Protagonistul rubricii este Constantin Ciobanu, primarul de Chiștelnița. Edilul s-a născut în 1968 în aceiași localitate. A absolvit colegiul agronomic de la Tiraspol. Mulți ani a activat ca agronom în satul natal, în ultimii ani până de obține mandatul de primar a muncit la Agenția pentru securitate alimentară, filiala Telenești. Căsătorit.
- Care sunt reușitele dar și nereușitele celor 3 ani de mandat?
-Sunt la al treilea mandat și socot că este unul din cele mai reușite. Am mai multe proiecte deja implementate inclusiv amenajarea a două parcuri – unul central și a altuia mai mic aflat chiar în mijlocul satului. Am reparat Casa de cultură cu instalarea panourilor fotovoltaice. Specific că am reparat sala mică unde, de regulă, facem întruniri cu cetățenii. Am început reparații cu costuri minimale. Am mai antrenat banii diasporei într-un proiect inițiat de Guvern. Acum rămâne să procurăm scaunele. Reparația drumurilor a fost cea mai mare reușită. Amintesc că Chiștelnița este așezată pe 7 coline cu drumuri în pantă care în eventualitatea unor ploi puternice se transformă în râpi. În mandatul acesta am betonat deja 4 din drumurile principale ale satului. Anul unul din drumurile de acces reieșind din bugetul care-l am decis să rugăm diaspora să ne ajute cu bani. Astfel unul din consătenii noștri care trăiește în SUA și a decis să rămână incognito ne-a donat jumătate din suma necesară pentru reparație. Suntem de părere că drumurile respective vor rezista până la 20 ani. Am realizat un proiect în colaborare cu AIPA la procurarea haine naționale pentru colectivele de amatori. Mai avem proiecte care le realizăm în cadrul GAL”Trei coline” în care întră 10 sate din trei raioane. Avem în cadrul GAL realizată o achiziție de tomberoane care vor fi instalate la instituțiile publice. Avem niște proiecte tehnice ceea ce ține de sistemul de canalizație a satului, reparația trotuarelor. Între proiectele realizate în anii trecuți cel mai reușit este încălzirea clădirii gimnaziului local pe biomasă și încălzirea grădiniței de copii cu brichete din lemn. Între reușitele de ultimă oră am nominaliza aprovizionarea cu lemn de foc din surse locale pentru 100 familii care au neapărată nevoie.
2.Este Consiliul local o mostră de conlucrare între primar, opoziție și majoritate?
-Dacă ține de realizări apoi o datorez Consiliului local dar și echipei cu care muncesc. Am o echipă foarte bună. Dacă este vorba de partide – asta nu mai are însemnătate fiindcă toți sunt orientați să muncească pentru binele comunității.
- Din perspectiva alesului local cum vedeţi localitatea la finalul primului Dvs. mandat?
-Am avut o conlucrare destul de constructivă care a dat roade. Ne-a vizitat acum o lună premiera N. Gavriliță care a rămas satisfăcută de cele văzute la noi. Am trasat niște obiective la început de mandate care le-am realizat deja. Cum va fi în contunuare – va decide alegătorul. Remarc că este mai ușor să realizezi ceva dacă ai experiență în activitate economică, jurisprudență, evidență contabilă, etc. Am experiență după sine care mi-a fost de folos.