Lecția oricărui război e să prețuim pacea

Lecția oricărui război e să prețuim pacea

32
DISTRIBUIȚI

 În acest an marcăm aniversarea a 34-a de la retragerea contingentului limitat de trupe din Afganistan. Este greu de estimat numărul conaționalilor noștri care, fiind recrutați pentru serviciul militar în diferite regiuni ale uniunii sovietice, 12 500 au fost îndreptați să lupte departe de Moldova, dintre care circa 700 au fost răniți, iar peste 300 au rămas pentru vecie pe platourile de luptă din munții Afganistan. Însă, cu părere de rău, și astăzi în această regiune nu este liniște, și astăzi acolo se înregistrează victime omenești.

În acest context se înscriu și acțiunile desfășurate la 11 februarie curent,  în orașul Sângerei la monumentul „ Pietate ”.   A fost o zi cu o încărcătură emoțională copleșitoare, o zi a istoriei…La solemnitatea desfășurată alături de participanții  războiului din Afganistan și conflictelor armate din alte țări, au fost conducerea raionului, municipiului, consilieri raionali și municipali, reprezentanți ai autorităților publice, Inspectoratului de Poliție Sângerei, Secției Administrației Militare, Secției Cultură din raion, într-un cuvânt, reprezentanții diverselor structuri din teritoriu. Evenimentul a început cu recitalul regizorilor și prezentatorilor evenimentului, soții Valeriu și Anastasia Rusu, Secția Cultură Sângerei: „Cu certitudine, rănile războiului din Afganistan încă nu s-au vindecat. De aceea, este important să cinstim cu respect memoria celor care și-au pierdut viața acolo, dar și faptul că putem spune, după 34 de ani, că sacrificiul lor nu a fost în van, din perspectiva luptei care a fost dusă și a eforturilor care au fost făcute. Memoria acelei perioade dramatice este imprimată nu doar în paginile de istorie, ci și în soarta multor familii, în sufletele celor care au trecut prin tragedia acelor timpuri…  ”

Blagocinul raionului Maxim Guzun, a oficiat un serviciu divin.

Dumitru Scoropat, președintele Uniunii Veteranilor Războiului din Afganistan, filiala Sângerei, a mulțumit oficialilor pentru receptivitate și susținerea de care  se bucură veteranii din partea administrației publice locale. El a răvășit sufletele combatanților prin mesajul rostit la eveniment: „Războiul din Afganistan a reprezentat o traumă de nemângâiat pentru populația țării noastre. Deși au trecut 34 de ani de la sfârșitul războiului, dangătul lui e viu și astăzi, atât în memoria mea, cât și a camarazilor de arme. Ai noștri, cei de aici, dintre Nistru și Prut, au fost târâți cu forța, fără voia lor în acest război nedrept, cu care noi nu am avut nimic de-a face, fiind adevărate victime, precum victimele afgane. Noi, cei de astăzi, unii chiar urmași ai acelor eroi, ne adunăm an de an, pentru a le slăvi memoria celor căzuți în războiul afgan și pentru a le aduce prinosul  nostru celor rămași cu grave sechele  în urma războiului. Astfel de cazuri avem pe tot cuprinsul Republicii Moldova, inclusiv și în raionul Sângerei. Peste 350 de tineri au mers la război, dintre care13 bravi ostași și-au pierdut viața în luptele purtate în Țara Munților. Acel război a avut efecte dezastruoase. Politica de atunci a forțat sute de mii de tineri să lupte într-o țară străină, departe de casă, pentru o cauză falsă. Doar mamele camarazilor noștri se rugau lui Dumnezeu ca feciorii lor să pășească din nou pragul casei părintești vii și nevătămați. Ne închinăm cu pietate în fața lor, a mamelor, soțiilor. Ostașii care au decedat, precum și veteranii ce mai sunt în viață, vor rămâne veșnic exemplu pentru generația în creștere. Ei sunt simbolul eternității, al dragostei de neam, de pământ străbun… De-a lungul timpului, războiul din Afganistan a fost abordat și interpretat  de nenumărate ori prin  prisma diferitor puncte de vedere. În acest context, țin să-mi exprim  convingerea că identitatea unei națiuni civice nu poate fi construită excluzând memoria istorică. Or, viitorul se construiește prin respect față de trecut, față de cei care au făurit istoria. Timpurile pe care le trăim  acum sunt grele, avem un război la hotar, în țara vecină Ucraina. Pacea este cea mai bună în lume  și toți noi, vrem pace. Orice război e o prostie, prostie generată de responsabilitate față de semenii noștri. Cu toate că toți declară că viața omului e mai scumpă ca orișice, dar până la urmă  tot oamenii iau decizii de genul acesta. În situația respectivă pe care o avem azi în Ucraina, nu putem fi  siguri, dat fiind faptul că amploarea  acțiunilor care au loc acum nu departe de noi ar putea să fie ceva mai grav, totul depinde de abordarea problemei în întreaga lume. Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne trimită pace în toată lumea.”

Ivan Orlovschi, vice președinte al raionului, în discursul său a vorbit despre Războiul din Afganistan care s-a soldat cu tragice pierderi de vieți omenești. „ În fiecare an ne adunăm pentru a-i comemora  pe ostașii  care și-au  pierdut viața în tragicul război afgan., dar și pentru a prezenta omagiu celor care au rămas în viață. Reveniți la baștină, din acel crunt război și-au dedicat cei mai frumoși ani ai vieții activității în cadrul comunelor unde locuiesc, fiind exemplu în toate, demonstrând un înalt grad de responsabilitate, profesionalism și atitudine conștiincioasă față de obligațiile de serviciu ”

 Oficialii au mulțumit celor prezenți pentru că și-au făcut timp de a onora amintirea celor căzuți. Este o zi de memorie, o zi de comemorare a tuturor celor căzuți în conflictul armat din Republica Democrată Afganistan . Este o zi de sărbătoare  pentru veteranii afgani. Este  ziua ce ne face să nu dăm uitării consecințele grave ale războiului de sacrificiu  enorm al tuturor soldaților. Faptele eroice sunt imortalizate în piatra de bronz. Onoare, respect și memorie eroilor din Afganistan, susțineau ]n discursurile lor:  Cristian Cainarian, șef-adjunct al Oficiului Teritorial Bălți a Cancelariei de Stat, Eugen Gordenco, șeful Secției Administrativ Militare din raion, Mihai Banaru, șeful Inspectoratului de Poliție Sângerei, Arcadie Covaliov, primarul orașului Sângerei și satului Vrănești.

O lecție de istorie a fost oferită de către Gheorghe Cernogal, participant la războiul din Afganistan. Dumnealui a vorbit celor prezenți despre solidaritatea născută în război,  sacrificiul camarazilor de arme și importanța înțelegerii de către fiecare cât de mult valorează pacea, în special în contextul tensiunilor din regiune. „Războiul din Afganistan este parte a memoriei colective naționale și eroismul bărbaților neamului nu trebuie lăsat uitării. Noi, veteranii afgani, prețuim foarte mult memoria camarazilor noștri decedați. Deoarece, atâta timp cât suntem noi vii, va rămâne veșnic vie și memoria lor. Țin să remarc că faptul, că anume camarazii noștri, au fost printre primii care au ripostat atacurilor separatiștilor din stânga Nistrului, iar 44 de participanți ai războiului din Afganistan din țară și-au jertfit viața pentru suveranitatea în integritatea Republicii Moldova.

Este greu de crezut că astăzi, peste  treizeci de ani  de la războiul de pe Nistru, tunurile răsună în apropierea noastră. Noi dorim să construim aici, pe pământul nostru, o țară pașnică și prosperă.”      

Veteranii, conducerea raionului și a orașului Sângerei, rude, participanți la război, reprezentanți ai societății civile au depus de flori la monumentul „ Pietate”.

După solemnitate combatanții au fost invitați la o masă de pomenire, organizată cu suportul Consiliului raional la restaurantul Hermes.

Am comemorat oamenii care nu s-au mai întors din acel război. Oameni, viața cărora a fost întreruptă brusc, nedrept și tragic la mii de kilometri de casa. La mii de kilometri de părinți. La mii de kilometri de nucul de la poartă. La mii de kilometri de sufletul iubit.

Sunt sigură că ultimul lor gând a fost la Moldova. Și e datoria noastră, măcar o zi pe an, să trimitem gândurile și rugăciunile noastre către ei. Ca un răspuns la rugile lor, ca o legătură veșnică între ei și acest pământ.

Lecția oricărui război este să prețuim pacea, înțelegerea și posibilitatea de a lucra în voie, de a educa noua generație în armonie. Azi mai mult ca oricând dorim pace pe acest pământ.