În localitatea Brânzenii Vechi, s-a desfășurat prima ediție a „Festivalul Cireșelor”, acesta constituind cel mai original eveniment cultural în raionul Telenești. Sărbătoarea a demarat cu ce mai frumoasă expoziție de cireșe, și degustarea lor la care au participat practic toți locuitorii comunei. Inițiatorul manifestării a fost Isai Comerzan, unul din fermierii locali care a adus de dimineață câteva tone de cireșe.
„Am căutat a îmbina utilul cu sublimul măcar din simplul motiv că cireașa este cel dintâi fruct al verii, sursă bogată în vitamine dar și izvor de inspirație pentru creația populară. Ideea a fost acceptată de primărie dar și primită cu bucurie de săteni. Avem cea mai frumos cămin cultural din zonă, nu i-am permis să se ruineze, l-am reparat acum câțiva ani dând posibilitate să se bucure de frumos”, ne-a relatat Viaceslav Tcaciuc, primarul localității.
Pavel Casian, șef Secție Cultură tineret și sport Telenești ne spune că a fost entuziasmat de eveniment:
„Am decorat cu o diplomă de gratitudine pe fermierul Isai Comerzan pentru această idee extraordinară cu festivalul cireșelor. Este un eveniment oportun or, cultivarea acestui fruct în zona noastră cunoaște proporții, pe
lângă plantații, avem complexe frigorifice, alte capacități pentru exportul acestor fructe, chiar taseuri europene. Am salutat startul primul festival al cireșelor, sperăm că acesta să devină unul tradițional”, a fost de părere șeful de la cultură.
Ioachim Banari, conducător artistic a relatat că oaspeți ai festivalului au fost soliști de la Centrul raional de cultură și fanfara de la instituția respectivă:
„I-am avut de oaspeți pe Lilian Bălan și Viorel Mahu, totodată ne-au bucurat cu programe noi cele două colective de artiști amatori ”Mugurașii” și „Cimpoeș”. S-a cântat s-a dansat și bineînțeles a avut loc degustarea cireșelor. A fost un festival pe cinste”, ne-a relatat conducătorul artistic.
Conform informațiilor oferite de Direcția raională Agricultură în raion plantațiile de cireș ocupă peste 500 hectare, livezi industriale au fost deschise la Negureni, Ordășei, o plantație de peste 20 hectare există mai bine de 10 ani la Mândrești.