Festivalul de muzică sacră „Pentru tine, Doamne”

Festivalul de muzică sacră „Pentru tine, Doamne”

99
DISTRIBUIȚI

Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Flâmânzeni, a găzduit duminică, 19 mai, un eveniment deosebit – Festivalul Cântecului  Pascal cu genericul „Pentru tine, Doamne”, ediția a XII-a organizat de Secția Cultură, în parteneriat cu Consiliul raional Sângerei, Primăria comunei Coșcodeni și Biserica „ Sf. Ierarh Nicolae.”  Colective artistice, coruri bisericești și meșteri populari, 32 la număr, au adus în scenă cântări pascale, bucurând inimile numeroșilor credincioși, dornici de hrana spirituală.

Evenimentul a fost moderat de soții Valeriu și Anastasia Rusu, Secția Cultură Sângerei

Prin datina creștină formăm valori spirituale

În a treia duminică de după Învierea Domnului,  Duminica Mironosițelor, locașul sfânt de la Flămânzeni, s-a umplut de lumina sărbătorii, de divinitate și spiritualitate. Azurul festivalului aureolat creștinește prin lumânări aprinse și voci de rugă către Bunul Dumnezeu. A adunat formații artistice, coruri bisericești, interpreți individuali, meșteri populari, veniți să exprime prin cântec, dorul și iubirea față de Dumnezeu. Sprijinindu-i cu tot sufletul, biserica, prin clopotele sale „Dang-dang” a rostit silabe de aramă, parohul Iuvenalie Coadă, bucuros și cu recunoștință pentru participanți și iubirea lor față de valorile spirituale.

Gazdele evenimentului din acest an și-au  întâmpinat oaspeții cu mult drag, iar când s-au văzut adunați cu toții grămăjoară, alaiul slăvindu-L pe Cel din Ceruri,  au ieșit în curtea bisericii, frumos amenajată, unde dangătele clopotelor prevesteau, că în localitate e mare sărbătoare sacră. Ograda  lăcașului sfânt părea neîncăpătoare, căci foarte multă lume a venit să asculte  cântecele pascale, ce urmau să fie interpretate de participanți. Fiecare ansamblu, pe lângă prestația sa vocală, a venit și  cu bucate tradiționale de Paște, cu ouă roșii încondeiate, cu vin, păscuțe, cozonaci de-ți lăsa gura apă…

A fost un spectacol pascal de excepție, desfășurat la aer liber, cu multă lume bună și frumoasă, cu muzică sacra. Festivalul a prins culoare, grație programului artistic, de o prestanță deosebită, în recital cu cele 32 de colective participante.

 Evenimentul divin a fost onorat de  Eugeniu Tomac, deputat în Parlamentul european, deputații în Parlamentul Republicii Moldova Lilian Carp și Gheorghe Ichim, ex-deputatul Oleg Bodrug, Cristian Cainarian , Președinte, Ivan Cebotari și Veronica Serbușca, vece președinți de raion, Igor Curca, șef- adjunct al Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat, președintele Comisiei Cultură și Cult, Ion Roșca, consilieri raionali și locali, primarii ai comunelor din raion,  Protoiereul  Maxim Guzu, Blagocin al raionului, preoți, creștini, îmbrăcați  frumos, în port național, frumoși la chip și la suflet.

Într-un cadru feeric ce-l poate oferi doar măreața comună  Coșcodeni, mai cu seamă Biserica  cu Hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Flămânzeni,  pentru toate femeile creștine adunate la biserică, dar și pentru tinerii și bărbații care au ales să fie prezenți la desfășurarea acestui festival.

 Parohul bisericii Iuvenalie Coadă,  le-a felicitat pe toate femeile, făcând apoi aleasă binecuvântare colectivelor de artiști. „Femeia creștină este candela credinței. Tradițional, în duminica a treia după Sărbătoarea Învierea Domnului, sărbătorim Ziua Femeilor Creștine sau Duminica Mironosițelor Femei. Pe fetele fiecăruia văd înscrise sentimentul și bucuria Învierii. Prin înviere doresc și vă binecuvântez să aveți mântuire. Mă bucur enorm de mult de câtă fericire  citesc în sufletele Dumneavoastră, cu care ați venit să participați la această lucrare dumnezeiască, festivalul cântării pascale.  Mulțumesc administrației raionului, Secției Cultură care, nu ostenesc a-l organiza an de an și a întări credința Învierii,”a dat lumină sărbătorii prin cuvântul său profund duhovnicesc, parohul locașului sfânt.

Cu tradiționalul salut creștin „Hristos a Înviat!” și răspunsul „Adevărat a Înviat” a derulat frumoasa sărbătoare.

Ecourile cântecelor pascale s-au înălțat până la ceruri

Vitalie Gîrbu, primarul comunei Coșcodeni a salutat  toți oaspeții și participanții festivalului: „Mă bucură faptul că ne-am adunat cu toții aici în ograda Bisericii „Sf. Ierarh Nicolae” pentru a sărbători un eveniment divin pentru sufletul oricărui creștin. Acest frumos eveniment, este organizat anual sub patronatul Consiliului raional și Secția Cultură, având ca parteneri colectivele artistice autohtone, cât și invitați din alte raioane ale țării. Din momentul lansării sale, festivalul ca activitate de suflet și de spirit creștinesc, a prins o amploare mare”.

Cristian Cainarian, Președintele raionului, a ținut să felicite prezența cu frumoasele sărbători și  a avut un mesaj de recunoștință tuturor participanților, pentru slava lor Învierii Mântuitorului care au revărsat-o prin cântec asupra satului și în întreg raionul „Să-l avem cu toții pe Dumnezeu la toate începuturile noastre. Or, în această puritate sufletească și credință ne este salvarea. În  aceasta distingem raza de încredere în viitor, câștigăm mântuirea sufletelor, și dăinuirea binelui, împăcării asupra urii și dezbinării care, ne macină țara și neamul. Activități ca festivalul, desfășurat într-o biserică, unește și purifică, ne face mai buni”.

În cuvântul de felicitare, Protoiereul Maxim Guzun a spus:„ Sămânța semănată în sol fertil va rămâne în istorie și va aduce roade prin promovarea valorilor creștin-ortodoxe în rândul creștinilor. Mulțumesc pentru prezența impunătoare a creștinilor. Prin purtarea de grijă Bunului Dumnezeu acest festival va dăinui peste ani.”

Au rămas încântați și recunoscători organizatorilor și participanților Eugeniu Tomac, Gheorghe Ichim, Lilian Carp, Igor Curca, Arcadie Covaliov, Ion Roșca, Oleg Cernei,  care  au rostit alese cuvinte în mesajele lor: „ Entuziasmul participanților, dar și bunăvoința organizatorilor ediției din acest an, este un indiciu concludent care motivează organizarea unor noi și noi evenimente de acest fel, menite să-L proslăvească pe Hristos și să propage frumosul printre oameni.”

Și lumina din glas izvorâtoare a trecut mai întâi la cântecele interpretate extraordinar de frumos de corul Bisericii „Sf. Ierarh Nicolae”, condus de preoteasa Irina Coadă, care au dat startul festivalului.

Voci de valoare au răsunat pe scena festivalului, voci de minune dumnezeiască. Toate colectivele s-au prezentat la înălțime.  Cei prezenți au rămas înmărmuriți, ascultându-l pe părintele Dionisie  Sumila, de la  biserica din satul Chira, raionul Anenii Noi cu vocea lui angelica. Preasfinția sa i-a bucurat cu o prestație aleasă.

Deși a trecut ceva timp de la Înviere, din program nu a lipsit expoziția- concurs a copturilor de Paști, care a dat un aspect și mai sărbătoresc festivalului.

Fiecare evoluție a colectivelor cu dedicații „Pentru tine, Doamne”, facecare expoziție, masa de sărbătoare, au fost apreciate cu Diplome de  onoare și premii, cu admirație și aplauze fierbinți din partea creștinilor și spectatorilor, prezenți la festival, a membrilor comisiei de apreciere a valorilor și tradițiilor Pascale prezentate și păstrate.

Cântecul nostru întotdeauna a fost însoțit de meșteșugărit și invers. Pentru că, aceste două plăceri de suflet se întregesc, se completează de minune un ape alta. Anume din aceste considerente teritoriul bisericii a fost îmbrăcat în exponatele meșterilor populari.

Nimeni nu va uita niciodată această Duminică spiritual și dorința de a reveni din nou pentru a savura din licoarea acestui duh sfânt care i-a chemat să fie participanți  la eveniment și  înalți prin cântec și rugăciuni către cer. Aceste senzații și buna revelație ăi va însoți până la o nouă întâlnire în acest context și spațiu dumnezeiesc, cu lumină de rai ceresc.

Elena Racu: „Am rămas plăcut surprinsă de frumusețea Bisericii din Flămânzeni, de ospitalitate, de bunătatea și oamenii primitori. Atmosfera sărbătorilor pascale a fost dominată de bună dispoziție, de cântec, voie bună a celor, care au venit să trăiască din plin bucuria Învierii Domnului.”