Mama Victoria ROȘCA, prin dragostea copiilor a trecut de 90  de ani

Mama Victoria ROȘCA, prin dragostea copiilor a trecut de 90  de ani

282
DISTRIBUIȚI

 La cei 93 de ani ai săi, pe care-i va împlini de curând , la data de 5 mai, curent mama Victoria ROȘCA din satul FLĂMÎNZENI, zâmbește florilor care le primește     de Ziua Mamei de la iubiții săi copii. Își cuprinde copiii, nepoții și  strănepoții, se bucură mândră de ei. Primește florile oricând,  fără ocazie specială, drept mulțumire că este, că i-a crescut, că le-a purtat  și le poartă neliniștile lor, că-i iubește, pentru că cu fiecare zi trăită, or an depănat le oferă  nemărginita posibilitate a se simți copii .

Mai dă, Doamne ,mamei niște ani și încă minimă sănătate, aceasta este ruga  sfântă  a copiilor mamei Victoria ROȘCA din satul Flămânzeni, la  nouă zeci și trei de ani ai săi. Să fie mama în pragul casei și fiecare dinte cei trei feciori și trei fiice să se mai simtă copii. Mai nu reușește nici să-i aștepte. Ei vin mereu , fac naveta,  oricât  distanță de kilometru au de parcurs. Dragostea de mamă, dorință să o întâlnească în prag , în căsuța ei dragă, este prioritară, șterge totul în cale. Dacă nu este feciorul  Ion  prezent,  este Nicolae din sat, alt fecior. Gheorghe de la Chișinău vine mai rar, dar spune mama Victoria, cu vocea lui mă culc și cu vocea lui mă trezesc dimineața . Ca si cei doi feciori are multă grijă de mama: cum a dormit, dacă a luat pastilele, dacă  nu are piatră pe suflet. Vine Ludmila de la Sângerei, cu pachetul cu plăcinte, învârtite și toate bunurile pământului, pentru mama . Vine deseori împreună cu sora de la Grigorăuca, cu Galina . Mama știe totul ce fac fetele, băieții. Îi simte când sunt fericiți, când au neliniști sufletești. Ei  o protejează, nu-i spun totul, dar nu o fi ea mama lor dacă nu ar simți ce-i în sufletul lor, ce-i fac nepoții, cei din Germania, din Italia, de la Sângerei, de la Bălți ce ghidușii  născocesc cei mici, strănepoții. Cu toate trăiește în suflet. Din toate culege  picuri  de tărie, de viață, liniște, bucurii. Nu are când să-i fie trist cu așa comori în sufletul ei. Dar când vine noaptea și pare că aude singurătatea conectează mereu televizorul. Să aibă răspunsuri la toate. Să știe ce se face în lume, cum va fi timpul. Să ai copii învățați și  nepoți – asemenea să nu ai răspunsuri  la  toate, ea nu și-a permis niciodată. Are o luciditate a minții aparte, de parcă nu trec deloc anii peste ea. Ne spune cu duioșie  pentru copii săi: „Iulia, (altă fiică a ei), trăiește la Orhei, în satul Donici. Dorește cu tot dinadinsul să mă ia la ea. Mi-a pregătit loc de trai aparte , numai să mă duc. Dar eu cât mai pot, mi-i dragă  în căsuța mea”.

 Are două case. În una trăiește, zi de zi .Tot copiii i-au creat toate condițiile. Să-i fie ușor, comod, să nu mai muncească , că tare mult a muncit în viața ei. „Acum am  de toate, comodități cum nici prin vis nu puteam să le văd când eram tânără și  îmi creștem copiii. Am apă, am baie, numai umplu cu văruitul, cu lipitul, soba e îmbrăcată în teracotă. Știu  copii mei cât de mult am muncit ca să am de toate pentru ei”, spune  mama Victoria.

Legăna pentru somn copiii și ea nu mai punea capul pe pernă. Frământa lighene cu aluat, pentru pâine și pentru plăcinte. Către zorii de ziuă  scotea din cuptor opt tăvăli cu pâine și cu plăcinte. Tot atunci  aducea și lapte proaspăt muls de la vaca care a avut-o totdeauna pentru copii. Mică la statură, dar vrednicie cât cuprinsul cerului. „Acum statul roagă tinerele familii să nască copii. Pe vremea mea nu te mai ruga nimeni. Indemnizația la nașterea copilului care aud că o dă statul mamelor acum, numai să nască și să crească copii , era că colhozul unde lucram  îmi  lăsa în urmă  norme , câte șapte, pe fiecare lan tot normă. Cu un copil în brațe  și cu altul de mânuță așa mă ducem să le prășesc. Nu  aveam  concediu de maternitate. O lună – două  după nașterea copilului și la norme. Copii mei au avut toți sape pentru prășit. De mici au lucrat la norme cu mine. Noroc  că am avut un bărbat  bun, iubitor, care niciodată nu m-a lăsat  la greu. Lăsa combina  lui când putea s-o lese și mă găsea la norme cu copii cu tot. Mă ajuta. Cu trei copii în spate  se întorcea  acasă și cu sapa mea în mănă.  Am trăit 50 de ani împreună,  suflet în suflet. Mare prețuire am avut de la dânsul , era stâlpul casei. Simțeam tăria bărbatului. Acum feciorul mai mare ,Ion a rămas  să fie stăpân după plecarea lui Gheorghe  în lumea celor drepți. El știe că el mai întâi trebuie să aibă grijă de mine, după care vin toți ceilalți copii. Se înțeleg între ei. El coordonează toate lucrurile și situațiile. Nu cere nimic decât mă roagă de fiecare dată: „Tu nu trebuie să faci nimic. Noi avem grijă de toate. Tu numai  ai grijă să trăiești”. De mult ce am muncit, nu am mai dorit copii mei să tragă sapa. Pe Ion primul l-am dat la școală mare.  Am fost și la Cernăuți, la Universitatea unde îți făcea facultatea. Am găsit și timp  și tot ce a trebuit pentru aceasta. Aveam încredere în el. Știam ce copil am trimis  la carte, ce  i-am pus în trăistuța celor șapte ani de acasă. Dar voiam să știe și profesorii de acolo, că are părinți, că are mama și  îi pasă de copilul ei.

 „ Noi nu putem fi altfel decât cu grijă și dragoste față de mama noastră. Noi avem în viață exemplul ei”, a mărturisit cu drag de mama Victoria fiica Galina.

 „Nu pot altfel dacă nu o telefonez seară și dimineață. S-o aud, s-o simt . Mă bucur cât de  lucidă și senină este, ca o carte deschisă.”,  ne-a spus fiul Gheorghe de la Chișinău. Cu toții vin cu flori de fiecare dată și acum de 8 Martie. Se bucură  mama . se bucură copiii. Că este floarea vieții lor și știu că ea este vrednică și la 93 de ani pentru că a muncit mult, și ei prin dragostea lor o răsplătesc și o vindecă. A fost tot timpul în mișcare. Mai este o enigmă aici. Ea  a  ales să-și ducă traiul  la poalele satului, un colț de natură nealterată, rupt din rai.  Mai curat aer, fără vuiet de mașini, mai curată apă ca în această vale cu izvor nealterat , cu apă  plină de  sănătate pentru ființa umană, nici ea, cât de descurcăreață  a fost în viață, nu ar găsi oriunde  în altă parte.