Luptător al Marii Uniri

Luptător al Marii Uniri

119
DISTRIBUIȚI

Cubolteanul PANTELIMON HALIPPA este o personalitate marcantă și face parte din avangarda celor 100 de deputați unioniști, promotorii Unirii Basarabiei cu România în 1918.S-a născut la 1 august 1883.
Cu multă dragoste PANTELIMON HALIPPA își aducea aminte de copilăria petrecută în satul natal. Și de generozitatea cucoanei, despre care își aducea aminte cu profund respect „Și apoi? Cine îngrijea de bolnavii și săracii satului, dacă nu tot cucoana noastră? Cine ne dădea nouă școlarilor cărți, caiete, cămăși de cât și de baică, săculețe pline cu bomboane, alune, covrigi dulci și alte bunătățuri, pe care ni le împărțea chiar ea, sub Pomul de Crăciun, gătit și luminat, cum doar în grădina raiului s-ar mai fi putut?” Luptător al Marii Uniri întotdeauna a sperat, a avut credința în virtuțile neamului românesc. În ultima sa scrisoare către M. SPIRIDONICĂ 26 octombrie 1975, el scria „…te rog pe dumneata și pe toți care ați colaborat cu mine să Vă faceți datoria în conșiință de cauză. Eu de-abia mai pot să mă mișc, dar cred că voi cei tineri, puteți să mă întreceți în râvna pentru draga noastră Basarabie. Aș vrea să am o mândrie în fața morții, că urmașii m-au înțeles și au făcut ceea ce se poate face azi…” Moare în anul 1979, la vârsta de 96 ani. A fost înmormântat la cimitirul mănăstirii Cernica, unde se află o parcelă, care a fost destinată personalităților basarabene, stinse din viață în perioada refugiului. Inițiativa a aparținut unor foști deputați în Sfatul Țării. Ocazia înmormântării, a prilejuit o adevărată manifestare a românilor basarabeni, veniți cu toții să-l conducă în ultimul drum pe acela care a fost PANTELIMON HALIPPA.
La baștină numele marelui patriot PANTELIMON HALIPPA îl poartă din 2004 Liceul Teoretic, recent strada ce duce spre școală a fost numită Pan Halippa. În muzeul școlii este amenajat un ungheraș ce reflectă viața și activitatea scriitorului, păstrăm cu grijă și dragoste o parte din lucrările domniei sale.
Fiecare sat, prin trecutul său, constituie o pagină în istoria neamului, care nu poate și nu trebuie să dispară”. Localitățile, ca și oamenii, își au vârsta, aspectul și caracterul lor…

Mai departe puteți citi în ziarul numărul 35 din săptămâna aceasta