DISTRIBUIȚI

Istoria omenirii cunoaște mii de războaie de proporții mici sau mai mari. Dar, totuși, cele mai dezastruoase au avut loc în secolul XX, fiind numite primul (1914 – 1918) și al doilea ( 1939 – 1945) război mondial.
Cauzele izbucnirii Primului Război Mondial sunt: expansiunea colonială, conflictele politice între marile puteri: Germania, Franța, Rusia, Austroungaria, Marea Britanie, dezvoltarea economică inegală a marilor puteri de la sfârșitul secolului XIX – începutul secolului XX. Spre sfârșitul secolului XIX marile puteri europene se grupează după principii de interese, în așa condiții iau naștere două coaliții militaro-politice: Tripla Alianță și Atlanta. Anume formarea blocurilor politico-militare a acutizat rivalitatea dintre ele, a declanșat goana înarmărilor și lupta pentru atragerea în aceste blocuri a statelor mai mici.
Primul Război Mondial a provocat moartea a peste 10 milioane și mutilarea a peste 20 de milioane de oameni. Cheltuielile militare au constituit 961 miliarde de franci aur. E l a durat patru ani și ceva.
Primul Război Mondial a afectat grav și populația Basarabiei, care după anexarea din 1812 făcea parte din Imperiul Țarist, Blocul militar Antanta. Au fost făcute mobilizări și în satele din gubernia Basarabia. De pe câmpurile de luptă nu s-au întors în satul Drăgănești 27 de persoane. În anul 1937 cu contribuția doctorului E. Zaporojan, pedagogilor P. Marandici și N. Baran, precum și a plugarului Gh. Hâncu au inaugurat o placă de bronz unde sunt incrustate familiile consătenilor care au decedat în războiul pentru integrarea neamului. Această placă se află în altarul Bisericii cu Hramul „Sf. Nicolae”.
Războiul a adus multe pierderi materiale, sărăcie și suferințe, a văduvit multe familii. Printre văduvele Primului Război Mondial a fost și Vasuța Urechianu. În anul 1916 ea avea doar 20 de ani, când i-a decedat soțul Gheorghe și l-a născut pe feciorul Nicolae. Vasuța, cum o numeau sătenii, nu s-a mai recăsătorit. A fost și femeie și bărbat în gospodărie. Și-a educat de una singură copilul. Feciorul Nicolae a fost unul din cei mai buni gospodari, cu care mătușa Vasuța se bucura și se mândrea. A decedat la vârsta de 100 de ani, fiind o neîntrecută creștină. Una din primele sale rugi către Domnul era ca pe pământ să fie pace și înțelegere între împărați.
În secolul XXI, secolul marilor realizări tehnico-științifice, când există un potențial militar uriaș, o conflagrație de maștab mondial ar fi o catastrofă pentru omenire.
Anul acesta se împlinesc 106 ani de la declanșarea Primului Război Mondial. Dorința noastră este ca oamenii politici să-și facă învățămintele și concluziile necesare. Să rezolve toate litigiile pe cale pașnică, prin bună înțelegere, respect reciproc, respectarea Cărții ONU, legislației internaționale. Or, se cunoaște deja, războaiele de mari proporții s-au început de la cele mici.
Susțin vectorul Republicii Moldova spre integrare europeană. Sunt convins că doar în familia statelor europene vom avea un viitor prosper.
Mihai Dubenco, profesor de istorie, Gimnaziul „V. Alecsandri”