Tuberculoza (TB) și tuberculoza rezistentă la medicamente (TB-DR) continuă să reprezinte amenințări majore pentru sănătatea publică și să provoace mortalitate prematură .
În fiecare zi în lume peste 3400 de oameni își pierd viața din cauza tuberculozei și aproape 30.000 de oameni se îmbolnăvesc de această boală care poate fi prevenită și vindecată.
Se estimează că aproximativ o pătrime din populația lumii a fost infectată cu bacilii tuberculozei (TB) și aproximativ 5-10% dintre cei infectați dezvoltă boala TB în timpul vieții.
În 2024 incidența în Moldova de TB -1934 de pacienți, ce constitute – 66,27 la 100 mii de populație, inclusiv bărbați 1449 – 75% , și femei 485 – 25%.
Incidența pe raionul Sângerei – 32 de pacienți, ce constitute -50,83 la 100 mii: bărbați – 25 ( 78%): femei – 7(22%).Pe r. Sângerei au fost înregistrate – 8 recidive – 12,7 la 100 mii și 4cazuri de deces toate până la un an.
Tema Zilei Mondiale a TB 2025 este – Da, Putem învinge tuberculoza. Este un apel la speranță, urgență și responsabilitate. Oferă o oportunitate de a reflecta asupra eforturilor în curs și de a încuraja l nivel local, național și internațional pentru a învinge tuberculoza, inclusiv prin combaterea amenințării tot mai mari a tuberculozei rezistente la medicamente.
Un răspuns unificat, multisectorial este esențial pentru eliminarea factorilor cheie ai epidemiei de TB – sărăcia, inechitatea, subnutriția, comorbidițățile, stigmatizarea și discriminarea – bariere care se extind cu mult dincolo de sectorul sănătății. Progresul durabil depinde de o responsabilitate puternică, condusă de conducerea comunității, susținut de societatea civilă și consolidat prin colaborarea intersectorială.
Un angajament mai puternic este crucial pentru atingerea obiectivelor globale de a învinge tuberculoza până în 2030.
TBC este o boală contagioasă transmisă în aer, cauzată în principal de Mycobacterium tuberculosis, care afectează cel mai adesea plămânii. TBC se răspândește prin aer atunci când persoanele cu tuberculoză pulmonară tușesc, strănut sau scuipă. O persoană trebuie să inhaleze doar câțiva germeni pentru a se infecta.
Anumite condiții pot crește riscul unei persoane pentru boala TBC:
diabetul zaharat; sistem imunitar slăbit; Subnutriția; consumul de tutun; consumul nociv de alcool.
Simptomele
Persoanele cu infecție TBC nu se simt rău și nu sunt contagioase. Doar o mică parte dintre persoanele care se infectează cu TBC vor avea boala și simptomele TBC. Boala TBC apare atunci când bacteriile se înmulțesc în organism și afectează diferite organe. Simptomele tuberculozei pot fi ușoare timp de multe luni, așa că este ușor să răspândiți tuberculoza altora fără să știți. Unii oameni cu boală TBC nu prezintă niciun simptom.
Simptomele comune ale TBC sunt:
tuse care durează 3 săptămâni sau mai mult; durere în piept; slăbiciune; oboseală; scădere în greutate;
febră; transpirații nocturne.
Simptomele pe care le au oamenii depind de ce parte a corpului este afectată de TBC. În timp ce TBC afectează de obicei plămânii, poate implica și rinichii, creierul, coloana vertebrală și pielea.
Urmați acești pași pentru a preveni infecția și răspândirea tuberculozei:
Solicitați asistență medicală dacă aveți simptome precum tuse prelungită, febră și scădere în greutate inexplicabilă, deoarece tratamentul precoce pentru TBC poate ajuta la oprirea răspândirii bolii și la îmbunătățirea șanselor de recuperare.
Faceți testul pentru TBC dacă aveți un risc crescut, cum ar fi dacă aveți HIV sau sunteți în contact cu persoane care au TBC în gospodăria dvs. sau la locul de muncă.
vaccinarea nou-născuţilor la a 4-5 zi după naștere;
evitați contactul cu persoane cu tuberculoză activă;
evitați consumului excesiv de alcool și tutun;
adoptați un stil de viață sănătos și un regim alimentar bogat în vitamine.
Scopul este de a pune capăt răspândirii TB și DR-TB prin obținerea accesului universal la prevenire, diagnostic și tratament în toată țara, contribuind astfel la obiectivul Strategiei de eliminare a TB de a pune capăt epidemiei de TB.
i