Cinste agricultorilor pentru pâinea de pe masă și onoarea adusă țării

Cinste agricultorilor pentru pâinea de pe masă și onoarea adusă țării

38
DISTRIBUIȚI

 De Ziua lor profesională fermierii și fiecare producător agricol din raion au fost onorați și cinstiți pentru munca lor grea și sfântă, de creștere a pâinii și pentru   profesionalismul lor și îndârjirea de a procesa produsele, fructele încât să facă cinste țării pe piețele Uniunii Europene. Acești oameni, de neînlocuit în toate timpurile au fost onorați în cadrul Galei cu dedicație lor, Gala oamenilor din agricultura raionului, desfășurată în incinta locației „Hermes”.

 În semn de onoare și respect, sărbătoriților li s-a creat o atmosferă fastuoasă de sărbătoare, cu prezența  autorităților raionului și a moderatorilor Valeriu și Anastasia Rusu., a ansamblului de dansuri „Hecenii” și a Formației„ Busuioc Moldovenesc” cu Anatol Vițu și soliștii săi. Oamenii câmpului, producătorii de  cereale, carne și lactate, susținători ai îndeletnicirii străbunilor au venit frumoși, cu capul sus, nedoborâți de condițiile neprielnice de arșiță și secetă cumplită care  le-au ars câmpurile cu tot cu rod și cu inima lor. Ei au fost întâmpinați cu plecăciuni de respect ,cu colacul copt din  grâul crescut de ei și cu mare mulțumesc pentru că au grijă de pământul nostru. Potrivit  tradiției care se respectă an de an la fiecare  încheiere de an agricol, acestor  oameni li s-a adus un sincer mulțumesc și multă onoare. Au fost remarcați cu Diplome de  Merit onorate fermierii anului, cei cu cele mai înalte recolte, mecanizatorii, procesatorilor la decizia și recunoștința Guvernului  Republicii Moldova și a Ministerului de ramură. Din partea administrației raionului și a Direcției Agricole au fost onorați cu suvenire  personalizate și cu o minunată  masă de sărbătoare pregătită pentru ei, biruitorii greului din agricultură raionului. Pentru cele mai bune recolte la producerea grâului obținute  prin utilizarea de soiuri productive și tehnologii inovative a fost onorat  producătorul Mihail Bîrsanu, director SRL „Protuvim  Agro” și Serghei Borinschii, director SRL„Alimarix Dani”. Este lucru mare și mult suflet investit să obții de pe unele terenuri 6,8 tone de grâu. De 200 hectare  producătorul Serghei Borinschi, nominalizat „Fermierul anului” a obținut de la  8,2-9,1 tone  grâu la hectar. Producători ca ei țin satele noastre vii și muncesc în continuu, fără oră. Asemenea producători sunt unici nu doar în raionul nostru, dar și în republică, în agricultura mare. Ca și procesatorii,  asemenea unici îi avem și cei mai productivi în republică în vederea procesării fructelor, cum este Constantin Vrabie. De mic urmând  experiența și pașii tatălui a ajuns să fie cel mai vestit procesator de prună uscată, fără fum, mult solicitată pe piața europeană. Republica Moldova ocupă locul II în Uniunea Europeană la producția de prune, inclusiv uscate. Această înălțime mica noastră republică a obținut-o și î-l menține  iscusinței inclusiv a valorosului procesator de prune uscate din raionul  nostru, zona Alexăndreni. Cu mândrie și atașament respectuos Gala oamenilor din  agricultură l-a scos în vedere și onoare  și pe alt procesator, directorul fabricii  de producere a  produselor oleaginoase, Vladislav Dohotari. El s-a regăsit printre premianții Galei pentru  ingeniozitate și producția sa inedită.

Investițiile fermierului  Viorel Prisacari  în șeptelul de caprine poate că a  fost  un risc a unui băiat tânăr, dar acum i – a adus prestație și solicitări a produselor sale pe piețele și rețele largi de comerț. El a fost recunoscut la nivelul  Guvernului  și  Ministerul Agriculturii, Fermierul Anului și onorat cu distincțiile respective. Prin munca  producătorilor cum sunt  ei, nominanții Galei, mulți la număr, agricultura noastră are viitor, ajută satelor să se mențină  și dau viață în continuare  sectorului. Încă un pilon care s-a observat și la sărbătoare, are sectorul  agroindustrial al raionului, dedicația tinerilor, care  muncesc în acest domeniu și  nu se dau bătuți de greutăți. Mulți au dat-o lăudabil pe agricultură durabilă, produc produse ECOco și au încredere în viitorul lor de fermier și antreprenor în agricultură. Au fost  premiați pe parcursul sărbătorii: Lucian Balan,  director SRl„Cozeșteanul”,Nicolaie Lelic, director „Grădina de Vis”, Sergiu  Vieru, Gheorghe  Racu, director GȚ, Sergiu Agachi, director „Accesal Grup”, Viorica Guțu, Vasile și Dumitru Guzun, Oleg Pânzari. Tații  multor dintre ei, Ion Vieru, Nicolae Racu, Nicolae Lelic, Anatol Vrabie au atras  feciorii de mici în agricultură. Alții ca Lucia Balan și  Sergiu Agachi  au pierdut  tații de prea tineri și și-au asumat rolul de gestionari ai pământurilor în locul părinților decedați. Prin ceea ce fac în agricultură, sfințesc memoria lor, iar cei cu tații alături  îi bucură  pe ei cu rezultatele  impresionante, continuă să învețe de la ei, devenind atât de buni producători. Sunt cei care dau speranțe , care cresc imaginea bună a raionului și a fiecărui cetățean care se bucură  de pâinea pe masă. Laude și recunoștință  lor a exprimat administrația raionului, cât și administrația  guvernamentală.

Urmare  ei  ne-au spus , „s-au simțit  bine la sărbătoare. Am trăit momente  frumoase, de  revelație. Au comunicat, și-au împărtășit experiențele și s-au bucurat unii de premiile altora.”

Și ei au nevoie  de asemenea momente, mai cu seamă după decepțiile trăite  prin suferința recoltelor secătuite de dezastrele climaterice.