Focar de pestă porcină africană, depistat în satul Chișcăreni

Focar de pestă porcină africană, depistat în satul Chișcăreni

62
DISTRIBUIȚI

Un focar de pestă porcină africană la porci  domestici a fost depistat săptămâna trecută în satul Chișcăreni, Sângerei. Potrivit responsabililor de la  Subdiviziunea Teritorială Agenția Națională  pentru Siguranța Animalelor (ANSA), animalele contaminate, au fost sacrificare prin ardere. Sursa bolii ar putea fi mistreții din  pădurea din apropiere. La intrarea și ieșirea  din localitate au fost instalate filtre sanitar- veterinare.

Un nou focar de pestă porcină africană a fost  depistat în raion. De această dată, sunt infectați porcii domestici din satul Chișcăreni. Probele au fost testate de Laboratorul Național de referință al Republicii Moldova pentru porcina africană (IP CRDV). De urgență, în raion a fost convocată Comisia pentru Situații Excepționale a raionului, care a implementat un plan complex de măsuri pentru combaterea și profilaxia pestei porcine africane. Oleg Bostan, șeful Subdiviziunii Teritoriale ANSA a declarat pentru ziarul „ Ecoul nostru”: „ S-a depistat un focar de pestă porcină africană la o gospodărie casnică, la periferia  satului Chișcăreni. De la bun început s-au întreprins toate măsurile, animalele au fost nimicite, înhumate, toate suprafețele au fost dezinfectate. Se nimicesc animalele din focar și cele suspecte de boală și cele sănătoase. Asta pentru că virusul este foarte contagios.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipa de inspectori a Subdiviziunii Teritoriale Sângerei în colaborare cu alte instituții competente ale statului pentru siguranța animalelor. Pesta porcină africană nu este o boală care ar putea fi transmisă la om. Chiar și așa, măsurile de prevenire a bolii sunt importante, pentru a proteja alte gospodării unde sunt crescuți porcii. În localitatea Chișcăreni au fost instituire restricții sanitar- veterinare pentru 45 de zile.

La fel, a fost restricționată mișcarea porcilor  din exploatațiile  non profesionale către abatoare, puncte de sacrificare, târguri de animale pe teritoriul Republicii Moldova, precum și plasarea  pe piață a produselor și subproduselor parvenite de la acestea.

Subdiviziunile Teritoriale ale ANSA conlucrează cu autoritățile publice locale, autoritățile abilitate pentru combaterea comercializării  și transportării ilicite a porcilor din exploatațiile non profesionale și a produselor obținute de la acestea.

Agenția este dispusă să acorde persoanelor care au notificat despre  depistarea unor cadavre de mistreți și locul amplasării acestora recompense în mărime de 50 euro pentru fiecare cadavru notificat.

Solicităm, proprietarilor de porcine să informeze urgent subdiviziunile sale t5eritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți.

La fel, Subdiviziunea Teritorială Sângerei  solicită proprietarilor de porci să nu utilizeze în hrana acestora cerealele proaspăt recoltate, resturi  culinare și să respecte cu strictețe cerințele minime de biosecuritate

Conform ST ANSA, au fost stabilite măsuri de  eradicare și profilaxie  a peste africane în focar, au fost instituite zona de protecție  și zona de supraveghere. La intrarea în sat au fost instalate bariere și dezinfectante, iar toate automobilele care intră și ies din localitate sunt stropite cu soluții speciale. ANSA recomandă în special locuitorilor unde sunt cazuri suspecte să fie respectată igiena personală și normele de igienă veterinară în adăposturile păsărilor. Iar persoanele care cumpără carne de pasăre sau ouă, să o facă doar din magazine autorizate.