pe cine să înghită” (1 Petru 5,8).
Protoereul Maxim GUZUN, Blagocinul raionului