Duminică, 14 februarie curent, la complexul memorial „Pietate” din or. Sângerei a avut loc un miting cu prilejul consemnării aniversării a 27-a de la retragerea contingentului limitat al trupelor armatei sovietice din Afganistan. La eveniment a fost prezentă conducerea raionului: Președintele – Vasile MARANDIUC, Vicepreședinții – Ion CEBOTARI și Mihail BÎRSAN, șeful adjunct al OT Bălți a Cancelariei de Stat – Ion BÎRSANU, primarul or. Sângerei – Gheorghe BRAȘOVSCHI, viceprimarul – Maria CONDORACHI, preşedintele Uniunii raionale a veteranilor războiului din Afganistan – Dumitru SCOROPAT, șeful Secției administrativ – militare – maion Matei SAVCA, conducătorii serviciilor descentralizate și a celor desconcentrate.
La războiul din Afganistan, au participat peste 300 tineri din raionul nostru, 13 dintre ei au căzut cu moarte de erou. Au demonstrat eroism, bărbăţie şi spirit de sacrificiu: Ion LOPOTENCO și Petru ROTARU din s. Pepeni, Ion VASILCOVSCHII din s. Bursuceni, Oleg ONCEANU din s. Coșcodeni, Veaceslav REABOI din s. Tăura Veche, Boris NICIC din s. Sl. Chișcăreni, Alexandru STECLEAR din s. Coada Iazului, Veaceslav POPISTAȘI și Alexandru SANDULEAC din s. Sângereii Noi, Igor CARAIMAN și Oleg CUCIUC din s. Cubolta, Alexandru ROTARU din or. Biruinţa.
Alocuţiuni la miting au rostit: preşedintele raionului – Vasili MARANDIUC, primarul or. Sângerei – Gheorghe BRAȘOVSCHI, preşedintele Uniunii raionale a veteranilor războiului din Afganistan – Dumitru SCOROPAT.
Conducerea raionului şi a primăriei or. Sângerei, veteranii războiului din Afganistan, cât şi cetăţenii prezenţi la festivitate au depus flori la memorial.
În această zi au avut asemenea manifestări și în alte localități ale raionului. În incinta primăriei Bălășești, activitatea desfășurată cu ocazia zilei comemorării participanților la razboiul din Afganistan a început cu un mesaj de felicitare din partea primarului, Gheorghe Chetrari, unde participanții la razboi au fost menționați cu flori și premii bănești. Activitatea a continuat la cimitirul din localitate, cu un minut de reculegere la mormântul colegului de luptă, Andrei STÎNCARU.
Trupele sovietice s-au aflat în Afganistan între anii 1979 şi 1989. Potrivit datelor oficiale, în această perioadă, 301 militari moldoveni şi-au pierdut viaţa, patru au dispărut, iar alţi peste 250 au fost schilodiţi.