Dorin Recean în discuție cu reprezentanții APL din Telenești

  Dorin Recean în discuție cu reprezentanții APL din Telenești

12
DISTRIBUIȚI

Premierul  Dorin Recean  a efectuat  o vizită de lucru  în raionul Telenești   unde s-a întâlnit cu locuitorii orașului și raionului, a avut o întrevedere cu  reprezentanții  APL, apoi a mers la Ratuș la secția de fabricare a asfaltului deschisă recent de antreprenorul  Nicolae Străjescu.

Vizita de lucru a prim-ministrului Dorin Recean  a demarat  la piața din localitate. Șeful Executivului a discutat cu oamenii  situația în agricultură, despre procesul de modernizare a localităților după modelul european, dar și despre opțiunea  pe care cetățenii Republicii Moldova urmează să o facă la Referendumul din  octombrie anul curent:

„Viitorul nostru depinde de această decizie. Este momentul să avem curaj și să alegem ce ne dorim – să construim acasă un viitor sigur și prosper în cadrul familiei europene. Vă îndemn să fim uniți în calea noastră de integrare europeană, să dezvoltăm țara și comunitățile noastre”, a spus premierul Dorin Recean.

,„Nouă ne trebuie răbdare și înțelegere, angajare plenară dar și optimism. Ne mai trebuie ca săteanul să fie informat corect. Or, părerea  alegătorului nostru se poate schimba precum  vântul de primăvară, asta o dovedește practica de 30 ani a democrației noastre când dezamăgit alegătorul votează pe Voronin și Dodon. Iată de ce  asemenea întâlniri  ,,pe viu” cu premierul Recean sunt necesare  mai ales că conducătorul Guvernului  după Constituție are prerogative care țin de politicile statului pe interior.  Și apoi în situația când țara nu este așa de mare  conducătorii noștri pot apărea mai des pe la noi”,spune Nicolae Balmuș de la  Bogzești.   

Premierul a vorbit și cu reprezentanții autorităților publice locale și ai serviciilor desconcentrate din raionul Telenești. Dorin Recean  a subliniat că guvernul este alături de autoritățile locale în dezvoltarea comunităților, inclusiv prin realizarea Programului ,,Satul European”, care va fi extins:

„Programul „Satul European” a adus schimbări vizibile în sute de localități din Moldova și asta este doar începutul. Vom continua cu determinare și unitate pentru că integrarea europeană înseamnă mai multe resurse în localitățile noastre: infrastructură modernă, acces la servicii de apă și canalizare, grădinițe, școli și spitale de calitate”, a menționat șeful Executivului.

În ultimii doi ani, prin Programul „Satul European”, Guvernul a investit 69 de milioane de lei pentru a construi în raionul Telenești sisteme de apă și canalizare, iluminat stradal, infrastructură educațională și de sport pentru copii și tineri.

În cadrul ședinței, s-a discutat despre necesitatea prioritizării proiectelor ce vizează accesul la apă și canalizare, dar și construcția unei stații de epurare. Totodată, primarii din localitate s-au referit la seceta care a afectat raionul Telenești, proiectele de sprijin pentru agricultori și cele pentru îmbunătățirea infrastructurii locale:

,„Proiecte sunt,de-am avea  agenți economici să-și prezinte ofertele lor. Nu am avut  pretenții  către premier fiindcă  el ne-a demonstrat că guvernul încet dar sigur merge înainte”, a remarcat la rândul său Tudor Țurcanu, primarul de Ratuș.   

În cadrul vizitei sale de lucru în raionul Telenești, prim-ministrul Dorin Recean a vizitat SRL ,,Nisip-SI”, o afacere specializată în producerea asfaltului, extragerea nisipului și a prundișului, construcția și întreținerea drumurilor. Întreprinderea activează pe piață de peste 20 de ani.

Administratorul afacerii, Nicolae Străjescu, a relatat că, inițial, efectua doar extrageri din carierele din Telenești, iar ulterior a început să repare și drumuri. Acum patru luni, SRL ,,Nisip-SI” se profilează pe segmentul de producere a asfaltului, după ce antreprenorul a importat utilajele necesare. 

Premierul a felicitat antreprenorul pentru acest parcurs al afacerii și a menționat că domeniul în care activează este unul cu potențial, în condițiile în care îmbunătățirea infrastructurii drumurilor este o prioritate pentru Executiv și vor fi inițiate tot mai multe proiecte în acest sens.

Acum antreprenorul planifică să sporească capacitățile de producție prin procurarea tehnicii noi și construcția unui laborator propriu..

Anul trecut, întreprinderea a prestat servicii în sumă de 34 de milioane de lei. Nicolae Străjescu se mândrește că ajută la realizarea proiectelor de infrastructură din raionul său și zonele învecinate – a reparat drumurile din Șoldănești, Sângerei, drumul care duce la Primăria Telenești, cel din satul Ciutulești, raionul Florești, și din Sărătenii Vechi, raionul Telenești. Compania are 40 de angajați de bază și, sezonier, mai contractează alți 12 muncitori.