Reprezentanții autorităților locale, organizațiilor civile și profesioniștii din domeniul juridic din Telenești au participat la o întâlnire multidisciplinară în cadrul căreia au discutat despre prevenirea comportamentelor motivate de prejudecăți și atitudinilor discriminatorii, scrie tvn.md
Evenimentul a oferit o oportunitate de schimb de idei și soluții între participanți, care au apreciat discuțiile ca fiind foarte utile pentru clarificarea unor subiecte importante, dar mai puțin cunoscute până în prezent.
ANA MIRON, specialistă principală în cadrul direcției Ocuparea Forței de Muncă Telenești: „Chiar a fost o sesiune productivă, am aflat multe informații noi, în ceea ce privește din punct de vedere juridic. Chiar m-a ajutat. Mi s-a răspuns foarte clar, am fost foarte mulțumită de răspunsul întrebărilor.”
ALEXANDRU PASAT, ofițer principal în cadrul IP Telenești: „Sesiunea de astăzi a avut un scop comun de a informa publicul despre contravențiile și infracțiunile comise din motive de prejudecată. Consider că este un bun început, deoarece este ceva nou pentru noi. Din 2022 a intrat în vigoare legea și schimbările din Codul Contravențional și Penal. Fiecare persoană trebuie să conștientizeze că un stereotip poate fi un motiv de prejudecată.”
Sesiunea a fost organizată de experții Clinicii Juridice Bălți.
ION DĂNOI, avocat, membrul Clinicii Juridice Bălți: „Am avut o instruire referitoare la faptele, crimele, infracțiunile, comise din motive de prejudecată. Am discutat cu funcționarii publici din cadrul Administrației Publice Locale despre noile modificări în legislație, referitoare la motivul de prejudecată, referitoare la infracțiunile și contravențiile comise din motive de prejudecată.”
INNA RAILEANU, consultantă juridică la Clinica Juridică Bălți: „Scopul evenimentului organizat este de a facilita o discuție constructivă cu privire la modalitățile de prevenire a comportamentelor motivate de prejudecăți și atitudini discriminatorii. Ne propunem să consolidăm capacitățile instituțiilor și profesioniștilor pentru a aborda mai eficient aceste tipuri de infracțiuni și pentru a asigura suportul necesar victimelor acestora.”
Participanții au avut ocazia să discute și despre diferențele dintre prejudecată, discriminare și circumstanțele agravante asociate faptelor motivate de ură.