La 20 octombrie este  momentul să demonstrăm că viitorul Republicii Moldova este...

La 20 octombrie este  momentul să demonstrăm că viitorul Republicii Moldova este în mâinile noastre

15
DISTRIBUIȚI

Referendumul pentru integrare europeană, care va avea loc pe data de 20 octombrie, odată cu alegerile pentru Președintele Republicii Moldova, este momentul  când  trebuie să demonstrăm că viitorul  țării este în mâinile noastre și că putem construi împreună, o Moldovă puternică și prosperă.

Referendumul ne aparține nouă, cetățenilor. Este foarte esențial ca fiecare locuitor ce își dorește o țară pașnică și liberă să înțeleagă că acest referendum ne aparține nouă, tuturor.  Or, referendumul nu este al vreunui politician sau partid politic, ci al tuturor cetățenilor care își doresc o Moldovă pașnică, democratică și liberă.

Pe 20 octombrie suntem chemați la urne pentru a ne alege Președintele țării, dar și la referendumul ce va determina cât de mult ne dorim aderarea la Uniunea Europeană. Cetățenii trebuie să spună clar în ce direcție vrem să ducem Moldova. E timpul ca și în constituție să fie scris clar că locul nostru este în familia Uniunii Europene, unde pacea este garantată, iar bunăstarea asigurată. Am căutat să aflu care este opinia mai multor locuitori ai raionului Sângerei  în această ordine de idei?

Silvia Țurcanu, satul Chișcăreni: „Rare sunt zilele când ușile ISTORIEI se deschid pentru câteva clipe unui popor sau unei tari. Unele neamuri așteaptă secole la rând ora astrala, altele dispar fără sa fi lăsat o urma pe răboj sau in mersul umanității. ISTORIA nu are lacrimi, nu cruța pe nimeni si nu așteaptă sa termini prăsitul. Ea nu spune când plecă sau vine, ea nu dă socoteala nimănui si nu are frica de nimeni. Imperiile, care au sfidat ISTORIA si s-au declarat mai presus de ea, au fost spulberate ca un puf de păpădie.

Nici cele mai puternice națiuni de pe glob nu îndrăznesc sa o trateze de la egal la egal, fiindcă s-au convins, de-a lungul timpului, ca ISTORIA este îngerul care aduce pe Pământ voința lui Dumnezeu si…punctum.

Se pare ca ușile ferecate ale ISTORIEI se vor deschide pentru foarte scurt timp si noua, moldovenilor – pentru ziua Referendumului din 20 octombrie  2024. Vine ziua, când noi ne vom alege viitorul nostru și al copiilor și nepoților noștri. Daca ratam aceasta șansă, nu vom mai avea dreptul sa ne bocim, ca ni-i greu. ISTORIA ne oferă o șansa de a ieși din întuneric spre civilizație, spre respectarea drepturilor. Noi vrem să trăim în Pace, să avem locuri de muncă bine plătite, să se dezvolte economia, să avem servicii de calitate. Suntem o țară mică, nu ne putem apăra de unii singuri. Suntem martori ce se întâmplă în Ucraina și noi trebuie să avem un scut.  Drumul nostru e spre lumină, spre civilizație, spre respectarea drepturilor omului… Avem noroc de o președintă de țară – Doamna Maia SANDU, cum nu am mai avut cu o deschidere totală către țările lumii civilizate. Moldova în ultimii ani se schimbă la față. Au apărut drumuri noi, școli și grădinițe reparate, parcuri amenajate, terenuri de joacă, afaceri noi, se dezvoltă turismul- toate acestea sunt posibile granturilor venite din UE și SUA. Eu sunt sigură că sunt mai mulți cetățeni, care gândesc strategic și care vor face tot posibilul ca Moldova sa devină parte a Uniunii Europene! Dar fiecare dintre noi (mulți stau ascunși și nu se pronunța nici da, nici- ba) – cei care pot analiza și gândi, suntem datori de a duce în societate informația corectă, de a arăta pe exemple care vor fi beneficiile aderării la Uniunea Europeană. Trebuie să se includă intelectualitatea de la sate și orașe, oamenii de știință, oamenii de cultură, profesorii, oamenii care au muncit în UE, cei care acum sunt acolo și pot discuta cu cei de acasă. Dar cel mai mult aștept implicarea tineretului. Cu câțiva ani în urma vedeam mai mulți tineri activi, care participau la diferite proteste, care cereau schimbarea….     Sunt foarte optimistă și sunt sigură că Moldova va progresa, nu va regresa!”

Dionisie Cobilaș, conducătorul  Ansamblului de dansuri populare „Hecenii”:

„Pledăm pentru valorile europene și ne dorim din suflet să facem parte din familia Uniunii Europene. Sunt de părere că parcursul european al Republicii Moldova este ireversibil mai ales având în vedere ultimile evenimente. Cei mai siguri parteneri și cei mai buni prieteni sunt cei din Uniunea Europeană.

Pe 20 Octombrie mai facem un pas spre Uniunea Europeană, votăm pentru aderare.”

Maria Bogdan, profesoară de limba și literatura română din Heciul Vechi: „La 20 octombrie 2024 vor avea loc două evenimente importante: Alegerea Președintelui Republicii Moldova și Referendumul, cu privire la aderarea Moldovei la Uniunea Europeană.

 De Președinte depind următoarele:  politica externă a Tarii, cât de bine ne vor cunoaște Statele Lumii pe plan International, dacă vom mai primi suport din partea Statelor Prietene, dar și finalizarea reformei Justiției. De Justiție depinde când hoții vor fi puși la pușcărie și vor întoarce miliardele furate.

Se știe, destul de bine, că predecesorul actualului Președinte, în tot mandatul său, a fost peste hotare doar în Rusia și Belorussia. A numit procurori, judecători convenabili, care încă apără hoții și trădătorii.  Îi cunoașteți și îi vedeți cum vin prin aeroport cu milioane de dolari, cum merg la Moscova și discreditează Tara. Justiția este a patra Putere in Stat. Ea  acționează independent,  și nu la ordinul Președintelui, Guvernului, Parlamentului. După finalizarea reformei, nu vor mai acționa în favoarea hoților și trădătorilor.

Alegătorii nu mai sunt cei de altă dată. Ei îi văd pe acei ce fură, trădează, îi văd la tribuna Parlamentului pe cei care se opun Referendumului, înăspririi legilor referitor la hoție, trădare de Neam.

 Sunt în vizorul oamenilor  și acei care cumpără voturile și denigrează oamenii onești, ponegrind parcursul European. Toate acestea le fac la ordinul Stăpânului în timpul serviciului, distribuind falsuri pe internet. În timp ce critică Europa, ei pleacă în Europa la odihnă cu mașini europene, cumpără vile, depun bani în băncile Europene, trimit copiii la studii în Europa și America.

 Oare alegătorii nu văd cum, în toată Moldova, datorită implementării proiectelor Europene, s-a schimbat aspectul satului moldovenesc? Se construiesc, se repară grădinițe, scoli, apeducte, drumuri, centre medicale, terenuri sportive; spitalele sunt aprovizionate cu aparate, echipamente europene. Drept exemplu servesc realizările din  raionul Sângerei. Toate acestea nu sunt povesti, ci realitate.

 Pe 20 octombrie 2024, toți să ieșim  la vot și să spunem DA la Referendum și DA unui președinte PRO European.”

Gheorghe Tăbârță, profesor de arte, orașul Sângerei: „Ce ne va aduce noul statut UE? Eu cred să fie mai multă stabilitate , să avem locuri de muncă pentru tineri că să nu fie nevoiți să plece peste hotare, să se dezvolte  economia țării să fie o infrastructură  bine dezvoltată. Sperăm că odată cu noul statut să avem  mai multă încredere  în ziua de  mâne, să fim protejați, și să fie pace, iar conaționalii  noștri să înțeleagă că vrem liniște și înțelegere.

Moldova sperăm să se îndrepte spre  țările  civilizate, cred că  merităm. Eu văd viitorul Republicii Moldova în componența Uniunii Europene că țară integră, cu tineri deștepți  bine pregătiți, pentru  aceasta trebuie să avem încredere  în Președintele  Țării cu toată  echipa.”

Elizaveta Curciuc, directoarea Gimnaziului „Anton Crihan” din orașul Sângerei: „Moldovenii vor alege la toamnă vectorul pe care îl va avea în următorii patru ani Republica Moldova. Pe lângă alegerea președintelui, cetățenii vor putea vota și la referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană a realizat lucruri importante pentru cetățenii săi și pentru întreaga lume: un continent care trăiește în pace, libertatea cetățenilor săi de a locui, studia sau lucra oriunde în UE, cea mai mare piață unică din lume, ajutor și asistență pentru dezvoltare, pentru milioane de oameni din întreaga lume. Iată de ce sunt pentru integrarea europeană precum sunt si majoritatea cetățenilor din Moldova.”

Ludmila Moroșanu, profesoară de limba și literatura română Liceul Teoretic „Olimp”: Nu văd nimic rău în organizarea şi desfăşurarea referendumului, doar că cetățenii Republicii Moldova sunt slab informați, uneori chiar manipulați.

 Referendumul ar trebui să fie organizat după o bună informare a populației, o informare corectă pentru a face o alegere tot atât de corectă.

 E ştiut lucru că acest referendum inițiat de dna Preşedinte Maia Sandu, a trezit discuții între cetățeni. Sunt şi eu de acord că avem şi multe alte probleme legate de respectarea drepturilor omului, legislație, sistemul judecătoresc, conflictul transnistrean nerezolvat încă. Recunoaştem că Republica Moldova nu are alt parcurs decât cel european, fiecare ne dorim aderarea la UE.

 Dacă referendumul ar avea loc concomitent cu alegerile prezidențiale, atunci posibil să fie un succes, dacă va avea loc aparte, atunci prezența poate fi mult mai mică.”

Natalia Cristinoi, directoarea Gimnaziului „Vasile Alecsandri”, satul Drăgănești: „PACE și  o MOLDOVĂ PROSPERĂ lângă țările bogate.

Referendumul pentru Integrarea Europeană este la ordinea zilei în orice discuție. Părerile sunt împărțite la toți, dar nu prin faptul că nu vor să ne aliniem țărilor bogate, dar oamenilor le este frică să nu cădem pradă deziluziilor, să nu ne dezbine ca nație, să nu ne atragă în diverse secte religioase, să nu ne pierdem tradițiile și să nu fim momeala războiului. Suntem un neam pașnic și mereu vom fi, căci vorba poetului: ,,Eu îmi apăr sărăcia și nevoile și neamul…N-avem oști, dară iubirea de moșie e un zid…”

Optez pentru PACE, BUNĂSTARE, TRADIȚII, VALORI, EMPATIE, CUMSECĂDENIE și OSPITALITATE între consăteni și toți concetățenii, de aceea cred că este necesar să ne integrăm în Uniunea Europeană pentru a lucra aici, la noi acasă în Moldova, și a o face prosperă. Mulți dintre noi avem cetățenii duble, a Moldovei și a României, dar fiind legați de sat, țară, tradiții și familie nu am ales calea străinătății și a banilor grei, dar am decis să muncim cu puținul la noi acasă. Nu a fost deloc ușor, nici acum nu este, fiindcă salariile sunt mici raportate la prețurile exorbitante. Deci, dorim să fim europeni cu acte în regulă, cu deschidere către fonduri financiare, către transparență, activități nepolitizate, salarii binemeritate care să acopere consumul lunar a familiei, legi funcționale și mai aspre pentru corupți. Sper și cred că odată cu integrarea europeană  vor dispărea problemele copiilor lăsați în educarea numai a școlii și grădiniței, căci părinții sunt nevoiți să plece peste hotare, vom activa cu salarii decente, vor apărea noi posturi de muncă, ca să se suplinească necesarul de  existență a oamenilor, iar astfel vor dispărea crimele organizate din cauza lipsurilor financiare.

Cu toții vrem o schimbare spre bine, de aceea trebuie să credem că anume Integrarea Europeană o va aduce.”

Referendumul va fi organizat la inițiativa Președintei Maia Sandu, iar inițiativa de revizuire a Constituției Republicii Moldova, semnată de 46 de deputați, a fost avizată de Curtea Constituțională.