Biblioteca ne unește și ne crește

Biblioteca ne unește și ne crește

15
DISTRIBUIȚI

Biblioteca Publică Bălășești împreună cu Biblioteca Publică din Filipeștii din Pădure, România( comunitate cu care suntem înfrățiți) au organizat (on-line) o activitate culturală de suflet dedicată poetului Grigore Vieru.  Activitatea  dedicată cinstirii poetului  s-a desfășurat cu genericul „Gr. VIERU – poet al neamului pe ambele maluri ale Prutului”.

  Evenimentul s-a desfășurat grație implicării profesoarei gimnaziului nostru  Veronica LOGHIN  în colaborare cu colegele sale din Român ambele profesoare pentru învățământul primar la Liceul Teoretic din Filipeștii de Pădure. Cum ne-am propus împreună, evenimentul s-a înscris   perfect în cadrul  Zilei Naționale a Lecturii.

Biblioteca – punte între generații

 Sub genericul „Biblioteca ne unește, ne dezvoltă și ne crește”, activitatea a adus împreună  elevii de pe ambele maluri ale Prutului, care au recitat și au cântat versuri din creația poetului venerat, Grigore VIERU. Atmosfera a fost una excepțională, marcând respectul și admirația pentru poetul care a reușit să exprime prin versurile sale dorul, limba română, identitatea națională. Astfel Ziua Națională a Lecturii a fost celebrată printr-un program artistic ce a inclus: recitaluri de poezii inspirate din creația poetului, momente muzicale dedicate   poetului, prezentări biografice și discuții despre opera sa. Atmosfera cu drag  de poetul nemuritor a fost întregită și de expoziția de carte cu genericul „ Grigore VIERU- poetul nemuritor al plaiurilor”. Acest eveniment a demonstrat încă o dată  rolul fundamental al bibliotecilor în educația tinerilor și păstrarea valorilor culturale autentice. După cum bine s-a simțit, biblioteca nu este doar un spațiu al cărților, dar și un loc unde sufletele se întâlnesc prin cuvinte și unde punțile culturale se construiesc prin colaborare și lectură.

           Un parteneriat cultural de lungă durată

 Această activitate marchează și începutul unui  Proiect Internațional Cultural, lansat oficial în cadrul evenimentului. Pe parcursul anului 2025, declarat Anul Eminescu, vor fi organizate  mai multe activități culturale menite să promoveze valorile literaturii române și să încurajeze lectura  în rândurile elevilor. Atât eu, cât și colega mea Elena BOBEI de la Biblioteca Publică Filipenii de Pădure suntem recunoscătoare tuturor pentru implicare și deschidere spre colaborare.

Tatiana BOTNARENCO, Biblioteca Publică Bălășești