LA RĂSCRUCEA DE DRUMURI SAU LA RĂSCRUCEA DRUMULUI

LA RĂSCRUCEA DE DRUMURI SAU LA RĂSCRUCEA DRUMULUI

676
DISTRIBUIȚI

Cu brio sau nu prea, suntem în perioada culesului roadelor la tineri, adică își văd notele examenelor și indiferent că au absolvit clasa a 9-a sau a 12-a îi frământă doar un gând: „Ce fac mai departe?”
Cunosc acest lucru din conversațiile cu tinerii și am observat reținerea pe care o au atunci când trebuie să facă alegerea: liceu, colegiu, facultate, sau… munca peste hotare. Tinerii nu sunt încrezuți în sine și din aceste considerente așteaptă sau caută un sfat, îndemn sau sprijin în a-și alege viitorul, chiar dacă expres în mintea lor sunt mai mult vise. Dacă perioada anilor 1990-2000 tinerii erau inspirați de filmele occidentale spre o viață mai bună, în oraș, lucru de birou cu o predestinație de avocatură sau contabilitate, vedem că unii s-au trezit din visurile lor și acum muncesc din greu în străinătate.
Neîncrederea în sine, în alegerea viitoarei instituții de învățământ, vine de la incompetența de care unii tineri dau dovadă, adică mediile mici la absolvire, dar cel mai complicat că pe parcursul anilor nu și-au găsit VOCAȚIA – Aptitudine deosebită pentru o anumită artă sau știință; chemare, predispoziție pentru un anumit domeniu de activitate sau pentru o anumită profesiune.
Nu te poți plânge că nu știi care este vocația ta fără să o cauți sau să o simți, pentru simplu motiv că dacă nu o cauți, ea nu există, pentru tine tinere!
Eu aș menționa că vocația ești tu! Fiindcă tu ești totalitatea lucrurilor pe care le faci și care te reprezintă în momentul interacțiunii cu cineva sau ceva și rezultatele pe care le obții, persoana care vei deveni în viitor continuând să faci acum cu predispoziție și amplificând domeniul de activitate. Fiecare persoană care spune „ nu știu care îmi este vocația” – spune de fapt „ nu știu cine sunt eu”.
Este mult mai ușor să descoperi cine ești tu, ce ți se dă ție mai ușor a face, ceea ce ușor dezvolți fără a depune mult efort, găsindu-ți chemarea ta acum pentru viitorul tău, decât să cauți un job, care ar fi bine plătit, dar nu este al tău.
Toți care la moment ne-am realizat într-un domeniu oarecare am avut și momentul gândirii ce să alegem? Spre ce să tindem? Oare care este vocația mea?…

Continuarea o citiți în ziarul nr. 28 din săptămâna aceasta