Primarii localităților raionului au participat la o ședință lărgită, unde au abordat mai multe chestiuni care i-ar ajuta să soluționeze mai lejer problemele din localitățile care le administrează. Alături de ei, la ziua primarilor a participat conducerea raionului , conducătorii subdiviziunilor subordonate Consiliului raional, conducătorii serviciilor desconcentrate în teritoriu, dar și secretari de stat și alți reprezentanți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
Secretarul de Stat Veaceslav ȘIPITEA a pus în fața primarilor chestiunea privind implementarea Codului Urbanismului și Construcțiilor nr.434 din 28.12.2003 și a sugerat primarilor simplificarea procedurilor de implementare prin trecerea la sistemul electronic. Varianta veche este utilizată de primăriile care nu s-au conectat la sistemul electronic. La noi în raion este conectată la sistemul electronic primăria Cubolta, prin implicarea și cunoștințele primarului Alexandru SÎRBU , primăria Chișcăreni, prin interesul sporit al primarului Andrei CRĂCIUN. Reprezentanții Administrațiilor Publice Locale au adresat întrebări Secretarului de Stat privind digitalizarea, reafirmând că sistemul electronic vizat este tocmai soluția care ar îmbunătăți situația în fiecare administrație publică locală. O altă problemă care au împărtășit-o edilii la implementarea neamânată a Codului Urbanismului ține de lipsa specialiștilor care s-ar ocupa direct cu problema dată, ca să culegem rezultate. În lipsa specialistului în primărie pe acest domeniu, primarii au de ales o singură soluție, apelează la arhitectul raionului Anatolie GÎSCĂ . Pentru implementarea suportului digital primarii au solicitat Secretarului de Stat, cât și președintelui raionului să fie ajutați , cu un specialist-instructor pentru toate primăriile , care va veni cu instruiri și recomandări și le va ajuta mult în problema obligativității înregistrării în noua platformă electronică.
O altă chestiune examinată împreună cu primarii prezenți a fost cu referire la procedura de soluționare a problemelor legate de gunoiștile din raion. La aceasta s-a referit Cornel CUCOȘ de la Secția Situații Excepționale. Sunt chemați zilnic, să intervină la gunoiștile care ard, și mai des la stingerea incendiilor din extravilan. Ca să facă rău unul altuia, apar incendii în stufării, pe terenuri cu vegetație uscată. „Din aceste motive nesăbuite facem cheltuieli enorme , neprevăzute, inclusiv de combustibil.” Prin Serviciul 112, pompierii – salvatori intervin la fiecare incendiu, ardere de gunoiște. Deseori, incendiul este stins cu forțele și mijlocele de pe loc, când intervine primarul , cu oamenii locului și soluționează. Dar pompierii vin, fac cheltuieli inutile. Împreună au ajuns la înțelegerea să facă o comunicare mai bună, în prealabil cu primarul .
A fost pusă în discuție și problema extinderii suprafețelor de împădurire, conform prevederilor Programului Național de Împădurire. Fiecare primărie din raion este deschisă pentru implicare în obiectivul major. Primarii au replicat că fiecare dintre ei, a oferit suprafețele de terenuri degradate în acest scop, dar au dorit să fie auziți și la acest capitol. Nu se împăduresc terenurile. În unele primării se împăduresc suprafețe până la 90 hectare, în altele – nici trei hectare.
Au fost abordate și probleme din alte domenii , cea a granturilor mici pentru tineri. Coordonatoarea Centrului pentru Tineri Bălți-Sângerei Rodica FRECĂUȚANU, directoarea executivă a AO „Caroma Nord”, a informat publicul cum pot beneficia de aceste granturi pentru activitatea tinerilor în fiecare localitate și cât de benefic sunt implicați tinerii din Sângerei în atragerea de granturi întru beneficiul lor pentru dezvoltarea vieții .
În raion urmează să fie fondată Asociația „Dezvoltarea Intercomunitară a raionului”. Cu propunerea dată a venit în fața primarilor președintele raionului, Cristian CAINARIAN. El a solicitat identificarea și implementarea soluțiilor privind crearea noii asociații.