Republica Moldova marchează mâne cea de-a 29-a aniversare a adoptării Constituției, document care a intrat în vigoare la 27 august 1994. Legea supremă prevede că Republica Moldova este un stat suveran, independent, unitar și indivizibil. Ce părere au oamenii, despre Legea supremă a Republicii Moldova?
Cei mai mulți sângereieni consideră că Legea supremă a Republicii Moldova ar necesita anumite schimbări. Dar lucrurile pe care oamenii le așteaptă de la Constituție este să le asigure o viață mai bună, reforme sociale și în domeniul sănătății.
„Sunt niște puncte, care ar trebui de schimbat în folosul poporului, în privința sănătății”.
„Nu prea sunt mulțumit, dar nu m-am informat în domeniul dat nu pot să spun nimic, n-am învățat din drept”.
„Nu mă interesează subiectele politice”.
„Sunt schimbări spre bine, mulți tineri vin de peste hotare să se stabilească în Republica Moldova. Eu m-am angajat aici. Dar nu prea am citit, nu știu dacă există articole din Constituție, care ar trebui de schimbat și care ar fi ele”.
„Am o părere bună despre Constituție, dar ar trebui să fie îmbunătățită. Mai multe articole în sănătate, în domeniul social”.
„Cred că mai trebuie de lucrat la ea un pic”.
Alți cetățeni spun că avem legi bune, dar nu sunt respectate.
„Constituția este bună, dar nu este respectată, fiindcă așa sunt oamenii care ne-au condus până acum. În primul rând, codul muncii nu-i respectat. Omul chiar și dacă lucrează nu se poate întreține nici pe sine, cu atât mai puțin o familie cu un salariu pe care îl are un muncitor la noi în Republica Moldova”.
„Legile la noi în Republica Moldova sunt foarte bune, ele nu se respectă”.
Constituția este un act fundamental al oricărei societăți, nu există Constituții ineficiente, iar totul depinde de cei care gestionează legea supremă în stat
„Constituția Republicii Moldova, contrar unor prejudecăți, care din păcate mai există în societatea moldovenească, pot să afirm că este un document modern, care răspunde absolut tuturor cerințelor pentru corecta administrare a tarii. Dacă ar fi să ne uităm la acele procese de integrare europeană sau mai exact de apropiere instituțională de Europa și la acest capitol, Constituția moldovenească este una care nu ridică nici un fel de semne de întrebare”.
-Cât de mult apără Constituția drepturile omului? Când simplul cetățean trebuie și poate să recurgă la prevederile constituționale?
„Constituția Republicii Moldova, în redacția actuală, este aptă să asigure protecția drepturilor omului. Doar că pentru a obține acest lucru este nevoie de mecanisme care vor acționa hotărât, în interesul cetățeanului. În mare parte, Legea Supremă este racordată la prevederile Declarației Universale a Drepturilor Omului, la pactele cu privire la drepturile, civile, economice, sociale. Din aceste considerente, pot deduce că principiile fundamentale în materia drepturilor omului sunt suficient de consistente și pot să asigure protecția drepturilor omului în teritoriul constituțional al Republicii Moldova.
Deja cât de mult sau în ce măsură este asigurată protecția reală a acestor drepturi tine de mecanismele statului care pun în aplicare aceste principii. Pornim de la justiție, învățământ, sănătate, știință – sunt domenii în care drepturile și libertățile fundamentale consfințite în Constituție își găsesc aplicarea realmente în viața cotidiană a cetățeanului.”
„Referitor la întrebarea când simplul cetățean trebuie și poate să apeleze la prevederile din Constituție, apoi oricare cetățean este liber să recurgă la prevederile constituționale atunci când o consideră necesar. Totodată, este important ca cetățenii se adresează la CEDO, aceasta demonstrează că își cunoaște drepturile și dorește să și le apere.”