Campania electorală pentru alegerea primarilor și consilierilor raionali și locali a devenit o luptă aprigă, fie pe baricade, fie în umbra ușilor închise. Toți luptă pentru ca noi, să trăim mai bine și să nu avem gunoi, să găsim o muncă aici, la noi acasă, să călătorim în transport public de calitate, să se construiască terenuri de sport și de joacă pentru copii, să se rezolve „viața” câinilor și pisicilor fără adăpost etc. Fiecare vine cu promisiunile sale: unele reale, altele fantastice.
Candidații nu trebuie să promită multe, cei care aspiră la aceste fotolii , trebuie să fie cinstiți, să descopere problemele, să le analizeze și să le dea termeni reali de rezolvare, dar nu soluții „lichide”…
Zilele trecute am ieșit în stradă și am întrebat trecătorii ce așteptări au de la viitorii primari, consilieri raionali și locali.
Ludmila Vieru, șomeră: „Au mai rămas 16 zile până la 5 noiembrie, când se va hotărî destinul nostru, al copiilor și nepoților, al orașului și raionului Sângerei. Trebuie să mergem cu toții la vot. Să fim foarte vigilenți la alegerea candidatului și a întregii echipe, să gândim la rece, să nu credem promisiunilor deșarte, să ne bazăm pe fapte. Analizând listele candidaților observ că unii candidați care, au mai fost în Consiliul raional și nu au făcut nimic pentru cetățeni, decât doar pentru ei, au fost persoane întâmplătoare patru ani la conducere și acum pretind a fi mari gospodari ai comunelor, orașelor, raionului, promit marea și sarea. Ei critică pe alții, văd numai defecte, gropi în activitatea candidaților partidelor pro europene. Unii au îndrăzneala să critice prețurile mari la gaze, lumină, servicii comunale etc. căutând să provoace mari nemulțumiri populației. Dar n-ar trebui să încredințăm conducerea comunelor și raionului nostru unor oameni cu mintea atât de îngustă. Acuma acești îngeri ocrotitori afirmă că, dacă vor ajunge în funcția de primar, vor reduce prețul la gaz. Aceasta este o minciună crasă. Cum poate primarul să reducă prețul la gaz, când acesta este stabilit de Gazprom. Numai oamenii progresiști, candidații de pe listele partidelor proeuropene ne pot scoate carul nostru împotmolit în noroi, numai ei ne pot asigura un trai decent.
Aștept de la viitorul edil ca realizările să fie mai multe și mai bune, să fie un primar pentru oameni. Să creeze locuri de muncă pentru tineri, aici pe loc, ca să nu plece peste hotare, să rămână toată lumea în țară. Lumea la noi pleacă, dar dacă ar avea locuri de muncă și un salariu decent ca să-și întrețină copii, nu ar pleca”.
Vasile Răcilă, constructor: „ Nemulțumirile noastre se reduc la faptul că vin acum, îi vedem, ne ademenesc, le dăm votul și după un timp ne trezim că ne-am dezamăgit, nu s-au ținut de cuvânt și rămânem doar cu promisiuni electorale.
Foarte puțină atenție se acordă la problemele sociale, când vorbim nu despre acordarea ajutoarelor și indemnizațiilor, dar despre măsurile de profilaxie, cum să le evităm. Primăriile, primarii, în general sunt axați pe infrastructură și mai puțin pe politici locale de eradicare a problemelor sociale. Aici vorbim și despre copii abandonați de părinți și despre bătrâni și despre tot complexul acesta de probleme sociale.”
Violeta Bursuc, educatoare: „Mă bucur că timp de o lună avem posibilitatea să ne întâlnim față-n față cu candidații la funcția de primari, consilieri ai localităților noastre. Așteptările mele și ale familiei sunt mari. În primul rând îmi doresc să vină o persoană onestă, cu caracter, care ar putea consolida toate forțele, ca noi să ne bucurăm de prosperarea comunei, dar și a raionului, o persoană cu gândire europeană.”
Viorel Nastas, om de afaceri: „Avem așteptări bune, pozitive, să fie ceva schimbări. Să fie ceva în spre bine: la noi cu apeductul, canalizarea e mai greu”.
Ana Boleac, vânzătoare: „ Eu cred că este irațională menținerea pe linia de plutire a Consiliilor raionale. Care sunt rezultatele acestor structuri? Poate doar faptul că se adună consilierii raionali și primesc câte o mie de lei pentru fiecare ședință? Sunt Consilii raionale unde consilierii primesc și câte 1500 de lei salariul doar pentru că participă la o ședință. Care este eficiența strategiilor elaborate de aceștia? Cine a văzut vreun rezultat benefic înregistrat în ultimii ani de către Consiliile raionale? Eu nu le-am văzut în Consiliul raional Sângerei.”
Alina Covali, temporar neangajată în câmpul muncii: „Așteptăm ceva mai bine. Localitatea are nevoie de multe. În ultimul timp aș spune că e un dezastru în sat, centrul satului lasă de dorit și multe altele. Cel puțin să dea un aspect frumos satului și pe lângă asta toate necesarele. Nu vreau să-i zic primarului ce să facă, pentru că singur trebuie să știe ce are de făcut”.
`