La alegerile prezidențiale din 30 octombrie a.c., cetățenii vor putea vota doar în baza buletinul de identitate valabil. Ei pot solicita acte de identitate obișnuite sau provizorii din timp sau chiar în ziua alegerilor, deoarece birourile de evidență a populației vor activa până seara târziu. Cetățenii aflați peste hotarele țării vor putea vota și în baza pașapoartelor expirate, dar respectând anumite cerințe.
La scrutinul prezidențial din această toamnă vor putea vota și cei 124 de tineri din țară care în ziua alegerilor vor împlini vârsta de 18 ani. Responsabili de la Comisia Electorală Centrală (CEC) le recomandă acestora, dar și altor cetățeni care nu dispun încă de astfel de acte, să meargă la Secțiile teritoriale de documentare a populației să-și facă buletin de identitate sau cel puțin unul provizoriu ca să poată vota. Rodica Sârbu, şefa Direcţiei comunicare, relaţii publice şi mass-media din cadrul CEC, susține că toți alegătorii trebuie să se prezinte la secțiile de votare având cu ei atât actul de identitate, cât și fișa de însoţire care confirmă domiciliul sau reşedinţa alegătorului pe teritoriul secţiei de votare.
Timp de 6 zile, buletinul de identitate provizoriu va fi eliberat în mod gratuit
La solicitarea noastră, Departamentul acte de identitate din cadrul Întreprinderii de Stat ,,Centrul Resurselor Informaționale de Stat „Registru”” ne-a informat că ziua de duminică, 30 octombrie 2016, este declarată zi lucrătoare, cu program de lucru de la 07:00-21:00. „În perioada 25-30 octombrie 2016, buletinele de identitate provizorii vor fi eliberate în mod gratuit”, se precizează în răspunsul oferit de instituția respectivă. În zilele obișnuite, inclusiv, sâmbătă, 29 octombrie, orarul de lucru pentru perfectarea documentelor este între orele 08:00 – 17:00.
Vom menționa că de buletine de identitate provizorii pot beneficia la cerere și titularii de acte de identitate cu statut „nevalabil” (expirate, pierdute sau furate), iar eliberarea lor se va face chiar în ziua în care persoana solicită acest lucru. Potrivit Legii privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte, termenul de valabilitate al buletinului provizoriu se stabileşte de autoritatea emitentă, dar nu poate depăşi un an.
Recent, CEC a mai hotărât că cetățenii aflați în străinătate vor putea vota și în baza pașapoartelor expirate, la una din secțiile stabilite din timp. Una din condiții este ca acest document să conțină şi codul numeric personal (CNP), deoarece cele eliberate până în anul 2000 nu au CNP. În prezent, peste 409 mii de moldoveni au paşapoarte expirate.
Articolul 3 din Legea privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte:
11) Buletinul de identitate provizoriu se eliberează cetăţenilor Republicii Moldova, pentru întrebuinţare pe teritoriul ţării, în cazul:
a) persoanei care a depus cerere privind eliberarea buletinului de identitate – pe perioada de confecţionare a acestuia;
b) persoanei care nu posedă toate documentele necesare pentru eliberarea buletinului de identitate;
c) persoanei social vulnerabile – pentru a beneficia de asistenţă socială, medicală sau juridică;
d) persoanei care nu posedă act de identitate pentru efectuarea acţiunilor ce generează schimbarea sau retragerea buletinului de identitate;
e) persoanei reţinute sau aflate în arest preventiv – la solicitarea organelor competente;
f) persoanei care renunţă la numărul de identificare de stat şi la evidenţa automatizată în Registrul de stat al populaţiei”.
Alegătorii din afara ţării vor putea vota la una din cele 100 de secţii deschise în străinătate
Moldovenii din afara țării vor putea vota în 33 de țări. Potrivit CEC, cele mai multe secții de votare vor fi deschise în: Italia – 25; România – 11; Federația Rusă – 8; Statele Unite ale Americii – 7; Franța – 6; Portugalia și Spania – câte 4 etc.
Din cele o sută de secții de votare, 40 vor activa în sediul misiunilor diplomatice ale Moldovei, iar 60 în alte locații stabilite din timp. CEC mai precizează că la identificarea secțiilor de votare au fost luate în considerare mai multe criterii: numărul cetățenilor care s-au înregistrat în prealabil; demersurile asociațiilor din diasporă, opiniile și recomandările cetățenilor care au participat la alegerile parlamentare din luna noiembrie 2014. Lista secțiilor de votare din străinătate poate fi accesată pe pagina web a CEC: www.cec.md, la rubrica: „Alegeri prezidențiale”, compartimentul: „Constituirea circumscripțiilor electorale, secțiilor de votare și organelor ierarhic inferioare” (Lista secţiilor de votare peste hotarele țării).
Buletin de identitate provizoriu. Sursa: Registru.md
Această publicație este editată cu sprijinul Asociației Promo-LEX, din sursele Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate în această publicație aparțin autorului și nu reflectă neapărat poziția Asociației Promo-LEX și USAID.