Mihai BÎRSANU, directorul SRL „Protuvim Agro”, face agricultură de 56 de ani. Reușește să fie un producător agricol –model. Modele sunt și câmpurile, pe care le întreține. Câteva dintre ele din totalul de 900 hectare se întind de-a lungul traseului, de la ieșirea din Sângerei, către Bălți. Mereu îngrijite, pline de rod atunci când le este timpul, acum bine lucrate, atrăgătoare, ele sunt pregătite pentru alte recolte și pentru alți vizitatori, care împrumută din experiența gospodarului Sunt dovezile grăitoare ale agricultorului care le muncește, pune suflet, experiență sa de aur și investește.
Nu în propriul interes investește, dar în tehnică agricolă, de performanță, în oamenii care o conduc și lucrează cu ea și în tehnologii avansate, în creșterea semințelor de cereale și testarea lor pentru propriile câmpuri inclusiv și a agenților economici din regiune. Acesta este producătorul Mihail Bîrsanu, mereu ocupat. Nu iese nici la proteste cum o fac fermierii din alte raioane, și de la noi: „Noi muncim non – stop că așa-i în agricultură și nu putem să ne recuperăm investițiile, dar de unde statul să-ți dea, să-ți acopere pagubele,dacă economie nu-i. Eu mă ocup cu agricultura, nu cu politica”, susține fermierul.
Aceste învățăminte producătorul agricol cu experiența de aur le insuflă și tinerilor, din domeniul agrar al raionului, care se adresează după un sfat, care iau învățăminte,cum e de procedat să menții imaginea și ponderea pe piața concurenței, și cum e să faci să obții recolte bune, foarte bune într-un an agricol cu arșiță și cu secetă cumplită, cum a fost bunăoară cel în trecere Spune că pentru el nu a fost un an dificil. SRL „Protuvim Agro” a obținut câte 4000 tone, media de grâu la hectar, câte 4200 tone de porumb, și floarea soarelui mai bine ca la alții, producție de câte 1,5 tone de semințe la hectar, pe întreaga suprafață de 400 hectare. Agentul economic îți dorește de acum în viitor 10 ani să fie asemenea acestuia,cu astfel de producție la hectar. dacă respecți și te ții de tehnologiile avansate, ai sămânță verificată de mii de ori cum o are el, n-ai probleme.
Investește în producția de semințe, el o produce o testează, investește în tehnică,a asigurat gospodăria sa agricolă cu cea mai modernă tehnică, combine și tractoare. Investește în oamenii care urcă la volanul acestei tehnici și ca împărații se simt în largul câmpurilor. 900 hectare de terenuri agricole, câte le gestionează lucrate și recoltate de trei mecanizatori-combaineri. Ei așa și-au asumat și au decis că înlocuiesc alte forțe de muncă și acoperă toate lucrările. Se țin de cuvânt, sunt vrednici, ca și liderul lor cu. Când urcă Mihail Crigan pe o combină, Petru Tronciu pe altă combină, îi râde inima de bucurie. Lucrează, în ora recoltării,fără căuta că e zi sau noapte,dar și sunt remunerați,pe cinste. primesc.
Combainerii primesc salarii mai mari ca angajatorul lor
În ora de vârf a recoltării mecanizatorii nominalizați au ridicat salarii pe lună și până la 86 mii lei calculat. A confirmat prin actele semnate și Ludmila Drucioc, contabila șefă a companiei agricole. Acum când ei lucrează la reparația tehnicii agricole sunt salarizați cu câte 10-12 mii lei pe lună. Și așa primesc lună de lună, permanent, iarăși până la ora de vârf. Mai mult, drept mulțumire pentru munca depusă și dragostea față de pământ de la sine și de la sufletul său generos, Mihai Bîrsanu le-a oferit chiar acum, pentru acest sezon agricol difidente, câte 500 kg. de grâu, pentru a le măcina și a duce în familie făină pentru pâine pe masă. El, știindu-i mecanizatorii ocupați, are grijă de unul singur pentru ca ei să fie asigurați cu lemne pentru familii, pentru perioada rece. Creează toate condițiile ca ei să se poată dărui lucrărilor agricole, dar nici familiile să nu simtă lipsa lor. Aceasta-i atitudinea sa față de angajați și pentru toți oameni cu care ține în activitate bună întreprinderea și are atâtea rezultate de invidiat. Această atitudine, de om bun, înțelegător,creștin o manifestă și pentru proprietarii de terenuri agricole, ai săi. Îi răsplătește pe cinste , condiție contractuală, cu condiție și nu i-a dezamăgit niciodată. Aici cuvântul său promis și condiția contactului este respectată sută la sută. Dar este aproape de ei și când au o problemă,de sănătate, de Doamne ferește deces, sau tragedie. Primul le sare în ajutor și nu dă din umeri că nu ar putea, că a fost criză, arșiță și nu are. El altfel nu își poate închipui cum ar ieși printre oameni și ar trăi printre ei. De aceea și localnici, proprietarii de terenuri agricole care l-au ales să fie al lor, au ajuns la concluzia și aprecierea sfântă că el este cel mai bun gospodar și mai generos, cunoaște în adâncuri tainele agriculturii și ale pământului, tehnica și ca om este cel mai iubit dintre sângereieni.
Îl ajută pe Dumnezeu să ne ocrotească
Mihai Bîrsanu nu merge des la rugăciuni la slujbe în biserică, dar are icoana cu Doamne – Doamne în suflet, în birou. Spune că mai durează nițel până a avea dreptul la loc în biserică. Mai are păcate de ispășit. Dar este un bun susținător al bisericii. A ajutat în totalitatea la procurarea ușilor pentru Biserica „Sfântul Gheorghe”, și pentru cea nouă unde slujește părintele Maxim Guzun. A acoperit toate costurile și a făcut lucrul sfânt pentru biserici. Mai mult,Răstignirea de la Intrarea în Sângerei,edificată din piatră de Cosăuți e jertfa sa. Și-a zis în sine la luarea acestei decizie de ridicare a mănăstiri: Dumnezeu este unul, noi mulți și păcătoși pe capul lui. S-a gândit să-l ajute să ne ocrotească prin înălțarea Răstignirii. Partea asta de lume s-o ia asupra sa, să cheme îngerii prin răstignire să ocrotească și terenurile sale din prejmă, experimentale, și trecătorii care călătoresc, iese sau intră în Sângerei.
Și iarăși nu pentru sine, dar pentru oameni, că așa-i este firea să facă bine pentru ei și să împartă. Poate că nu s-a gândit, dar își construiește scări către cer pentru această dăruirea sufletească,de bun creștin.
Are și o familie frumoasă
Doi dintre nepoți, băiatul fiicei și unul din băieții feciorului din Anglia îi poartă numele. Ambii sunt Mihai, unul dintre ei chiar Mihai Bîrsanu. Are urmași buni, de la copii minunați, care-i poartă cinstea și se mândresc cu dânsul și cu părinții lor. Împreună au sărbătorit ceva timp în urmă nunta de aur,50 de ani trăiți în cuplu cu o femeie minunată și frumoasă,cât lanurile sale de largi de înțelegătoare. Mai nou el a fost omagiat, a sărbătorit 73 de ani de viață, împăcat cu sine și cu realizările atinse.
Repere biografice
Eroul paginii noastre s-a născut în orașul Sângerei, la 21 noiembrie 1951. Este în zodia Scorpion și este mândru de aceasta: nici o furtună nu l-a abătut din drum, că greu i-a fost și lui să reziste și să întemeieze unitatea sa agricolă, să nu dezamăgească pe nimeni. Este specialist in domeniul agriculturii. A absolvit Colegiul de electrificare și mecanizare a agriculturii, specialitate inginer mecanic din Soroca. Apoi a dorit să capete și cunoștințe în agronomie. A absolvit Colegiul din Țaul, în anii 1985-1986, specialitatea agronomie. Din anul 2000 este directorul SRL „Protuvim Agro”.
Este decorat cu ordinul „Insigna de Onoare„ și ordinul„Drapelul roșu de Muncă”. De nenumărate ori a fost desemnat Antreprenorul anului. Omul Anului și cu multe alte decorațiuni.
Cea mai înaltă decorațiuneo consideră încrederea oamenilor, pe care el niciodată nu i-a dezamăgit. Pentru acesta este considerat și apreciat- cel mai iubit dintre pământeni.