Ion și Doina ne-au lăsat comori eterne de cântece patriotice

   Ion și Doina ne-au lăsat comori eterne de cântece patriotice

64
DISTRIBUIȚI

 Zilele trecute În Casa raională de Cultură „Nicolae IORGA ” s-a desfășurat tradiționalul Concurs  raional „ Două inimi gemene ”, ediția-2025,” dedicat  marilor creatori și interpreți ai cântecelor patriotice Ion și Doina ALDEA-TEODOROVICI.

 La concursul raional  au participat 20 de concurenți la trei categorii de vârstă. Până la etapa raională  a concursului , a avut loc preselecția acestora în instituțiile  culturale din localități și în școlile muzicale. Potrivit președintelui juriului  Ion CERESĂU „a fost ediția cu cei mai pregătiți concurenți. Au lucrat mult cu ei specialiștii care i-au pregătit și  profesorii  școlilor de muzică din raion și a Centrelor de Creație și Agrement,  conducătorii artistici și specialiștii Caselor de Cultură. S-a simțit că în preselecție au fost selectați cei mai buni dintre cei buni”  Pe lângă  pregătirea pieselor ca atare s-a simțit ținuta scenică, eleganța ținutelor  vestimentare în care ieșeau în scenă  interpreții începători. În mare  parte tinerele  concurente,  aduceau cu ele din eleganța scenică a regretatei interprete a  neamului Doina  Aldea – Teodorovici. Din peste de 100 de doritori de a  concura pe scena  onorabilă  a concursului dedicat, în preselecție au fost selectați douăzeci de tineri interpreți și copii, care s-au manifestat  pe scena  concursului raional. Potrivit cerințelor regulamentului , fiecare dintre  concurenți  a prezentat câte o piesă muzicală  din creația acestor titani ai cântecelor identității noastre naționale și câte o altă melodie la dorință, oportunitate pentru juriu a oferi o apreciere bună a  vocii și talentului interpretativ al fiecărui. Dintre concurenții care au evoluat în prima categorie de 12 -14 ani, juriul a selectat cele mai bune voci și cel mai adecvat stil de interpretare. Astfel de Diploma de gratitudine și premiul pentru primul loc ( 300 lei) s-a bucurat mica și talentata concurentă  Andreea TOLMACI , fiica  talentatei interpretei Rodica TOLMACI. Talentul său de interpretare a condus-o către locul II( 200 lei) pe Andreea CERESĂU, reprezentanta Bibliotecii Publice din Cotiujenii Mici și Artiom IVANCIUC , de la  Școala Profesorului  Costel CIORARU  care a ocupat locul II. Andreea GÎSCĂ ,reprezentanta Casei de Cultură din Chișcăreni a fost distinsă cu premiu  pentru locul III . 

 Din următoarea categorie  de 15- 17ani cele mai alese voci au fost remarcate: Damian CUCOȘ, discipolul  conducătoarei  Galina ȘOLTOIANU, de la Slobozia –Chișcăreni, pe locul III,  pe locul II – Magdalena CIURCA, susținută de directoarea Casei de Cultură  Prepelița, Elena SMÎNTÎNĂ și  Milena DONȚU, din Heciul Nou ,locul unu și premiul de 300 lei.

 Doina și Ion Aldea TEODOROVICI s-ar fi bucurat  să-și audă  eternele piese  muzicale și  cântecele  patriotice  în interpretarea participanților la concurs, în categoria 18 Plus: a Mihaelei DRAGAN (locul III) de la Casa de Cultură Vrănești,  a lui Andrei SCRIPNIC, solistul Casei raionale de Cultură( loc II), cât și a învingătoarei   Marina BUNESCU, reprezentanta Casei de Cultură Coșcodeni , pregătită de profesioniștii în domeniu, Vladimir și Valentina DÎNGA. Avem toată încrederea că vocea ei va triumfa și la Festivalul Internațional„ Două inimi gemene,” organizat ca un – omagiu cât o eternitate adus lui Ion și Doina ALDEA TEODOROVICI.

 Mulți dintre copii care au participat la onorabil festival  de la noi, nici nu erau născuți, când acest cuplu minunat  a decedat  într-un  accident  rutier, bine organizat .Pentru faptul că elogiau limba română și alfabetul  latin, că  optau prin mesajele cântecelor lor pentru independența  neamului și identitatea națională, pentru mesajul cântat  de participanți: „maluri de Prut –apă-n ștreang”, or„ într-un val de apă –trei de sânge”. Și tot ei prin participarea la festival au lansat  și mesajul de pace, prin hulubul de pace al premiantei Andreea TOLMACI. Cu cerința riguroasă către odioșii prieteni care nu doresc să fim în UE, liberi și independenți: „lăsați-ne în legea noastră, lăsați-ne odată –n pace”  .