De la trecerea Leonidei LARI în alte dimensiuni au trecut 13 ani, dar creația nu i se învechește, pentru că ea și-a făcut aliat încă de pe când era în viață. A intrat în poezie așa cum se intră în religie. Total, fără rezerve, dăruindu-se cu trup și suflet. Leonida LARI e una dintre marile poete ale limbii române.
Leonida LARI a fost o mare poetă nu doar din Republica Moldova, ci și din întreg spațiul românesc… O mare poetă europeană, care a avut norocul să trăiască între milenii… Ea a luptat pentru drepturile omului, dreptul la libera exprimare, democrație, limbă, stemă suveranitate. A avut argint și oțel în peniță, deopotrivă. Poezia poetei este o fericită îmbinare, o fericită sinteză a iluminismului, vizionar și romantic, cu militantismul civic.
Leonida LARI avea o teribilă forță de a smulge măștile de pe față pentru a arăta adevărata față a realității, a adevărului: când apărea la microfon, se agitau masele…
Tristă este Basarabia fără de Leonida LARI. E trist Bursuceniul, Sângereiul fără de Leonida LARI. Sunt triste și sufletele noastre căci de 13 ani nu o mai avem pe marea poetă. Doar atât am putea face pentru Leonida LARI: să cerem oficialilor să fie ridicat un bust Leonidei LARI în scuarul Casei de Cultură Sângerei. Să fie printre stelele poeziei noastre românești, care sper să nu întârzie prea mult. Și ne aducem poeții acasă.
Regretata a fost o Mare Poetă și o femeie militantă. În anii mișcării de eliberare și renaștere națională, nu s-a temut să stea în fața mulțimii, b a mai mult – a mobilizat mulțimea în Piața Marii Adunări Naționale. A făcut totul pentru apariția primului ziar cu grafie latină în Republica Moldova, „Glasul”. În octombrie Leonida LARI ar fi împlinit vârsta de 75 de ani.
Poeta s-a născut pe 26 octombrie 1949 în comuna Bursuceni, raionul Sângerei.
Citeam zilele acestea câteva poezii în care poeta vorbea despre puterea versului, puterea cuvântului țesut cu sufletul curat într-un rând de vers. Într-adevăr, mă gândeam, poezia adevărată, precum este și cea a distinsei noastre poete, are o foarte mare putere. Fiecare rând de vers, fiecare strofă, fiecare poezie ajungea la suflet, îl făcea să vibreze, pătrundea în vis, te purta pe aripile necunoscutului.
Leonida LARI a avut un suflet atotcuprinzător. A fost și rămâne unul dintre marile spirite tutelare ale literaturii române. Ea a zidit cetăți, cetăți de cuvinte. Pe care nu le va putea destrăma nici un vânt și nici o furtună, oricât de puternică. Care ne vor apăra și de acum înainte de orice dușman.
Marea poetă a semănat încredere în ziua de mâine, care ne va reuni pe veci cu Patria – Mamă, de care ne desparte sârma ghimpată, ce a rănit atâtea suflete. Ea însăși luptând din răsputeri, până în ultima clipă, iar acum și în ceruri, alături de marii noștri înaintași, pentru această Reunire.