DISTRIBUIȚI

   Creştinii ortodocşi intră în Postul Crăciunului din 28 noiembrie. Cu o seară înainte de începerea postului, este Lăsatul Secului, adică ultima zi în care creștinii mai pot consuma mâncăruri „de dulce”.

   Începând cu prima zi a postului, nu se mai fac nunți și nici petreceri până după Anul Nou. Timp de şase săptămâni nu se mă- nânca produse din carne, ouă şi brânză. În schimb, sâmbăta şi duminica avem dezlegare la peşte. Postul Crăciunului durează şase săptămâni şi îi pregăteşte pe credincioşi pentru marea sărbătoare a Naşterii lui Iisus Hristos. Postul nu este complet dacă se face doar o curățire a trupului (foarte necesară de altfel) și nu se face și o curățire a sufletului. Acest lucru se face prin fapte bune, prin smerenie, prin milostenie și îngăduință față de cei să- raci dar și prin rugăciune. Din punct de vedere al alimentaţiei, Postul Cră- ciunului este mai uşor decât Postul Mare, care precede sărbătoarea de Paşte. Astfel, se mănâncă peşte în toate zilele de sâmbătă şi duminică, precum şi la sărbătorile religioase. În schimb, în zilele de luni, miercuri şi vineri se mă- nâncă bucate fără ulei şi nu se bea vin, decât dacă se sărbătoreşte vreun sfânt mare, menţionat în calendar cu cruce roşie. Ultima zi a Postului Naşterii Domnului, 6 ianuarie, numită ajunul Crăciunului, este zi de post mai aspru decât celelalte zile: nu se mănâncă nimic până după-amiaza, iar în alte zone, se ajunează până la răsăritul Luceafă- rului de seară, care aduce aminte de steaua ce a vestit magilor Naşterea Domnului.

De la ce vârstă pot ține copiii post?

Copiii pot fi învățați de mici să țină post, însă trebuie acordată o atenție specială celor bolnavi, anemici, rahitici pentru care mâncarea este foarte importantă.

Femeile însărcinate pot renunța la post?

Da. Gravidele, lăuzele și femeile care alăptează au dezlegare în post, pentru sănătate și întărirea ei și a pruncului.

Dacă poftești este mai pă- cat decat să mănânci „de dulce”?

Nu. A pofti la mâncăruri este numai ispita. A mânca „de dulce” înseamnă încălcarea rânduielilor postului. A pofti este păcat numai în cazul adulterului: „Oricine se uita la femeie, poftind-o, a și săvârșit adulter cu ea în inima lui” (Matei 5;27-28).

Ce alimente puteți consuma în post?

Proteinele din carne pot fi înlocuite cu pâine integrală, cartofi, orez, spanac, broccoli, alune, mazăre, unt de arahide, tofu, lapte de soia, linte, fasole, nuci, migdale, semințe de dovleac. Grăsimile pot fi luate din uleiul de măsline și din pește. Postul Craciunului are mai multe dezlegări la pește, timp în care puteți consuma somon, macrou, hering, ton. La acestea adaugați nucile, alunele, avocado, nuca de cocos, fistic, semințe de in, semințe de dovleac și de floarea soarelui. Vitamina D poate fi luata din alimente precum ciuperci, soaia și pește. O expunere la soare de cel puțin 15 minute pe zi va ajuta sa sintetizati corespunator vitamina D. Legumele cu frunze verzi, tofu, semințele de susan, soia, smochinele, fasolea uscată, lintea, mazărea, prunele, strugurii, citricele, broccoli și merele sunt surse excelente de calciu, zinc, fier si vitamina C.