A fost dat start noului an de studii

   A fost dat start noului an de studii

33
DISTRIBUIȚI

 Data de 2 septembrie 2024 a fost prima zi de școală pentru elevii instituțiilor de învățământ din raion în anul academic  2024-2025. Prin sunetul chemător al clopoțelului a fost dat start  noului an de studii. Cu dor de școală au  pășit pragul  micuții  în clasele întâi și au revenit  la studii gimnaziștii și liceenii. Momentele date au fost remarcate și consfințite prin organizarea și desfășurarea careurilor solemne și Zilei cunoștințelor. Acest lucru minunat  a avut loc și la Liceul  Clasic„ Mihai Eminescu” din orașul Sângerei.

 La careu au fost primiți în mod festiv noii liceeni, în două clase de-a X-ea. Ei au  intrat în noua familie a liceului, împreună cu dirigintele lor, Maria Druga și Elena  Andriuță. În aplauzele tuturor celor prezenți, noii membri ai comunității academice a liceului s-au simțit  bine și onorați, fiind susținuți de toți participanții la eveniment: părinții lor, buneii, foști absolvenți ai liceului, actualul corp profesoral și de directorul instituției unde au ași continua studiile. În mesajul său de bine ați venit  la noi Ion Jigău  a menționat că:

 „Odată cu cinstirea  elevilor noi  veniți în acest an de studii în două clase de-a X-ea în Liceul „Mihai Eminescu”  rememorăm și faptul că  instituția liceală clasică  a pășit  în al  32 – lea an de  la  înființare.” Domnia sa a fost  inițiatorul acestei instituții la un an de la declararea  independenței statului Republica Moldova, acceptând  și asumându-și  funcția de director. „Mihai Eminescu” fiind primul liceul înființat în Sângerei și printre primele din republica proclamată independentă , a rămas academia și instituția liceală unde se face carte. A remarcat acest fapt oaspetele festivității, primarul Arcadie Covaliov, dar și fosta absolventă,  profilul real al liceului, venită de la București,Cristina Andronic și fosta profesoară de chimie Parascovia Cireș, care  a lucrat în liceu 25 de ani și a predat chimia generațiilor de liceeni.

  Noilor liceeni  li s-a părut  o școală altfel  decât  cea  de unde vin ei, fiecare, din 12 localități. Mediul este altul, limba vorbită pare mai elegantă, mai cizelată. Atitudinea față de ei, noi veniții, una caldă și prietenoasă. Remarcând acest lucru, mama Ana Gubceac, cu soțul său a menționat:„  A ales Liceul „Mihai Eminescu” fiul nostru, pentru că aici a învățat și surioara sa și a ajuns , datorită cunoștințelor primite aici,la  realizarea viselor sale. Noi ca părinți ne închinăm profesorilor și  suntem bucuroși de alegerea făcută, pentru viitorul copiilor noștri”.

 Patruzeci și șase de copii s-au înscris  în clasa a X  pentru ași continua  studiile la liceul cu lumină de Luceafăr. Unii au venit cu părinții lor, cu bunicile, demonstrând  trăinicia  relațiilor  de colaborare și parteneriatelor care se întemeiază dintre părinți și liceu. Bucuria de a fi    licean în acest liceu, de a fi încă tânăr studios în anul academic  2023-2024  au  împărtășit-o, felicitându-i, reprezentanții autorităților locale: Stela  Condorachi, specialistă principală în cadrul Serviciului Fiscal teritorial, Ala Ghețiu, reprezentanta Inspectoratului raional de Poliție, primarul orașului Arcadie Covaliov, profesoara liceului Olga Bajereanu, dar și Rodica Brașoveanu, părinte.

 Mai mari pe cetate elevele claselor a XII-a au pregătit pentru boboceii noi veniți un program festiv cu drag de limba noastră cea română. Invitându-i să iubească prin studiile la liceu limba neamului și încadrându-se  cu drag de ea în apărarea ei de cei ce îi mai doresc pierzanie, că mai sunt  mulți în afara liceului.  

 Cele mai silitoare la carte și mai bune  deținătoare de cunoștințe, liceenele Liliana Scurtu și  Carmelia Ucsuleac au anunțat începutul anului de studii prin  primul sunet de clopoțel. Astfel Liceul „Mihai Eminescu” instituția cu renumele că aici se face carte, a  început noul an de , cu Ziua  Cunoștințelor. Un nou început inclusiv  pentru măreții profesori ai liceului,care au genera o generație de valori și știu  cum s-o facă, mai bine decât toți.