Președintele României, Klaus Iohannis a declarat miercuri, 15 februarie, că „România a fost și continuă să fie alături de R. Moldova și condamnă ferm orice tentativă de destabilizare inițiată din exteriorul țării”.
Declarația președintelui român a fost făcută în contextul ultimelor declarații ale președintei Maia Sandu în legătură cu securitatea R. Moldova și planurile Rusiei de a destabiliza situația din R. Moldova.
„România a fost și continuă să fie alături de R. Moldova și condamnă ferm orice tentativă de destabilizare inițiată din exteriorul țării. Sunt extrem de îngrijorătoare semnalele publice privind orice încercări ale Federației Ruse de a interveni ilegitim pentru a răsturna ordinea democratică și constituțională a R. Moldova, un stat suveran, care și-a ales prin vot liber direcția politică.
Amenințările care vizează destabilizarea traiectoriei europene a R. Moldova, mai ales în această perioadă complicată marcată la nivel global de profunde crize de securitate și economice, nu trebuie deloc neglijate”, a spus Klaus Iohannis.
Președintele român a ținut să menționeze că „R. Moldova nu este singură în fața acestor provocări” și că are „susținerea de neclintit a României pentru respectarea suveranității și integrității teritoriale ale R. Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional, și pentru viitorul său proeuropean”.
„Locul R. Moldova este în marea familie a Uniunii Europene. Acest drum este unul ireversibil și trebuie urmat cu consecvență, curaj și ambiție. În acest proces de aderare, R. Moldova se poate baza, ca și până acum, pe solidaritatea deplină și sprijinul activ al țării noastre.
România susține eforturile de reformă și consolidare democratică pe drumul asumat de Chișinău către o societate modernă, prosperă și întemeiată pe valorile democratice europene.
Îi asigur pe cetățenii R. Moldova că România și românii le sunt în continuare alături”, a reiterat Iohannis.
„În ultimele zile, au apărut în spațiul public discuții cu privire la securitatea țării noastre. Declarațiile Președintelui Zelenski despre planurile Federației Ruse de destabilizare a R. Moldova au fost confirmate de instituțiile noastre. Planul Rusiei de a întreprinde acțiuni subversive pe teritoriul statului nostru nu este unul nou.
Tentative de destabilizare a situației și de subminare a statului au existat și în toamna anului trecut, dar ele nu și-au atins obiectivul datorită intervențiilor prompte ale instituțiilor noastre de securitate și de asigurare a ordinii publice. În perioada octombrie-decembrie, poliția și Serviciul de Informații și Securitate au intervenit în mai multe cazuri de organizare a elementelor criminale și au oprit tentativele de violență”.
„Sunt rapoarte profund îngrijorătoare, cu siguranță, care nu sunt înafara comportamentului rus și suntem absolut alături de Guvernul și poporul moldovenesc. Este în capacitatea rușilor și a lui Putin de a încerca să facă aceasta”, a declarat Kirby.