În această perioadă de urcuș duhovnicesc spre marea sărbătoare a Învierii Domnului, când întreaga natură reînvie la fiorul vieții, când păsările încep să apară sub streșinile caselor, întreaga Pleroma bisericii și o parte din societate mărturisește adevărul că viața este un dar dumnezeiesc și merită să fie prețuită.
Evlavia este stare ape care o trăiești pe tot parcursul unui pelerinaj. Ingenioasa și generoasa Tamara BODNARI, Femeie de Afacei din orașul Sângererei, organizează frecvent călătorii pe la diferite mănăstiri din țară și nu numai. Recent, un grup de 16 pelerini din orașul Sângerei, au trait cele mai intense emoții parcurgând un drum lung la trei mănăstiri din țară. A fost o zi prea încărcată de emoții și descoperiri. Cu răsuflarea întretăiată am admirat altarele cu icoane, inclusiv cele făcătoare de minuni, cu sfinți, racle cu moaște, izvoare cu ape tămăduitoare…
Prima Mănăstire al cărei prag l-am pășit a fost lăcașul de rugăciuni neîncetate ale pământescului loc îngeresc- măreața Mănăstire Sfintele Femei Mironosițe Marta și Maria, din preajma satului Hagimus din raionul Căușeni, un loc de închinare și liniște sufletească, vatră de spiritualitate și cultură ortodoxă, o bijuterie monastic. Lăcașul este numit pe bună dreptate nucleu de credință și trăire monahală ce iradiază lumină în sufletele credincioșilor care o vizitează.
Odată ce am pășit pe cărărușa ce duce spre acest loc sfânt pentru care pașii pelerinului sunt o binecuvântare așteptată cu drag, ne-a fascinat chiar de la intrare curățenia extraordinară, am văzut o grandoare nemaipomenită. Mănăstirea veghează bolta deasupra Căușenilor , localităților raionului , a țării Moldova în întregime. E o plăcere să te afli aici, să te rogi… Or, aici aleargă creștinii pentru a se ruga și a se lecui sufletește. Asistând la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, am înălțat cântări împreună cu ceilalți oaspeți ai mănăstirii, cu părintelec duhovnic și maicile. În acele clipe realizam că parcurgem calea lacrimilor lăuntrice și nu puteam să nu simțim greutatea păcatelor săvârșite. Ne imaginam, cum în sfintele duminici și de sărbători, săvârșind cântările, Arhimandrutul Andrei COTRUȚĂ, maicile de aici îl pogoară pe Hristos și Maica Domnului în sufletele enoriașilor. Mănăstirea se află la 75 km sud-est de la Chișinău, la 500 m de la traseul Căușeni-Tighina, lângă satul Ursoaia într-o fâșie de pădure.
Mănăstirea Sfintele Femei Mironosițe Marta și Maria, din preajma satului Hagimus, este un loc de închinare și liniște sufletească, vatră de spiritualitate și cultură ortodoxă. Mănăstirea are o istorie relativ nouă, care datează din 26 mai 1997. Sfântul locaș a fost fondat de către regretatul Episcop de Edineț și Briceni, Dorimedont (1961-2006), pe atunci starețul mănăstirii Noul-Neamț, Chițcani la propunerea inspectorului STC protoiereu Andrei, în prezent duhovnicul mănăstirii Marta și Maria – Arhimandrit Andrei COTRUȚA.
Din 1999 până în prezent stareța mănăstirii este Egumena Marta CUȘNIR, prima viețuitoare și monahie călugărită în acest așezământ.
În mănăstire sunt 4 biserici și 2 paraclise. În cinstea tuturor sfinților ocrotitori ai mănăstirii a fost pictată o icoană, care se află în biserica cu hramul „Sfintele Femei Mironosițe Marta și Maria”. La 7 aprilie 1998, de sărbătoarea Bunei Vestiri, a fost sfințită prima biserică a Mănăstirii – “Acoperemântul Maicii Domnului”, de atunci Sf. Liturghie fiind săvârșită în fiecare zi după un program liturgic stabilit.
Bisericile adăpostesc părticele de sfinte moaște, relicve și sfințenii. În anul 2007 mănăstirea se îmbogățește cu încă o perlă spirituală – o bisericuță de lemn Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, unde din 2010 slujbele se fac în zile de duminici și sărbători. Din anul 2014 în Paraclisul Sf. Ierarh Modest zilnic se săvârșește sfânta liturghie, iar în Paraclisul Sf. Cuv. Parasheva, Ocrotitoarea Moldovei se citește zilnic Psaltirii neadormită.
Izvorul Maicii Domnului a fost sfințit în vara anului 2005 în cinstea icoanei Izvorul Tămăduirii.
În atelierele mănăstirești munca este îmbinată armonios cu rugăciunea.
Activitatea educațională a mănăstirii se manifestă prin funcționarea unui Liceu Teoretic cu profil arte (muzică) pentru absolvente de gimnazii cu aptitudini muzicale, iar vara prin organizarea de tabere gratuite de Spiritualitate, Muncă și Odihnă pentru elevi.
Meditam, ne rugam și totodată ne gândeam că nu suntem vrednici să pătrundem în asemenea temple dumnezeiești și raiuri pământești, dominate de o atmosferă tămăduitoare și înălțătoare. Le-am admirat și ne-am închinat cu pioșenie în fața sfințiilor ce se păstrează în Bisericile mănăstirii.
Bucuria spirituală ne-a fost sporită la maxim de căldura sufletească cu care ne-a întâmpinat Maica Egumenă Marta CUȘNIR, înzestrată de Bunul Dumnezeu cu cele mai alese valori spirituale și virtuți monahale. Prin evlavia și prin dragostea sa față de oameni a câștigat un respect deosebit atât din partea surorilor de slujbă, cât și a enoriașilor. „Dragostea lui Dumnezeu față de poporul nostru este mare. Această avere spirituală ne-a fost lăsată de către strămoșii noștri, ea ne aparține și ne este ca un tratament veșnic viu și lucrător în inimile noastre. Câtă vreme avem lumină printre noi, să credem în lumină. Lumina biruie întunericul. Tot și toate cele pământești, la care râvnește omul, ard, putrezesc, dispar. Doar sufletul unic e legat de eternitate. Ocrotind lăcașul sfânt, asigurăm neîntinat altarul sufletului. Că știut este: venim din veșnicie și ne îndreptăm spre veșnicie,” susține maica.
Tamara BODNARI, a mărturisit: „Am trecut de nenumărate ori pe la Mănăstirea „Sfintele Femei Mironosiţe Marta şi Maria”. De fiecare am avut trăiri deosebite, de fiecare dată am fost primită cu mare drag de măicuţele de aici. Frumoasă, deosebită, încântătoare e această perlă a spiritualităţii neamului.
După ce gust din bucatele mănăstireşti, stau de vorbă cu maica Domnina, care are în grija ei o bogată bibliotecă. Aici e un adevărat rai al cărţilor despre cele sfinte, să tot stai să le răsfoieşti, să găseşti în ele răspunsuri pe care şi le pune zi de zi un creştin. Apoi, am parte de un dialog de suflet cu Arhimandritul Andrei COTRUȚĂ, duhovnicul Mănăstirii „Sfintele Femei Mironosiţe Marta şi Maria”. A fost mai mult decât un schimb de cuvinte, decât răspunsurile la mai multe întrebări de-ale mele. Am avut parte de mai multe discuţii cu părintele Andrei şi de fiecare am constatat că ştie să te apropie, să te asculte, să te înţeleagă. Orice dojană e bine cântărită, orice sfat e plin de încărcătură sfântă, astfel încât simţi mereu nevoia de a reveni şi de a discuta cu duhovnicul de la Mănăstirea „Sfintele Femei Mironosiţe Marta şi Maria”.
Creștini vin la mănăstire și pentru că aici se află Izvorul Maicii Domnului. O apă dătătoare de tămăduire, căci oricine se scufundă în ea sau bea câştigă sănătate şi tămăduire sufletească. În fiecare zi de luni, după Sfânta Liturghie, este săvârşită rânduiala Sfinţirii Apei. Sunt citite rugăciuni către Iisus Hristos, Maica Domnului şi sfinţi pentru tămăduirea bolilor şi neputinţelor trupeşti şi sufleteşti. Dispoziția plină de bunăvoință de care am avut parte în acest pelerinaj binecuvântat mă face să reflectez asupra impresiilor acestei minunate excursii, care ne-a oferit tuturor atâta căldură și liniște. Vremea senină, însorită a făcut posibilă plimbări în jurul locurilor sfinte. Toată limea a avut posibilitatea de a comanda anumite slujbe de rugăciuni, să se roage singuri, să cumperre suveniri și cărți ortodoxe. O mulțime de emoții positive și puterea curățirii spiritual, cred că vor fi amintite multă vreme de toți membrii acestui pelerinaj.”
A urmat apoi bijuteria arhitecturală Complexul Mănăstirii Noul Neamț din Chițcani cu Hramul Înălțarea Domnului, un ansamblu monahal. …De cum microbuzul, a început a coborî pe drumul ce duce spre Mănăstirea din Chițcanu am simțit parfum de primăvară, liniște și speranțe, înțelegând că ne îndreptăm spre un spațiu unde domnește liniștea, iar rugile se înalță continuu către cer. Chiţcani este un sat vestit şi prin mănăstirea Noul Neamţ fondată în anul 1859, care are în prezent patru lăcaşuri sfinte – Înălţarea Domnului, Sfînta cruce, Sf. Nicolae şi Adormirea Maicii Domnului şi o capelă în centrul complexului, în care a fost înmormîntat fostul stareţ аl mănăstirii, care a murit tragic în anul 2006. Clopotniţa mănăstirii este cea mai înaltă pe teritoriul Moldovei – 55,6 m (conform altor date – 69 m). Mănăstirea a fost fondată de către călugării mănăstirii Neamţ (fondate în secolul XVI) în Moldova de peste Prut. Mult timp mănăstirea Noul Neamţ a păstrat multe relicve şi cărţi de la mănăstirea de la Neamţ. Mănăstirea de la Chiţcani este cel mai mare complex arhitectural pe teritoriul ţării.
Ultimul poas l–au făcut la o măstire de maici din orașul Tighina. Grupul de pelerini din Sângerei, ghidați de Tamara BODNARI, au pășit pe locuri pline de istorie și mândrie de neam ale Moldovei. Unii din ei au scris impresii de călătorie, pe care le reproduc mai jos;
Ala STARAIA, directoarea BC „Moldindcombank” filiala Sângerei: „Am avut o călătorie de suflet spre mănăstirile Marta și Maria, Chițcani și Tighina. Tot respectful și aprecierea I se cuvin organizatoarei pelerinajului, Tamara BODNARI, care ne-a adunat pe toți și a purtat de grija fiecăruia ca să ne simțim bine pe tot parcursul călătoriei.
Experiența pelerinajului parcrs de către mine va rămâne în amintire ca ceva foarte profund și emoționant, cu un impact puternic asupra vieții mele lăuntrice…Esdte ceva unic și personal, ceea ce am trait în aceda zi de sâmbătă, mai aproape de Dumnezeu.””
VITALIE MIRONOV, avocat, orașul Sângerei: „Am rămas plăcut surprins de pelerinajul organizat de Tamara BODNARI. Am trait în acea zi momente de liniște sufletească și de înălțare. Foarte mult m-a impresionat complexul architectural de la Chițcani. Or, Chițcanii este un sat vestit și prin mănăstirea Noul Neamț. Aproximativ la 3 km de sat pe cel mai înalt punct a promontoriului Chiţcani a fost înălţat un memorial în cinstea tuturor celor căzuţi la operaţia Iaşi-Chișinău din anul 1944. Monumentul sub formă de stelă este situat foarte reuşit, de pe platforma de observaţie a monumentului se deschid peisajele de neuitat ale împrejurimilor. Şi mai mult uimesc imaginaţia noastră, vederile ce se deschid de pe platforma de sus a clopotniţei mănăstirii.”
Oxana GUZUN, contabilă, orașul Sângerei: „Pe mine frumusețea de la Mănăstirea „Marta și Maria” m-a copleșit. Aici e un loc aparte, de la intrare în curtea mănăstirii am rămas uimită cât de frumos este. Tot aici, la trapeza mănăstitii am savurat împreună cu tot grupul cele mai delicioase gustoșenii, prergătite cu multă grijă de maicile de la mănăstire. Totul a fost organizat la cel mai înalt nivel, iar nouă, pelerinilor, nu ne rămâne decât să ne bucurăm de locurile sfinte pe care Dumnezeu a îngăduit să le vizităm.”
Alexandru STASIUC, directorul „Moldtelecom”, filiala Sângerei: „Nu găsesc cuvintele potrivite pentru a-mi exprima bucuria aflării mele în acest drum. A fost o zi de alinare, rugăciune pentru familia mea. Întotdeauna am simțit, cum să spun,acel fior de apropiere între om și Sfânt. Am revenit acacsă împreun ă cu soția Tatiana parcă înnoiți, plini de putere pentru viața următoare!”
Participanții acestui pelerinaj au rămas profund impresionați de măreția așezămintelor monahale, or, mănăstirea este tinda raiului, Casa lui Dumn ezeu, poarta cerului, locul împlinirilor, cerul cel de pe pământ și locul în care se arată iubirea lui Dumnezeu.
Cu un bagaj nemaipomenit de lumină am revenit acasă, nădăjduind în mila lui Dumnezeu că fiecare din noi va aduce în contul acestui pelerinaj sacru un adaus în plus la credința celor din jur și la bunăstarea spirituală a Bisericii Ortodoxe.