Fermierii,în așteptarea ploilor și a pieței de desfacere

   Fermierii,în așteptarea ploilor și a pieței de desfacere

24
DISTRIBUIȚI

Producătorii agricoli din raionul Sângerei sunt în derută. Situația incertă este provocată de  lipsa precipitațiilor și a pieței de desfacere pentru  cereale. Stau cu terenurile  bine pregătite și cu dorința de a semăna rapița. Sunt dezamăgiți  că le sunt depozitele pline cu cereale și nu pot comercializa. Continuă situația stupidă pentru ei, când  cumpărătorii le propun  2,20 lei pentru un kg de grâu, cel mult-2,4  lei. Îi apasă povara plăților creditelor, achitarea datoriilor pentru  motorină, semințe și alte plăți. Greu le-a fost  totdeauna, dar nu au cedat. Mai greu ca acum, cu depozitele pline și cu buzunarele goale nu le-a fost niciodată, spun ei.

Nicolae Racu, directorul Gospodăriei Țărănești din localitatea Copăceni:„ Păstrăm optimismul și așteptăm ploile să vină peste  terenurile pregătite. Nu putem semăna rapița. Practic situația  este de la unu dintre noi l la altul aceiași. Nu putem vinde producția . Stau pline depozitele.  Recolta la hectar a fost bună, nu avem ce spune: câte 5,5 tone orz la ha, câte 4,5 grâu. Prețurile ne omoară. Ne avântăm să semănăm rapița, cum cade vreo bură de ploaie, că e timpul ei, dar prețurile și la această cultură scad.  Anul trecut  ni se propunea 7 lei / kg, astăzi nu mai mult de 5 lei”

 Gheorghe Cernogal, directorul  Gospodăriei Țărănești din satul Ciuciuieni:„ Este rău de tot în agricultură și situațiile acestea vor dura. Am împărtășit aceste probleme și cu președinta țării Maia Șandu, acum când a vizitat raionul Sângerei. Agricultura a fost și va fi in continuare afectată de două probleme  mari. :lipsa precipitațiilor și  decalajul enorm de mare  dintre temperaturile  atmosferice. Am  spus  că unica ieșire din acest dramatic impas este  să ridicăm societatea și să plantăm păduri. La modul cel mai serios. Nu  să programăm plantarea a 100 mii hectare , spre exemplu, și să plantăm  în realitate o mie sau nici atât. Pentru împăduriri raionul nostru și întreaga Moldovă are terenuri cât îți poftește  sufletul.  Este nevoie  stringentă să demarăm o campanie națională de împădurire. Aceasta  este scăparea  pentru agricultură. O spun nu că aș fi cel mai priceput. Din experiența mea de  agricultor cu  peste 30 de ani de muncă în spate  și cu spiritul de observație. Acolo unde terenurile le am  aproape de pădure,  fie   condițiile climaterice cum nu ar fi secetoase,  recolta e mult mai bună .Am spus lucrul acesta de multe ori și sper să fiu auzit.

Continuare citiți în ziarul EN din 18.08.2023