La moment agricultorii raionului sunt antrenați în mare parte în procesul recoltării culturii de floarea soarelui. Unii care au finalizat această lucrare, au purces la recoltarea porumbului. Timpul este favorabil pentru lucrările în desfășurare, doar că disperarea producătorilor agricoli pentru recolta care o strâng le întunecă gândurile și speranțele în careva ieșire din situație. Ar recolta, sunt bine pregătiți , dar nu au ce. Recolta la hectar obținută este infimă.
În actualul sezon agricol cultura de floarea soarelui cuprinde 15 mii hectare de teren arabil. Este foarte mult, remarcă specialiștii. Nu-i recomandabil acest lucru,știu și producătorii , dar nu au cum altfel.Ca și în anii precedenți, se cultivă multă floarea soarelui. Doar că răul cel mare pentru producător este că recolta este foarte mică, îi pune la pământ. Pe unele terenuri agricole, la diferiți agenți economici se obține o recoltă de numai 300kg la hectar. Floarea soarelui este mică, seacă. Pe alte terenuri, unde au mai căzut ploi, se obține până la 1,6-1,7 tone la hectar. Roada medie la această cultură fiind de 2,4 tone la hectar. Prea puțin. Cei cu suprafețe mai mari cultivate, sunt și cu pierderi mai mari. Fiecare dintre ei ne-au spus că au pierdut milionul numai la cultura de floarea soarelui.
Porumbul nu-i practic deloc. Acest lucru îl f reflectă fiecare lan de porumb cultivat. Este slab de tot, confirmă situația dată și specialiștii din cadrul Direcției Agricultură a Consiliului raional Sângerei:„Porumbul a suferit mult în momentul polenizării. Arșița a ars polenul, peste 35 grade era temperatura la umbră în acel moment, la soare fiind dezastru. Porumbul n-a legat. Polenul l – ars arșița . Știuleții sunt practic goi. Arșița a ars polenul, iar seceta a uscat plantele. Asta este situația culturii”.
Potrivit lui Ion Harabagiu , șeful Serviciului Cadastru și Agricultură Sângerei, „impuși de situația dezastruoasă în care s-au pomenit producătorii de porumb în fiecare sector și primărie au fost create comisii de evaluare a pierderilor provocate de seceta cumplită. A fost și este evaluată situația pe toate suprafețele cultivate -5 mii 765 hectare. Rezultat a evaluării situației la fiecare teren agricol au fost întocmite acte de constatare a pierderilor provocate de condițiile de secetă extreme. Evaluările au fost făcute împreună cu reprezentanți ai Comisiei Situații Excepționale raionale și cu specialiștii din Serviciul Agricultură . Din actele constatatore , a fost întocmit un registru ,expediat Ministerului Agriculturii. Împreună cu Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură vor examina , iar noi în teritoriu vom vedea ce vor decide. Sperăm la îmbunătățiri a situației în care s-au pomenit producătorii agricoli din raionul nostru. Mulți dintre ei se dezic de cultivarea acestei culturi.
Situația este dramatică pentru toți. Recolta este compromisă. Impactul secetei i-a pus pe cultivatori în situație dificilă. Și va pune o presiune totală suplimentară pe sectorul agroalimentar al raionului. Agricultorii noștri sunt în mare disperare nu contează că sunt mari, că sunt mici, toți sunt afectați. Greul pentru ei și dezastru abia începe. Fiecare dintre ei au credite asumate. Băncile cer rambursarea creditelor. Serviciul Fiscal vine tot asupra lor, dar și firmele furnizoare de inputuri. Situația este dezastruoasă, toți sunt în punct de faliment. Așteaptă unica salvare să vină de la Guvernul Republicii Moldova, să declare stare de urgență pentru agricultură. Acesta doar le va da o gură de aer, pentru a fi și a supraviețui.