Indexarea pensiilor în 2025: Majorările vor intra în vigoare din 1 aprilie....

Indexarea pensiilor în 2025: Majorările vor intra în vigoare din 1 aprilie. Care va fi plata minimă

65
DISTRIBUIȚI
În an electoral, guvernarea anunță că a găsit bani pentru a majora pensiile cu 10% și nu cu 6,1% cum este prevăzut în Legea Bugetului pentru acest an. Astfel, din 1 aprilie, pensia minimă va fi de peste 3.000 de lei. Sindicatele salută decizia, deși, țin să precizeze că această majorare este comparabilă cu inflația. Așa că nu putem vorbi de o creștere a puterii de cumpărare.

„Începând cu anul 2023 în fiecare an deficitul bugetului asigurărilor sociale este în scădere, noi am reușit să determinăm mai multe persoane să lucreze. Am reușit să reducem munca informală și asta înseamnă că încasările în bugetul de asigurări sociale este în creștere în fiecare an și asta ne permite să valorificăm aceste resurse pentru indexări, creșteri, plăți unice și așa mai departe”, a menționat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

Autoritățile recunosc că majorarea nu este în măsură să asigure o viață decentă pensionarilor, dar în același se laudă că nu bat pasul pe loc. 

„ Pensia minimă după această creștere de zece la sută va fi de 3055 de lei, o creștere de practic trei ori de la începutul mandatului. Cu siguranță trebuie să depunem un efort mult mai mare pentru ca să creștem pensiile pentru toți funcționarii din Republica Moldova”, a punctat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. 

Experții spun că indexarea cu zece la sută este salutabilă, pentru că este mai mare decât rata medie a inflației prognozată în acest an care va fi de 7,3 procente.

„Important să nu se indexeze cu un procent mai mic. Dar faptul că se indexează cu un procent mai mare, va fi rectificat bugetul și noi asta doar salutăm. Va fi o măsură suplimentară de protecție socială persoanelor în etate și a altor categorii de beneficiari și este important să se asigure sursele financiare necesare pentru aceste indexări”, a subliniat vicepreședintele Confederației, Sergiu Sainciuc.

„Indexarea se face de la 1 aprilie, dar cel mai mare șoc al prețurilor este în decembrie, ianuarie și cel mai probabil va fi și februarie s-au scumpit cel mai mult produsele alimentare și în special legumele care sunt un produs de bază pentru pensionari și serviciile comunale care sunt o povară pentru pensionari efectul majorării prețurilor pentru pensionari va fi din păcate mult mai mare decât zece la sută însă mie îmi este clar că asta este maxim ce poate face Guvernul mai mult nu văd că este posibil, în condiția încât noi și așa tăiem la maxim din investiții”, a menționat expertul economic, Veaceslav Ioniță.

Potrivit Guvernului, de pensii majorate vor avea parte peste 560.000 de persoane. Ieri, șefa statului, Maia Sandu a promulgat legea care prevede că pensionarii cu un stagiu de muncă de 40 de ani vor avea o pensie minimă garantată de 3.300 de lei.