DISTRIBUIȚI

– a doua ediție a publicației cu această denumire a fost editată de Asociaţia Presei Independente (API) în cadrul unei campanii de informare despre asistența Uniunii Europene pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Publicația a fost editată sub forma unui ziar în limbile română şi rusă, în patru pagini, și conține informații sintetizate despre proiectele de infrastructură, sociale sau economice, susținute financiar de UE.

Regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană a permis ca, timp de 5 ani, peste două milioane de moldoveni să călătorească în Europa fără vize. Datorită sprijinului european și a abordării LEADER, în Moldova au fost create peste 30 de grupuri de acțiune locală care contribuie la dezvoltarea rurală. Din resurse UE, au fost create 8 centre de suport care vor oferi consultanță la inițierea, dezvoltarea și administrarea afacerilor de către antreprenorii din sudul țării. Toate aceste și multe alte proiecte, finanţate de Uniunea Europeană, ajută la îmbunătăţirea infrastructurii sociale în regiunile ţării noastre, susţin micul business şi afacerile de familie, ceea ce le permite beneficiarilor să se realizeze personal și profesional acasă, în Moldova.

În publicația „Europa pentru mine. Susţinere şi oportunităţi europene” sunt prezentate istorii de succes ale moldovenilor care au accesat resurse europene, şi-au inițiat propriile afaceri, creând și locuri de muncă pentru alți concetăţeni. Este și cazul Anei Statova din satul Congaz, proprietara pensiunii etnoturistice „Gagauz Sofrasi”, care a creat 14 locuri de muncă pentru localnici. Din 2016, în cadrul programului LEADER Moldova, Galina Minceva din satul Corten, raionul Taraclia, şi-a amenajat un nou atelier de cusut; la Cişmichioi, Găgăuzia, Dmitrii Ianul a pus pe roate o afacere cu struţi; la Dolna, raionul Străşeni, soţii Necula, proprietarii unei livezi de pruni de 27 de hectare, au reuşit să ridice al doilea cuptor de uscat fructe.

Reabilitarea şi modernizarea obiectelor de infrastructură socială este o altă prioritate a UE, unul din exemple fiind grădiniţa „DoReMicii” din orașul Călăraşi, cea mai eficientă energetic instituţie preşcolară din ţară, care a redus cheltuielile anuale de întreţinere cu 90% datorită unui program european. Un număr impresionant de centre culturale şi sportive, instituţii medicale, dar şi reţele de canalizare şi iluminat stradal au fost reabilitate cu susţinerea financiară a UE în cadrul programului „Măsuri de promovare a încrederii”. Aceste și alte subiecte sunt reflectate în ediția a doua a publicației „Europa pentru mine: susţinere şi oportunităţi europene” care poate fi vizualizată pe pagina web a API: http://api.md/page/ro-obiectiv-european-99

Atenție: API poate oferi un număr limitat de ziare tipărite organizațiilor neguvernamentale interesate. Pentru alte detalii, ne puteţi contacta la numărul de telefon: 022 210602 (persoană de contact: Cristina Bobîrcă, coordonatoare programe API).

Publicația a fost editată cu suportul financiar al Uniunii Europene în cadrul proiectului ”Campanie de informare în regiunile Moldovei despre situația democratică și asistența UE pentru dezvoltarea țării”, realizat în cadrul Platformei Naționale din Moldova a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic, de către Asociația Presei Independente (API) în parteneriat cu Centrul Național de Mediu și Consiliul Național al Tineretului din Moldova.

 

Europa pentru mine: susţinere şi oportunităţi europene

Европа для меня: Eвропейская поддержка и возможности