Pe mii de tineri cu drept de vot din Republica Moldova scrutinul prezidențial din 1 noiembrie 2020 îi va prinde în alte localități decât cele de baștină. Este vorba în special despre studenții care învață în Chișinău, Bălți, Cahul, Comrat sau alte orașe. Așa cum au arătat rezultatele altor alegeri, faptul că nu dispun de viză de reședință în aceste localități îi poate descuraja să meargă la vot. Comisia Electorală Centrală informează (CEC) că la 1 noiembrie studenții vor putea vota dacă își declară locul nou de ședere la preturi sau primării până la 1 octombrie sau dacă își iau un certificat pentru drept de vot, în perioada 12-31.
”Dacă nu votez, dar critic guvernarea, e un pic ipocrit…”
Alexandru Cozlovschi, student la UTM: ”Dacă votezi, ai dreptul moral să și critici guvernarea”. Sursa foto: Consiliul Național al Tineretului din Moldova
Alex Cozlovschi a împlinit recent 19 ani și va vota pentru prima dată un președinte. Nici nu-și imaginează cum ar fi să nu participe la vot. Anul trecut, la alegerile locale, abia făcuse 18 ani și s-a dus bucuros să-și dea votul la scrutinul local. Atunci era încă elev, la Liceul „Mihai Eminescu” din orașul Fălești, iar acum învață la Universitatea Tehnică (UTM). „Sună banal, dar votul nostru întotdeauna contează. În istorie sunt o mulțime de exemple care arată că situația putea fi schimbată anume de un vot. Același Hitler a preluat controlul în partid având o diferență de un vot. Și, la urma urmei, dacă nu ți-ai exercitat dreptul civic de a vota, nu vei putea să ceri nimic guvernării, nu ai dreptul moral. Dacă nu am votat și critic e un pic ipocrit…”, explică Alex.
Încă din liceu, pe lângă studii, Alex face o mulțime de alte lucruri: participă la diverse proiecte de implicare civică a tinerilor, iar acum coordonează un proiect ce implică elaborarea unei platforme online pentru grădinițele din Chișinău, în cadrul organizației neguvernamentale „Calea Lactee”. Lipsa de interes a unor tineri față de procesul electoral vine, spune el, din abordări greșite care ar exista în școli: „Poate suna un pic jignitor pentru sistemul nostru educațional, dar tinerii nu prea au dreptul de a alege. Pe perioada liceului nu ni se permite să luăm decizii, nici la orele opționale, nici la cele obligatorii. Într-un fel, tinerii se deprind cu ideea că nu are importanță ce vor spune ei, oricum va fi așa cum va spune profesorul sau dirigintele. Această idee călătorește cu ei până la vârsta de 20-23 de ani, când încep să înțeleagă că da, de părerea lor poate depinde ceva. Cred că acesta e unul dintre principalele motive din care tinerii nu merg la vot”.
Liliana Furnică, studentă la Colegiul de Medicină din Cahul: ”Dacă vrem schimbări, trebuie să ne mobilizăm să votăm”. Sursa foto: Liliana Furnică
O altă studentă, Liliana Furnică, de la Colegiul de Medicină din Cahul, va vota pentru prima dată, întrucât a împlinit de curând 18 ani. ”Mă interesează viitorul țării și aș vrea să avem măcar câtuși de puțin schimbări în țară. Dar pentru asta trebuie să ne mobilizăm și să mergem la vot”. Așa cum învață într-o localitate apropiată de casă și merge des la părinți, Liliana spune că va vota în satul de baștină, Vadul lui Isac.
În ce condiții vor vota studenții
Comisia Electorală Centrală a explicat cum pot vota studenții în următoarea notă informativă:
IMPORTANT PENTRU STUDENȚI!
La alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020, studenții și elevii cu drept de vot înmatriculați la instituții de învățământ într-o localitate în care nu au înregistrare la domiciliu sau la reședință, pot vota în felul următor: 1. prezentându-se, în ziua votării, la secția de votare unde domiciliază sau își au reședința valabilă conform actului de identitate. În cazul în care studenții și elevii cu drept de vot au și domiciliu și reședință valabilă, aceștia vor vota la secția de votare în a cărei rază teritorială își au reședința; 2. să-şi declare locul nou de ședere, cel târziu până la 1 octombrie inclusiv, la primăria/pretura de sector (în cazul municipiului Chișinău), pentru a putea fi înscrişi în lista electorală de la secţia de votare corespunzător locului şederii. Declaraţia se depune personal de către solicitant la prezentarea buletinului de identitate cu fişa de însoţire în original şi în copie. După depunerea declaraţiei, persoanele vor fi înscrise în lista electorală de bază a secţiei de votare în care urmează să voteze; 3. în cazul în care nu reuşesc să-şi declare locul nou de şedere, alegătorii pot să se adreseze la biroul electoral al secţiei de votare în raza domiciliului sau reşedinţei valabile şi să-şi ia un certificat pentru drept de vot, care le permite să voteze în oricare altă secţie de votare. Această procedură va fi valabilă în perioada 12-31 octombrie curent. În baza certificatului pentru drept de vot, în ziua alegerilor, cetăţenii se înscriu în lista suplimentară, iar certificatul rămâne la biroul secţiei de votare şi se anexează la lista suplimentară.
Sursa: Comisia Electorală Centrală |
Prorectorul UTM, Dinu Țurcanu: ”Pentru a stimula studenții să meargă la vot, am decis să facem câteva instruiri online despre importanța votului”. Sursa foto: Utm.md
Prorectorul Universității Tehnice, Dinu Țurcanu, spune că datele din ultimii ani privind prezența la vot a tinerilor a determinat conducerea UTM să aplice anumite măsuri care ar stimula studenții să voteze. ”O parte dintre ei nu mergeau la vot pentru că nu aveau înregistrare de domiciliu/ reședință în cămine. De aceea de anul trecut am mers pe ideea să le facem contracte de locațiune celor care locuiesc în cămine și după asta, o dată la două-trei zile, le amintim să meargă să-și perfecteze viză de reședință ca să participe la vot”. Înregistrarea domiciliului/viza de reședință se perfectează prin prezentarea la ghișeele Agenției Servicii Publice, în baza buletinului de identitate și a contractului de locațiune.
În afară de asta, studenții de la UTM urmează să participe la câteva instruiri online privind importanța votului. „În contextul știrilor că numărul votanților tineri a scăzut mult în ultimii ani, am decis ca profesorii de la Programul de Drept al Facultății de Construcții, Geodezie și Cadastru, să pregătească pentru toți studenții câteva prezentări în care să explice în termeni simpli de ce este important să mergi la vot. Am văzut că astfel de prezentări își au rostul, pentru că anul trecut am organizat instruiri similare, tot online, la tema integritate și anticorupție, iar efectul a fost chiar neașteptat. Studenții au fost foarte activi, au pus întrebări despre situații reale, sensibile și interpretabile”, a precizat Dinu Țurcanu.
Viorica Zaharia, Asociația Presei Independente (API)
„Acest articol este editat cu sprijinul Asociației Promo-LEX, din sursele Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate în acest articol aparțin autorului și nu reflectă neapărat poziția Asociației Promo-LEX și USAID.”