Comemorarea celor căzuți în războiul din Afganistan

Comemorarea celor căzuți în războiul din Afganistan

12
DISTRIBUIȚI

Eternitatea își ia începutul în suferința și înțelepciunea poporului. Iar istoria țării cunoaște nu puține evenimente, când poporul a vărsat sânge, a luptat, a îndurat și a rezistat pentru continuitatea neamului, a răspuns la apel oricând, chiar și  atunci când a fost nevoie de a lupta pentru siguranța și securitatea altui popor.

La 15 februarie curent, s-au împlinit 36 de ani de la retragerea contigentului militar din Afganistan, țară în care războiul a durat aproximativ 10 ani (1979 -1989)În acel calvar au fost și numeroși militari din  Moldova, o bună parte rămânând să zacă pe pământ străin, iar mulți veterani au ajuns invalizi de pe urma rănilor de război. Nu în zadar această zi este aprobată oficial ca Ziua Comemorării celor căzuți în Războiul din Afganistan. Este ziua când camarazii de luptă, rudele lor, oficialii, tinerii se întâlnesc pentru a-i comemora pe cei căzuți în lupte sau decedați mai târziu în urma rănilor primite.

În contextul Zilei Comemorării Ostașilor căzuți în războiul din  Afganistan, la 14 februarie curent, la monumentul „Pieta” din orașul Sângerei, a fost organizată o ceremonie solemnă la care au participat veteranii războiului din Afganistan, veteranii conflictului din Transnistria, participanți la lichidarea avariei de la Cernobîl, tineri, elevi, profesori, conducerea raionului și a primăriei orașului Sângerei, primari ai comunelor din raion, funcționari ai administrației publice locale, Secției Cultură, colaboratori ai  Inspectoratului raional de Poliție, Secției Administrativ-Militare, ai serviciilor desconcentrate și descentralizate, locuitori ai orașului Sângerei. Evenimentul a început cu un recital regizat de soții Valeriu și Anastasia RUSU, Secția raională de Cultură.

Dumitru SCOROPAT, Președintele Uniunii Veteranilor  Războiului din Afganistan, filiala Sângerei, în discursul său emoționant a mulțumit oficialilor pentru receptivitate și susținerea de care se bucură veteranii din partea administrației publice locale. El a răvășit sufletele combatanților prin mesajul rostit la eveniment: „Războiul din  Afganistan a reprezentat o traumă de nemângâiat pentru poporul nostru. Deși au trecut 36 de ani de la sfârșitul războiului, dangătul lui este viu și astăzi, atât în memoria mea, cât și a camarazilor de arme. Ai noștri, cei de aici, dintre Nistru și Prut, au fost țârâiți cu forța, fără voia lor în acest război nedrept, cu care noi nu am avut nimic de a face, fiind adevărate victime, precum victimele afgane. Noi, cei de astăzi, unii chiar urmași ai acestor eroi, ne adunăm an de an, pentru a slăvi memoria celor căzuți în războiul din Afganistan și pentru a le aduce prinosul nostru celor rămași cu grave sechele în urma războiului. Astfel de cazuri avem pe tot cuprinsul Republicii Moldova, inclusiv și în raionul Sângerei. Peste 350 de tineri au mers la război, dintre care 13 ostași și-au pierdut viața în luptele purtate în Țara Munților. Politica de atunci a forțat sute de mii de tineri să lupte într-o țară străină, departe de casă, pentru o cauză falsă. Mamele camarazilor noștri se rugau lui Dumnezeu ca feciorii lor să le pășească din nou pragul casei părintești vii și nevătămați. Ne închinăm cu pietate în fața lor, a mamelor, soțiilor. Ostașii care au decedat, precum și veteranii care mai sunt în viață, vor rămâne veșnic exemplu pentru generația în creștere. Ei sunt simbolul eternității, al dragostei de neam, de pământ străbun…

Viitorul se construiește prin respect față de trecut, față de cei care au făurit istoria. Timpurile pe care trăim acum sunt grele, avem un război la hotar, în țara vecină Ucraina. Pacea este cea mai bună în lume și toți noi, vrem pace.”

În continuare, cu un cuvânt de comemorare în fața celor prezenți a venit  Cristian CAINARIAN, Președintele raionului, care și-a exprimat recunoștința, aprecierea și  mulțumirea față de veteranii acelui război, făcând apel la neuitarea trecutului de către generațiile tinere.

Un discurs despre grozăviile acelui război  nedrept a avut  cel care a trecut prin focul măcelului  din Afganistan, Mihai CIUBUC, din satul Cubolta: „Cu orice ocazie, condamn războiul, fac apel la pace, rugându-i pe conducătorii de țară să fie înțelepți, să rezolve orice probleme pe cale pașnică, dar nu cu ajutorul armelor, precum procedează regimul lui PUTIN. Mă mândresc cu camarazii mei de arme, acei care, fideli jurământului militar, au manifestat eroism și spirit de sacrificiu, iar prin munca sârguincioasă a devotamentului democrat, au cucerit respectul cetățenilor, al colegilor de serviciu. Precum alți veterani, aduc, an de an, un omagiu celor 13 sângereieni, care și-au îndeplinit până la urmă datoria de ostaș. Dând dovadă de curaj, eroism, devotament față de drapelul de luptă, mumele cărora au rămas pentru totdeauna incrustate pe plăcile de granit ale monumentului „Pieta”.

Mesaje de recunoștință, pentru sacrificiu suprem, ostașilor căzuți la datorie,  au fost aduse de către oficialitățile prezente la eveniment.

„Veșnică pomenire celor căzuți pe câmpul de luptă. Sacrificiul celor care au luptat nu poate fi uitat. El ne învață cât de prețioasă este pacea. Suntem datori să o păstrăm, să prețuim viața și să oferim oamenilor noștri șansa să-și trăiască anii cu speranță, în liniște și prosperitate. Ne închinăm în fața celor care au revenit de pe front și și-au construit o viață acasă. Pentru ei, pentru urmașii lor, viața are prioritate. Așa cum, pentru ucraineni, viața în libertate are prioritate acum – lecția, pe care o învățăm în acești ani, având războiul la hotar. ”

Continuarea articolului citiți în ziarul „Ecoul nostru” care va apare vineri, 21 februarie curent.